Hvit jul - grønn januar!


Oppdatertdato: 2007-01-02 Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Matforsk


Etter julas eksesser i matveien, kan det være på sin plass å dempe fettinntaket i januar og lose kostholdet inn i et mer grønt farvann. Vi hjelper deg på vei med et sett spennende oppskrifter som kokk Bjørn Hettervik fra Kulinaria omsatte til en deilig lunsj under Vegetabilfagdagen på Matforsk 12. November 2003.

Potet- og purreløksuppe
Poteter og purre kokes i kyllingbuljong under lokk på svak varme i ca. 15 minutter. Bland i erter og hvitløk og la alt koke i 10 minutter. Kjør alt i en kjøkkenmaskin eller bruk stavmikseren. Smak til med salt og sironsaft. Dryss over med persille før servering. En ”selskapsvariant” kan tilsette litt fløte. Serveres med ristet brød.

Grillet aubergine
Skjær auberginen i skiver, dryss på salt og la dem ligge og trekke i ca 15 minutter. Ha på olivenolje blandet med hvitløk og stek auberginen i varm ovn (200 grader) i ca 15 minutter. Serveres avkjølt.

Kokte grønne linser
Kok linsene etter anvisning på pakken. Mens linsene ennå er varme tilsettes olivenolje, balsamico og frisk, finhakket timian.

Bakt paprika
Forvarm grillovnen. Legg paprikafruktene på en bakeplate kledde med aluminiumsfolie. Plasser fruktene under grillelementet og snu dem flere ganger til skallet blærer seg og er jevnt svidd på alle kanter (20-30 minutter). Legg fruktene på et fat og rekk en plastpose over fatet. Brett poseåpningen inn under fatet. La stå i 30 minutter. Så vil dampen løsne skinnet fra fruktene. Hold fruktene over en bolle når du flår dem for å samle opp saften. Riv hver frukt i tre-fire deler og skrap ut frø og hinner. Sil saften så den blir fri for frø. Sett til side.
Legg paprikastykkene med den skrelte siden opp og inntil hverandre på et fat. Støt hvitløken i en morter sammen med salt og pepper etter smak. Rør inn urteeddik, paprikasaften og til slutt olivenoljen. Øs sausen utover paprikafruktene og legg løkringer over. Riv basilikumblader og –blomster i mindre biter og strø dem over.

Blomkål med karri
Forvell blomkål i buketter. Ha karri i olje og varm opp. Hell karriblandingen over de kokte blomkålene og avkjøl. Hell litt olivenolje over like før servering.

Bønne- og cavatellisalat
Kok bønner, kikerter og cavatelli etter anvisning på pakken. Avkjøl og bland sammen dette sammen med masse friske urter. Bland olivenolje og dijonsennep og hell det over.

Bakt tomat
Tomater deles i to. Ha på litt salt, sukker og olivenolje. Bak i ovn på 90 grader i ca én time og avkjøl.

Dressinger
Creme Fraiche med masse urter
Olivenolje med balsamico
Dijonsennep blandet med olje og frisk estragon

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:120
Norsk mat.Kjøttkaker.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.