Hvite grilltips


Oppdatertdato: 2006-06-02 Tema: Kylling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Med våren kommer også ønsket om å lage mat ute. Sommeren er kort, så det gjelder å tilbringe mest mulig tid utendørs. Tørk støv av grillen og inviter venner på en enkel grillkveld i hagen eller på terrassen. Forbered det meste i god tid, slik at du selv også kan ta del i sommerselskapet!

Hiv deg på den hvite bølgen du også, og sats på hvitt kjøtt i år! Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt gir deg her gode grilltips, marinader og tilbehør som passer fint til enkel matlaging utendørs.

Tips før du går i gang:

  • Alt av hvitt kjøttkan grilles, både store og små stykker. Men det er viktig å vite hvordan de forskjellige stykkene skal grilles. Så følg fremgangsmåten i oppskriften nøye!
  • Vær også nøye med å rengjøre grillen etter hver grilling - betrakt grillristen som en stekepanne. Dette er viktig for et godt resultat.
  • Salt aldri det du skal grille før det legges på grillen! Saltet trekker ut væskeav kjøttet og det mister noe av sin saftighet. Du kan krydre med pepper og annet krydder før du griller for at smaken skal trekke inn i kjøttet, men vent altså med saltet til etter at kjøttet har fått stekeskorpe.
  • Antennes små stikkflammer, er det best å flytte kjøttstykkene fremfor å sprute vann på. La flammen brenne ut og flytt deretter kjøttstykkene tilbake igjen.
  • Velger du å imponere dine gjester med en urtefylt kalkunfilet eller en hel kylling, er det lurt å ha litt grillsnacks på lur men gjestene venter på selve middagen.
  • Mens hovedretten spises kan desserten forberedes og legges over på grillen.


Urtefylt kalkunfilet

(6-8 porsjoner)

1 kalkunfilet med skinn, ca. 1500 g

Fyll til å ha under skinnet:
1 finhakket rød chili
3 båter hvitløk, finhakket
5 ss finhakket frisk koriander
5 ss finhakket timian

Ølmarinade:

2 båter hvitløk
1 dl øl
1 dl flytende honning

3 ss smør til grilling

Bland sammen krydderblandingen, løsne forsiktig skinnet på kalkunfileten (la det sitte fast langs kanten) og legg krydderblandingen under skinnet.

Lag marinaden. Legg kalkunfileten i en plastpose og hell marinaden over. La fileten ligge i marinaden ca. 2 timer i kjøleskap. Ta fileten ut og legg den over på et godt smurt stykke aluminiumsfolie, legg på noen biter smør, pakk sammen og legg over på varm grill. Det er lurt å stikke inn et steketermometer, slik at du kan passe på at fileten ikke blir for godt stekt. Grill ca.1 time, snu ofte. Kjernetemperaturen skal være ca. 65 grader. Ta fileten forsiktig ut av folien (ta vare på kraften, den kan brukes til saus) og legg fileten tilbake på grillen og grillen i ca. 10 - 15 minutter, slik at fileten får en fin stekeskorpe og kjernetemperatur på 69 °C. Legg fileten til side, dekk med folie og la den hvile i ca. 15 minutter før du skjærer den opp.

Kyllingspidd

(4 porsjoner)

6 kyllingfileter

Honning- og ingefærmarinade: 1 båt hvitløk
2 ss finhakket, frisk ingefær
2 ss honning (oppvarmet)
1 ss sitronsaft
1/2 - 1 dl olje

Del kyllingfiletene i to eller tre på langs. Ha alle ingrediensene til marinaden i en plastpose. Tilsett kyllingstrimlene og bland dem godt med marinaden. La posen ligge i kjøleskapet fra 1/2 - 3 timer. Træ kyllingstrimlene i sikksakk på trepinner som på forhånd har ligget i vann i 1/2 time. Legg kyllingspiddene på varm grill i ca. 15 minutter, snu ofte.

