
Vet du forskjellen på begrepene "god kilde for" og "rik på" når det gjelder næringsstoffinnhold i matvarer?
I reklametekster og i kostholdsinformasjon benyttes begrepene ”kilde til” og ”rik på” om hverandre. Har du noen gang tenkt over
nyanseforskjellen her? Det som kan være en god næringsstoffkilde for en person, er ikke nødvendigvis det for en annen.
Rik på…
Matvarer inneholder en rekke forskjellige komponenter. Noen av disse kalles næringsstoffer, og er for eksempel fett, vitaminer,
mineraler og fiber. Det finnes en rekke næringsstoffer i maten vi spiser. Noen matvarer inneholder mye av ett eller flere
næringsstoffer, og det er da det får tittelen rik på. Under følger noen eksempler på mat som er rik på ulike næringsstoffer:
Melk: |
Rik på kalsium |
Grovt brød: |
Rik på fiber |
Appelsin: |
Rik på vitamin C |
Ørret: |
Rik på omega-3-fettsyrer |
Gulrot: |
Rik på betakaroten |
Persille: |
Rik på jern |
Matvarenes innhold måles i Norge per 100 gram spiselig vare, det vil si når for eksempel bein og skall er fjernet. I andre land
kan det være vanligere å presentere innholdet per porsjon eller per 1000 kcal. Varer som er rike på ulike næringsstoffer har mer
av dette næringsstoffet enn de fleste andre matvarer har.
Kilde til…
Kilder til næringsstoff er matvarer som vi bruker såpass ofte at kostholdet vårt påvirkes av næringsinnholdet i denne matvaren.
For eksempel kan grovt brød være en kilde til fiber for Truls fordi han spiser 3 til 4 skiver hver dag, men ikke for Guri fordi
hun ikke bruker grovbrød i det hele tatt. Hun har helt sikkert også en kilde til fiber i sitt kosthold, det kan for eksempel være
hele korn eller rotgrønnsaker.
I eksempellisten over, nevnes persille som en matvare spesielt rik på jern. Dette stemmer, men fordi persille er en matvare de
færreste av oss setter til livs i store mengder til hvert måltid, er ikke persille en kilde til jern for gjennomsnittsnordmannen.
Ofte er det ikke bare en, men flere matvarer som til sammen er kilden til et spesielt næringsstoff i kosten, selv om det for
enkelte matvarer klart skiller seg ut noen få matvarer. I det norske kostholdet er disse matvarene vanlige kilder til
næringsstoffer:
Kilder til protein: |
Kjøtt, innmat, fisk, egg, melk, ost, korn, mel, brød, erter og bønner |
Kilder til vitamin C: |
Frukt, bær, grønnsaker, poteter og juice |
Kilder til fiber: |
Mel, kornvarer, poteter, grønnsaker og frukt |
Kilder til kalsium: |
Melk og ost samt andre meieriprodukter, grønnsaker og hermetisk fisk |
Noen matvarer er både rike på og gode kilder til et næringsstoff
Når en matvare er rik på et næringsstoff, hender det ofte at den også er en god og viktig kilde til dette næringsstoffet, enten
for hele befolkningen eller for individet. Melk er rik på kalsium og er også en kilde til kalsium i befolkningen. Slik er det med
mange andre av de matvarene vi bruker mye av i det norske kostholdet også.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1784