Hva skjer i kroppen når du sitter for mye?


Oppdatertdato: 2016-05-20 Tema: Trening Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Colourbox.com


For mye stillesitting har negative helsekonsekvenser. De fleste bør redusere tiden man sitter stille – også de som er aktive.
En stor del av dagen brukes av de aller fleste stillesittende eller i ro. Mye stillesitting innebærer både en begrensning av hverdagslig fysisk aktivitet, og inaktivitet i kroppens store muskelgrupper.
Variasjoner i hverdagslig fysisk aktivitet av lav intensitet, «smugmosjon», som det å stå, gå og gjøre små bevegelser som å le i stedet for å være stille, gir en vesentlig forskjell i det totale daglige energiforbruket sammenlignet med det å sitte helt stille.
Du bør unngå langvarig stillesitting eller tid i ro. Regelmessige korte pauser hvor du reiser deg opp og har en form for muskelaktivitet under noen minutter anbefales derfor for deg som sitter mye på jobb eller i fritiden. Dette gjelder også hvis du er fysisk aktiv ellers.

Større risiko for dårligere helse

De fleste av oss vil ha godt av å bytte ut en del av tiden i ro med fysisk aktivitet av lett eller moderat intensitet. Det er vist at korte avbrekk, 2 minutters gåing, fra stillesitting har positiv effekt på blodsukkerreguleringen og andre risikofaktorer for type 2-diabetes og hjerte og karsykdommer.
Straks du setter i gang litt muskelarbeid øker energiforbruket, og du får positive effekter på blant annet blodsukkerregulering og blodfettprofil.

Vi sitter mer enn vi tror

Mange er ikke klar over hvor mye av dagen de tilbringer stillesittende. Generelt tror vi at vi sitter mindre enn det vi faktisk gjør. Målinger viser at voksne nordmenn bruker drøyt 60 prosent av våken tid i ro eller stillesittende.

Hva kan jeg gjøre for å sitte mindre?

Sett deg noen mål om hvordan du kan bruke en mindre del av dagen i ro. Lag enkle huskeregler på arbeidsplassen eller hjemme, slik at du husker at du skal ta små avbrekk fra sittingen.

For de fleste er det mange muligheter til å være litt mer aktiv i løpet av dagen. Her er enkle tips til hvordan du kan gjøre det:
  • Gå eller sykle istedenfor å kjøre bil der det er mulig
  • Ta en pause og bryt stillesittingen i løpet av dagen og kvelden
  • Reduser tiden sittende foran skjerm som pc, nettbrett, tv og mobil
  • Bryt opp lengre tids stillesitting – bruk huskelapper i hverdagen
  • Skal du møte noen? Start gjerne møtet med en liten gåtur
  • Tilrettelegg for hev-og senkepulter på arbeid og møterom med ståbord
  • Ta kortere ståpauser i møter
  • Drikk mer vann – ta korte pauser for å hente vann
  • Gå til butikken i stedet for å kjøre
  • Stå og gå når du prater i telefon

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3020
Julekaker.Pasta.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.