Hva er ”naturlig mat”?


Oppdatertdato: 2004-02-02 Tema: Tilsetningsstoffer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Forbrukere kan gi forskjellig innhold til begrepet naturlig mat. Her får du noen eksempler på hva mange vil forbinde med naturlig mat.

Mat uten tilsetningsstoffer eller meget små mengder av disse
Mat uten miljøgifter fra industrien som tungmetaller, dioksiner, PCB og PAH
Mat uten emballasjemigranter
Mat dyrket uten rester av plantevernmidler
Mat produsert uten medisinrester
Mat som i minst mulig grad er bearbeidet av industri i form av koking, annen varmebehandling eller andre behandlingsmåter
Mat (grønnsaker, bær, frukter og lignende) som ikke er varmebehandlet eller varmebehandlet i minst mulig grad
Mat uten innhold av radioaktive forbindelser

Naturlige gifter:
I motsetning til tilsetningsstoffer, miljøgifter, plantevernmidler o.a. som tilføres, så dannes naturlige gifter (biotoksiner) i selve maten. De dannes naturlig i mange organismer, ofte som et ledd i forsvar mot uheldige omgivelser. Eksempler her er solanin i poteter, lektiner i belgfrukter, cyanider i bambusskudd, cassawa og bitre mandler og gifter i stor sopp. Andre biotoksiner er algegifter, muggifter, planteøstrogener og histamin i fisk og andre matvarer.

Flere spiselige sopparter er giftige i rå tilstand og trenger å forvelles for å bli gode matsopper. Både lektiner i belgfrukter og cyanider i forskjellige matvarer kan fjernes ved koking.

Enkelte naturlige gifter fjernes derfor med varmebehandling, men mange av giftene er varmestabile og brytes ikke ned ved koking. Algegifter i marine skjell og krabber kommer fra giftige alger i sjøen, som skjell filtrerer. Blågrønnalger i ferskvann kan inneholde flere sterke gifter som kan infisere drikkevann og organismer som lever der. Muggsopp kan danne giftstoffer og forurense matvarer som korn,nøtter, tørkede frukter, tørket kjøtt og annet.

Giftene vil være tilstede selv om muggsoppen senere er fjernet. Naturlige gifter kan ha en lang rekke forskjellige giftvirkninger, som diaré, oppkast og nedsatt Andre kan skade nyrene, påvirke nervesystemet, ha kreftfremkallende egenskaper eller være gentoksiske. Alt er avhengig av stoffenes kjemiske struktur og egenskaper.

- Selv om vi kjenner forekomst og giftighet for en del naturlige gifter i matvarer, er det også mange som vi ennå ikke kjenner forekomsten av og som heller ikke er undersøkt med hensyn til giftvirkning, sier Arne Vidnes i Mattilsynet.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:138
Slanking.Kjøttdeig.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.