Hva er en god kilde?


Oppdatertdato: 2010-01-02 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Vet du forskjellen på begrepene "god kilde for" og "rik på" når det gjelder næringsstoffinnhold i matvarer? I reklametekster og i kostholdsinformasjon benyttes begrepene ”kilde til” og ”rik på” om hverandre. Har du noen gang tenkt over nyanseforskjellen her? Det som kan være en god næringsstoffkilde for en person, er ikke nødvendigvis det for en annen.

Rik på…

Matvarer inneholder en rekke forskjellige komponenter. Noen av disse kalles næringsstoffer, og er for eksempel fett, vitaminer, mineraler og fiber. Det finnes en rekke næringsstoffer i maten vi spiser. Noen matvarer inneholder mye av ett eller flere næringsstoffer, og det er da det får tittelen rik på. Under følger noen eksempler på mat som er rik på ulike næringsstoffer:

Melk: Rik på kalsium
Grovt brød: Rik på fiber
Appelsin: Rik på vitamin C
Ørret: Rik på omega-3-fettsyrer
Gulrot: Rik på betakaroten
Persille: Rik på jern

Matvarenes innhold måles i Norge per 100 gram spiselig vare, det vil si når for eksempel bein og skall er fjernet. I andre land kan det være vanligere å presentere innholdet per porsjon eller per 1000 kcal. Varer som er rike på ulike næringsstoffer har mer av dette næringsstoffet enn de fleste andre matvarer har.

Kilde til…

Kilder til næringsstoff er matvarer som vi bruker såpass ofte at kostholdet vårt påvirkes av næringsinnholdet i denne matvaren. For eksempel kan grovt brød være en kilde til fiber for Truls fordi han spiser 3 til 4 skiver hver dag, men ikke for Guri fordi hun ikke bruker grovbrød i det hele tatt. Hun har helt sikkert også en kilde til fiber i sitt kosthold, det kan for eksempel være hele korn eller rotgrønnsaker.

I eksempellisten over, nevnes persille som en matvare spesielt rik på jern. Dette stemmer, men fordi persille er en matvare de færreste av oss setter til livs i store mengder til hvert måltid, er ikke persille en kilde til jern for gjennomsnittsnordmannen. Ofte er det ikke bare en, men flere matvarer som til sammen er kilden til et spesielt næringsstoff i kosten, selv om det for enkelte matvarer klart skiller seg ut noen få matvarer. I det norske kostholdet er disse matvarene vanlige kilder til næringsstoffer:
Kilder til protein: Kjøtt, innmat, fisk, egg, melk, ost, korn, mel, brød, erter og bønner
Kilder til vitamin C: Frukt, bær, grønnsaker, poteter og juice
Kilder til fiber: Mel, kornvarer, poteter, grønnsaker og frukt
Kilder til kalsium: Melk og ost samt andre meieriprodukter, grønnsaker og hermetisk fisk

Noen matvarer er både rike på og gode kilder til et næringsstoff

Når en matvare er rik på et næringsstoff, hender det ofte at den også er en god og viktig kilde til dette næringsstoffet, enten for hele befolkningen eller for individet. Melk er rik på kalsium og er også en kilde til kalsium i befolkningen. Slik er det med mange andre av de matvarene vi bruker mye av i det norske kostholdet også.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1784
Norsk mat.singelmat.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.