
Høsten og skolestart er aktuelt i disse dager og det er tid for matpakkelaging igjen. Her gir vi deg tips og inspirasjon til sunne
og næringsrike matpakker.
En matpakke kan man gjøre både spennende, god og næringsrik uten at det trenger å være vanskelig eller mye jobb. Enkelte barn kan
være kresne og det kan være vanskelig å vite hva man skal legge i matboksen som kan friste ved lunsjtider. Sørg alltid for å ha
flere påleggssorter som ost og kjøtt- og fiskepålegg i kjøleskapet i tillegg til rikelig med frukt og grønnsaker. Dersom man har
dårlig tid på morgenen kan man godt lage matpakken dagen før og legge den i kjøleskapet.
En annerledes matpakke
Matpakken trenger ikke alltid være brødskiver med pålegg. Det er mye annet spennede og godt man kan ha med seg, og her er det bare
fantasien som setter en stopper. Prøv for eksempel:
- Yoghurt med havregryn/kornblanding
- Pizza fra dagen før, gjerne laget med grovt mel
- Pastasalat med f.eks issalat, pastaskruer, mais, skinkestrimler, tomater og osteterninger
- Grove pannekaker med ost og skinke
- Kornblanding med skolemelken. Ha med en liten boks og en skje
Chiliwraps
2 porsjoner
3 skive røkt kalkunpålegg , i strimler
½ stk avocado , i biter
2 stk soltørkede tomater , finklippet
½ stk rapidsalat eller frisesalat
½ pk frisk babymais
50 g normanna eller Royal Blue, i biter
2 stk hvetetortilla eller potetlomper
3 ss yoghurt naturell , gjerne biola
1 ss chilisaus , gjerne hot
½ ts chilipasta (sambal oelek)
Fordel kjøtt, avokado, tomater, salat, mais og ost på tortillaen. Rør sammen yoghurt, chilisaus og krydder, og drypp over fyllet.
Brett sammen og server.
Pastasalat i boks (Onkel Skrues pastasalat)
1 dl kesam original
1 dl ruccula
100 g pastasløyfer kokte
3 ss olivenolje
1 stk grillpølse evt småpølser
50 g norvegia i biter
50 g gulrot i skiver
6 stk cherrytomat, gul delt i 2
3 ss hermetiske maiskorn
Legg kesam i en liten boks, som det er plass til i matboksen. Legg oppi ruccula og pastaskruer som er vendt i litt olivenolje.
Snitt småpølser i begge ender og stek de i panne. Del ost i biter, gulrøtter i skiver og cherrytomater i to. Legg alt pent i boksen
- fint å ha med på tur eller som niste.
class="img-responsive">
Lettvinte og raske rundstykker uten heving
Hvis du har lyst på ferske rundstykker på under halvtimen, er disse ypperlige. Hva med å lage disse til frokost og i tillegg ta med
et par på skolen?

12 stykker
3 ½ dl sammalt hvete, grov
3 ½ dl hvetemel , siktet
3 ts bakepulver
1 ts salt
2 ts sukker
6 dl syrnet melk , f eks cultura, kefir eller lignende
Bland alt det tørre. Rør melken godt inn - det skal være en løs deig. Ta deigen med en spiseskje og sett "små hauger" på en
stekeplate med bakepapir. Stekes midt i ovnen på 230 °C i ca 15 minutter. Tas ut og legges på rist.
Smaker best nystekte, men kan fryses.
Tips:
Disse rundstykkene blir også gode hvis du putter et par spiseskjeer med hakkede mandler, hakkede nøtter, solsikkekjerner, linfrø
og/eller sesamfrø i deigen.
Den tapre mohikaner
30 g kjøttboller (tre stykker)
30 g hvitost i terninger
3 stk cherrytomat, rød
½ stk grønt eple i terninger
½ stk grovt rundstykke
3 stk jordbær delt i to
Stikk kjøttboller eller pølsebiter på små trespyd sammen med en ostebit og en cherrytomat. Lag gjerne en liten overraskelse med
noen osteterninger og en eplebit. Du kan også legge et halvt rundstykke og noe grønt (f eks sukkererter) oppi boksen. Fullfør
matpakken med noen jordbær delt i to - det gjør matpakken ekstra fristende!
Wraps med kylling
4 porsjoner

1 beger kremost med krydder (evt med urter)
8 stk hvetetortilla
½ stk issalat , finstrimlet
2 stk vårløk eller ½ løk
1 stk rød paprika
2 stk kyllingfilet , delt i strimler og stekt
1 ss smør , til steking
100 g hvitost
1 beger kesam
½ ts salt
¼ ts pepper
Smør kremost på tortillaene. Skjær grønnsakene og kyllingkjøtt i biter. Stek kyllingbitene i litt smør. Riv gulosten. Bland alle
ingrediensene og rør inn kesam som er smakt til med salt og pepper. Legg dette på tortillaene og brett/rull sammen.
Sunn og mettende matpakke
1 porsjon
1 dl frokostblanding (4-korn)
50 g blå druer
½ stk kiwi
2 stk gulrot
1 beger fruktyoghurt
Ha frokostblanding i en liten skål (som på bildet). Du kan godt dekke skålen med litt plastfolie. Ha deretter resten av
ingrediensene i en dyp matboks. Legg ved en serviett og en skje. Bland frokostblandingen og yoghurten sammen før du spiser.
Bagel - Polarbrød - Pitabrød
3 porsjoner
Bagel:
1 stk bagel
2 ss tzatziki
1 stk salatblad
50 g ferdigstekt hamburger
1 skive gul paprika
3 blad ruccula
½ stk tomat , i skiver
Polarbrød:
1 stk polarbrød
2 stk grønn salatblad
40 g taffelost (4 skiver)
4 skive rød paprika
Pitabrød:
½ stk tomat
50 g ruccula
1 stk pitabrød
2 skive jarlsberg
2 skive kokt skinke
Bagel
Skjær bagelen i to. Smør den nederste delen med tzatziki og legg deretter på salatblad, hamburgerkjøtt, paprika, ruccula og tomat.
Legg til slutt på toppen.
Polarbrød
Legg først på salatblad, så osteskiver og avslutt med paprikaskiver.
Pitabrød
Skjær tomat i skiver. Legg deretter ruccula og tomat inn i pitabrødet. Rull sammen ost- og skinkeskivene, og dytt de inn i brødet.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1684