Hva gjør du med muggen mat?


Oppdatertdato: 2004-02-24 Tema: Kostråd Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: mattilsynet


Muggen mat kan inneholde soppgifter og hovedregelen er at mat med mugg bør kastes. Unntakene er hard ost og grønnsaker som har fått små og velavgrensede muggflekker. Her kan mugget skjæres bort, men sørg for å skjære bort rikelig rundt muggflekkene.

Kjøtt, fisk og pålegg
Slik mat med mugg bør kastes.

Brød
Unngå å spise muggent brød.


Frukt og bær
Kast frukt og bær som er mugne eller råtne. Bruk kun friske frukter eller bær til syltetøy, saft, mos og most (for eksempel eplemost).

Syltetøy
Syltetøy med mugglag bør kastes. Dersom man ønsker å unngå muggproblemer på syltetøy kan man dele opp og fryse syltetøyet i mindre porsjoner. På denne måten unngår man at syltetøyet blir stående å mugne.

Saft og juice
Slike produkter med mugg bør kastes.

Nøtter
Mugne nøttekjerner bør kastes. Vær spesielt oppmerksom på om paranøtter er mugne i midten.

Hard ost
Muggflekker på hard ost kan skjæres bort med god margin, minimum én cm rundt det området som er angrepet. Myk ost med mugg bør kastes.

Grønnsaker
Mugg på grønnsaker kan skjæres bort med god margin.

Om muggsopp og muggsoppgifter
Sopp er en del av de nedbrytende organismer i naturen. Omtrent 100 000 forskjellige sopparter er kjent til nå, men man regner med at det er mange flere som hittil er ukjent. Muggsoppene er mikrosopper, og det er denne soppen vi finner igjen i matvarer som hvite, grønne eller gråbrune flekker, kolonier. Mange sopparter produserer giftstoffer (toksiner) for å beskytte seg mot sine omgivelser. Muggsoppgifter kalles mykotoksiner.

Mykotoksiner kan dannes når muggsopp vokser på mat eller fôr. Noen mykotoksiner finnes bare i selve muggkolonien, men de fleste skilles også ut i maten. De fleste mykotoksiner tåler godt varmebehandling, og generelt gjelder at når mykotoksiner først har kommet i et fôr- eller næringsmiddel forblir det der under videre foredling og lagring.

Mykotoksiner er uønsket i maten fordi de kan ha negativ virkning på forskjellige organer i kroppen, alt etter hvilke mykotoksiner det dreier seg om. Noen kan forårsake kvalme og diaré like etter at man har spist maten, mens andre kan gi uklare symptomer som slapphet og mistrivsel. Mange mykotoksiner virker hemmende på immunforsvaret. Noen mykotoksiner er også kreftfremkallende, og enkelte kan være gentoksiske (føre til langsiktige skader på genene/arvestoffet).

Muggsoppsporer finnes naturlig i omgivelsene og på overflaten av korn, frukt og bær. For å hindre eller forsinke muggvekst i næringsmidler kan man for eksempel sørge for at tørre produkter som mel, korn, brød og andre kornprodukter oppbevares i tørre omgivelser. Ellers kan man hindre uønsket forurensing med soppsporer ved å varmebehandle og bruke lufttett emballasje.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:156Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.