Hva gjør du når barn spiser ukjent sopp eller planter?


Oppdatertdato: 2009-08-26 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Det er ikke lett å ha kontroll på hva små barn putter i seg til enhver tid. Plutselig oppdager du junior i full gang med å knaske i seg en liten brun sopp fra plenen, eller et blad fra blomsten i vinduskarmen. Er du usikker på om barnet har fått i seg noe giftig bør du umiddelbart ringe Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00.

Spesielt når det gjelder giftig sopp er det viktig å reagere raskt. Desto tidligere man kan starte en eventuell behandling, desto større er sjansene for å unngå meget alvorlig forgiftning/varige skader. Har du eller et barn spist en ukjent sopp bør du snarest ta kontakt med Giftinformasjonen.

Giftinformasjonen mottar hvert år mange spørsmål om barn som har spist eller tygget på deler av en plante, eller spist bær fra busker eller trær. De aller fleste planter, busker og trær er ufarlige, men det finnes noen som er så irriterende eller giftige at det vil være fare for ubehag eller forgiftning hvis en får dem i seg. Selv om alvorlige forgiftninger med planter forekommer meget sjelden, kan hendelsen være ubehagelig og skremmende for et barn.

I 2008 hadde Giftinformasjonen 5317 henvendelser om sopp og planter. Barn var årsaken til 89 prosent av henvendelsene om planter, og 66 prosent av henvendelsene om sopp.

Mye nyttig informasjon på nett

På Giftinformasjonens nettsider finner du en alfabetisk oversikt med omtale av de soppene som oftest fører til forgiftning. Noen av soppene inneholder stoffer som kan gi mageubehag mens andre inneholder stoffer som kan gi skader/symptomer på spesifikke organer.

Giftinformasjonen har også laget en alfabetisk oversikt over de fleste av Norges giftige viltvoksende, hage- og stueplanter. Kjenner du navnet på planten vil det være lettere å få opplysninger om den fra Giftinformasjonen. På nettsidene finner du dessuten informasjon om førstehjelp og behandling ved forgiftning av planter.

Gå til listen med Giftige sopp og Giftige planter.

Bok til småbarnsforeldre og gratis brosjyrer

Forlaget Dialogen har i samarbeid med Giftinformasjonen utgitt en bok beregnet primært på småbarnsforeldre. Boken inneholder informasjon om giftigheten av kjemikalier, planter og legemidler som omgir oss i hverdagen. Boken koster 198 kr.
Giftinformasjonen har også utarbeidet en brosjyreserie over giftige vekster, og en brosjyre som omhandler bruk av medisinsk kull ved forgiftninger. Du kan bestille boken og gratis brosjyrer via Giftinformasjonens nettside. Brosjyrene kan og lastes ned i pdf- format. Gå til Giftinformasjonen

Se også informasjon om Giftig sopp på Matportalen

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1681Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.