Utbrettet kylling

(4 porsjoner)

1 stor kylling, ca. 1,5 kg

Sitronmarinade:

saft av 2 sitroner
2 ss grovkvernet pepper
1 dl olivenolje
2 båter hvitløk
2 cm ingefær, grovhakket

Legg kyllingen med brystsiden ned på en skjærefjøl og skjær /klipp langs den ene siden av ryggben, skjær så langs den andre siden og fjern ryggbenet. Snu kyllingen og press den ned og ut samtidig. Mariner kyllingen natten over i kjøleskap.
Ta kyllingen ut av marinaden og stek den på grillen til kjøttet ikke lenger er rosa, men fremdeles saftig inni og skinnet er sprøtt. Det er vanneskelig å være eksakt når det gjelder tiden siden griller varierer enda mer enn ovner, men som et utgangspunkt ca. 45 - 60 minutter.

Lurer du på om kyllingen er ferdig stekt, kan du stikke en spiss kniv inn ved lårbenet. Siver det ut blank kjøttkraft er den ferdig stekt. La kjøttet hvile noen minutter før det serveres.

Dryss på grovt salt på slutten av steketiden.
Server kyllingen sammen med foliebakte grønnsaker, tzatziki og marinerte oliven.

Kyllingruller

(4 porsjoner)

6 kyllingfileter
6 ss pesto
1/2 grovhakket aubergine
1 finhakket paprika
salt og pepper
6 skiver bacon

Legg kyllingfiletene mellom to lag plast og bank dem ut til ca. 1/2 cm tykkelse. Det er lurt å la filetene ligge i 15 minutter i romtemperatur, slik at kjøttet er temperert før det tilberedes.

Aubergine smaker best hvis den ligger med litt salt først. Skyll av saltet og grovhakk skivene. Smør på et tynt lag med pesto på de utbankede filetene, legg på aubergine, paprika og dryss på litt salt og pepper. Rull sammen filetene og rull en baconskive ytterst.
Legg dem over på grill. Grilles i 15 - 20 minutter. Snu ofte. La kjøttet hvile noen minutter før det skjæres opp.
Serveres med vårens grønnsaker, stekte potetskiver og søt chilisaus.

Kyllingsnacks mens man venter

Små kjøttboller (kjøpes ferdig bare å varme på grillen)
Kyllingnuggets
Paprika
Ananas
Marinert oliven

Kjøttbollene træs på spidd sammen med biter av paprika og ananas. Varmes på grillen i ca. 5 minutter.
Legg aluminiumsfolie på grillristen og smør den godt med olje. Legg på kyllingnuggets og grill dem 3-4 minutter på hver side. Stikk en cocktailpinne i hver og sett på en oliven.
Serveres sammen med skåler med div. dipp som passer. For eksempel søt chilisaus, rømmedipp med finhakkede urter, salt og pepper, rømme blandet med pepperrotkrem, barbequesaus eller sursøt saus.

Salat

(4-6 porsjoner)

1 lettkokt blomkål i biter
1 stor boks mais
3 tomater, grovhakket
5 kokte egg i båter

Dressing:

1 beger rømme
1 pose gresk dressing
eller:
2 båter hvitløk, finhakkes
2 ss finhakket frisk timian

Bland alle ingrediensene til salaten med dressingen. Sett salaten kaldt ca. 30 minutter for å trekke smak før servering.

Ovnsbakte nypoteter med krydderurter

(4-6 porsjoner)

1 kg nypoteter
3 båter hvitløk
1 dl olje
rikelig med hakkede friske krydderurter
salt og pepper

Vask poteten godt og del dem i to. Bland potetene med presset hvitløk, olivenolje og hakkede krydderurter. Legg poteten over på en stekeplate og dryss over grovmalt salt og pepper. Stek i ovn på 220 °C i ca. 30 minutter.

Sursøte grønnsaker

(4-6 porsjoner)

2 auberginer
1 rødløk, grovhakket
4 tomater
1 bunt stilkselleri
2 ss olje
10 steinfrie oliven
3 ss pinjekjerner
3 ss balsamicoeddik
1 ss sukker
grovmalt salt
nykvernet pepper

Skjær auberginene i biter, grovhakk løk, skjær tomater i båter og stilkselleri i skiver. Fres grønnsakene lett i varm stekepanne med olivenolje.Løs sukkeret opp i balsamicoeddik og hell det over grønnsakene. La det surre i 5 minutter. Smak til med evt. mer sukker. Dryss over ristede pinjekjerner, salt og pepper

Disse grønnsakene passer fint til alt hvitt kjøtt og server den gjerne sammen med potet- og sellerimos.

