Hva er melkeallergi?


Oppdatertdato: 2003-01-01 Tema: Melkeallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Allergi eller intoleranse overfor kumelkprotein behandles med melkefri kost. Kalles melkeallergi. Ved kumelkallergi er det melkeproteinet man ikke tåler. Dette betyr at man ikke tåler noe melkeprodukt, verken melk, yoghurt, ost, rømme, margarin eller lignende. Det er en utbredt oppfatning at småbarn vokser av seg kumelkallergi.

Laktoseintoleranse

Reaksjoner på melk som skyldes melkesesukker, eller laktose, kalles laktoseintoleranse. Denne tilstanden skyldes hel eller delvis mangel på enzymet laktase, som gjør at laktose ikke suges opp i tarmen.
Ved laktoseintoleranse kan de fleste spise noen melkeprodukter, dersom de inneholder lite eller ikke noe melkesukker. Mange tåler med andre ord yoghurt, surmelk, en del hvite oster etc. Mange tåler også at det brukes litt melk i matlaging.

Produkter

Det finnes mange produkter til bruk som erstatning for melk. eksempler er AL 110 som er morsmelkerstatning uten melkesukker, profylac(morsmelkerstatning), nutramigen(morsmelkerstatning), Prosobee (morsmelkerstatning), Pregestimil (kumelkbasert, men behandlet slik at de ikke gir allergi), laktoseredusert lettmelk, kerulac som brukes til å spalte melkesukker, kerutab som tas av personer som ønsker å spise melkeholdig mat (feks i selskap), soyamelk, kokosmelk, soja semp, peptide, rismelk, havremelk osv.
Melk kan finnes i mange produkter som ost, smør, margarin, fløte, rømme, iskrem, cottage cheese, div tørrmelk, forskjellige ferdigprodukter som brød, kjeks, kaker osv, industrilagde barnegrøter, pølser, leverpostei, supper, lettmajones, sauser, sjokolade osv.
Det er flere melkefrie margariner på markedet. Oljer kan og brukes til steking og i matlaging. I stekeovn kan du bruke bakepapir.

Legg merke til

Det kan være verd å merke seg at ved langvarig diare eller ved sykdommer som gir mye diare, kan det være lurt å unngå melk. Dette fordi at laktase forsvinner fra tarmen, og det tar tid før det bygger seg opp igjen.
Pga mine egne erfaringer vil jeg anbefale å unngå laktose i de dårlige periodene, ved sykdommer som cøliaki, ulcerøs colitt, crohns sykdom mm. Prøv deg gjerne frem med youghurt eller sure melkeprodukter den første tiden.

Mer informasjon

For de som ønsker mer informasjon om melkeallergi og mat, er det flere veldig bra sider på nettet.
For mere informasjon om melkeallergi, kan jeg anbefale denne danske siden: Oskars Spisekammer
For mere informasjon om laktose-malabsorption, kan jeg og anbefale denne danske siden: Oskars Spisekammer
En side jeg vil anbefale er Uten melk Dette er en side som jeg har samarbeid med. Den gir enkle og greie opplysninger om dette temaet. Den er i utgangspunktet en postliste for mennesker med melkeallergi.
Det er og flere bøker om dette emnet, hør på biblioteket.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:896Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.