Hva er cøliaki?


Oppdatertdato: 2003-01-01 Tema: Gluten Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Cøliaki er en sykdom i tynntarmen, som kommer fordi man ikke tåler gluten. Det er ikke en allergi.

Gluten er et protein som finnes i de fleste kornslag. Når en person med cøliaki spiser mat som inneholder gluten, skjer det en reaksjon i tynntarmen og tolvfingertarmen. Tarmtottene vil brytes ned og etterhvert bli dårligere til å suge opp næringstoffer. feks fett, proteiner og karbohydrater.

Hvis man ikke gjør noe med kostholdet vil det lett kunne oppstå mangeltilstander. Når diagnosen er stilt må man bruke glutenfri kost resten av livet. Det er foreløpig ingen annen måte å behandle dette på.

Cøliaki og mat

Man må begynne på ett glutenfritt kosthold. Da dette kan være dyrt, har du rett til støtte fra trygdekontoret. Det er og viktig med kostveiledning i begynnelsen.
Med glutenfri mat menes mat som ikke inneholder hvete (også spelthvete), rug og bygg. Havre tåles av de fleste med cøliaki, men her kan det være forurensinger fra andre kornslag Alle andre sorter mel, korn, gryn og frø kan brukes; sammen med rene-ubehandlede matvarer av andre grupper.
Varedeklarasjonen vil gi opplysning om industriproduserte matvarer inneholder glutenholdig korn eller mel, selv om det ikke alltid er like lett å forstå den. Vær forsiktig.
Matvarer som er en blanding av flere og som ikke har varedeklarasjon, må brukes med største forsiktighet.

Produkter

Det er i handelen flere forskjellige typer glutenfrie matvarer og råvarer, som man kan bruke i det daglige kostholdet.
Varer som kan inneholde gluten er: bakervarer, kaker, pasta, pølser, suppeposer, potetmos, kjøttkaker, kjeks, is med kjeks, alle ting med krydderblandinger på. Semper, finax og toro lager melblandinger som er uten gluten.

Anbefalinger

Jeg vil og anbefale å bruke diett/allergi søk, som er spesial lagd for søk i basen etter retter som ikke har en spesifisert ingrediens i seg. Her kan man søke blant mine flere tusen oppskrifter, etter de som ikke har de ingredienser man ikke tåler i seg.

En bra nettside for mennesker med cøliaki er Cøliakisiden, dette er en side jeg har samarbeid med, og som drives av ei som selv har sykdommen. Her er informasjon om matvarer, selve sykdommen og masse annen informasjon.

En annen side er denne danske siden med mye informasjon om cøliaki og andre allergier: Oskars Spisekammer.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:895
Info.Supper.
Studentmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.