Potet- og sellerimos

(4-6 porsjoner)

1,2 kg poteter
1 sellerirot
1 beger seterrømme/lett rømme
3 ss smør
2 ts salt
1 ts nykvernet sort pepper

Skrell poteter og sellerirot og skjær dem i mindre biter. Kok dem i ca. 10 minutter, eller til de er møre. Hell av vannet og mos alt med en potetmoser.
Tilsett smør og rømme, og rør godt. Smak til med salt og pepper. Den syrlige rømmen setter ekstra god smak på potetmosen. Ønsker du litt løsere konsistens på mosen kan du tilsett litt melk.

Velg forskjellig tilbehør, sauser og marinader:Rabarbrachutney

(ca. 4 dl)

500 g rabarbra
2 rødløk
½ dl eddik
1 dl vann
1 dl rosiner
4 dl sukker
1 ts malt ingefær
½ ts malt nellik

Skyll rabarbraen og skrell eventuelt grove stilker. Skjær rabarbraen i biter Skrell løken og skjær den i skiver. Bland rabarbra, løk, eddik, vann og rosiner i en gryte. Kok opp under lokk i ca. 10 minutter. Rør inn sukker og krydder. Kok chutneyen uten lokk til den tykner, ca. 30 minutter. Hell chutneyen i glass og sett på lokk. Avkjøl.

Aïoli

2 dl majones
2 båt presset hvitløk
salt og hvit pepper

Bland alle ingrediensene godt sammen.

Tzatziki

1 beger yoghurt naturell
3 båt revet hvitløk
1 slangeagurk
1 ss frisk mynte
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper

La yoghurten renne av seg gjennom et klede eller kaffefilter i ca. 30 minutter. Riv agurken grovt. Bland alle ingrediensene i yoghurten og smak til med salt og kvernet pepper.

Søt chilisaus

(4 porsjoner)

3-4 røde chili
2-3 båter hvitløk
½ dl honning
2 ss hvitvinseddik

Skrell chilien, fjern frøene og finhakk fruktkjøttet. Skrell og finhakk hvitløken. Varm honningen i en kjele. Rør inn chili og hvitløk. Tilsett eddik og avkjøl. Oppbevar sausen kjølig.
Evt. søt chilisaus ferdig på flaske

Kaperssaus

(4 porsjoner)

2 dl lettrømme
2 ss majones
1 ss hakket dill
2 ss finhakket rødløk
2 hakkede ansjosfileter
1 ts nykvernet pepper

Bland alle ingrediensene til sausen og la den stå kaldt noen timer før servering.

Kokosmarinade

Til ca. 1 kg kjøtt:

1 grønn chili, finhakket
3 ss finhakket fersk koriander
1 cm fersk finhakket ingefær
saften fra 2 lime
1 boks kokosmelk
2 ss olje

Bland alle ingrediensene til marinaden og mariner kjøttet natten over i kjøleskap.

Teriyakimarinade

Til ca. 500 g kjøtt:

3 dl soyasaus
½ dl tørr sherry
1 dl sukker
3 båter finhakket hvitløk
1 ss finhakket frisk ingefær

Bland alle ingrediensene til marinaden og mariner kjøttet noen timer i kjøleskap.

Dessert

Lun fruktsalat med råkrem

(4-6 porsjoner)

3 epler
3 appelsiner
2 bananer
4 ss rosiner
4 ss grovhakkede mandler/nøtter
1 dl likør

Del frukten opp i biter og fordel den på 6 aluminiumsfolie ark. Dryss over rosiner, nøtter og hell over likør. Brett aluminiumsfolien sammen, pass på at skjøten kommer slik at den deilige fruktsaften ikke renner ut. Legg fruktpakken på grillen i 4-6 minutter. Serveres sammen med råkrem eller is.

Råkrem:

3 eggeplomme
3 ss sukker
2 ½ dl kremfløte

Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem. Råkrem bør serveres forholdsvis nylaget. Skal du lage kremen på forhånd, kan du tilsette et par plater gelatin. Da vil kremen holde seg.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:605
Norsk mat.Lavkarbo.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.