Hva er analoge oster?


Oppdatertdato: 2006-09-08 Tema: Ost Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


I butikkene og i storhusholdning finner man i dag et revet ”osteprodukt” som på fagspråket kalles analog ost. Analog ost betyr ”i stedet for ost”. Ved første øyekast ser det ut som revet ost, men det er det ikke. Produsentene benytter bevisst ikke navnet ost på pakningen, men bruker navn som "topping" og "revet".

For at man skal kunne benytte navnet ost på et produkt, må det være basert på rene melkeråvarer. Analogostene inneholder melk, men man har erstattet melkefettet med vegetabilsk olje. Denne oljen kan bestå av flere ulike oljetyper som f.eks. palmekjerneolje, palmeolje eller herdet rapsolje. En blanding av palmekjerneolje og palmeolje er trolig det vanligste.

Er analogosten mindre sunn enn vanlig ost?

Flere studier har knyttet fett fra palmeolje til hjerte og karsykdommer, da den er rik på den kolesteroløkende fettsyren palmitinsyre. Men når det gjelder forskningen så langt har man ikke kunnet dokumentere at palmeolje er verken mer eller mindre usunn enn melkefett.
Man kan derfor ikke hevde at analog ost verken er sunnere eller mer usunn enn ekte ost.

Hovedårsaken til at dette produktet er kommet på markedet er at det er langt billigere å produsere enn vanlig ost.

Smaker analogosten som ekte ost?

For å få ostesmak på et analogt produkt, må smaken kunstig tilsettes i form av aroma. Det ekspertene sier er at pamleoljen gir en nøytral smak, mens melkefettet gir en mer karakteristisk smak.
Også mht til smelteegenskapene hevder ekspertene at man kan oppleve forskjeller. Ekte ost smelter bedre ned enn analog ost.

Har man melkeallergi kan man ikke benytte dette produktet, da det inneholder melkeprotein som melkeallergikere reagerer på.Har man derimot laktoseintoleranse er analog ost et produkt som man tåler på lik linje med ekte hvitost da hvitost ikke inneholder laktose.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:916
Julekaker.Reker.
Småkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.