
Oslo (NW): Kylling og kalkun er den matvaregruppen som øker mest i Norge. Med godt grillvær kommer Oslo-folk til å spise hvitt kjøtt til middag nær to ganger i uka i sommer.
I 1960 spiste hver nordmann i gjennomsnitt én kilo hvitt kjøtt. I år kommer innbyggerne i hovedstaden til å nærme seg 22 kilo, mens landsgjennomsnittet er rundt 18 kilo.
– Det betyr at folk i Oslo vil være på nivå med gjennomsnittet i EU, og det er en viktig milepæl, sier direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Populære fileter
Fortsatt spises det nesten dobbelt så mye hvitt kjøtt i noen europeiske land som i Norge. Men her i landet har veksten i forbruket vært spesielt stor, siden vi ikke hadde noen tradisjon for å spise kylling og kalkun før rundt 1960.
– I Norge begynte vi forsiktig med en grillet lørdagskylling i ny og ne, og helstekt kalkun en gang i året. Nå spiser vi hvitt kjøtt til hverdag og fest, i alle slags sammenhenger og i et uttall former, sier Kringlebotn.
I starten var det bare helstekt fugl som gjaldt. Nå er ferske fileter fra kylling og kalkun blant det vi velger oftest fra butikkenes kjøledisker. Fileter spises det ekstra mye av om sommeren, og de egner seg godt på grillen.
Oslo endrer matvaner
Først i 1995 kunne folk over hele landet få tak i fersk kyllingfilet, og det var da forbruket tok av. Den gang spiste hver av oss fem kilo hvitt kjøtt i året. Nå nærmer vi oss det firedobbelte.
Oslofolk har hele tiden vært i forkant og spist mer hvitt kjøtt enn de som bor andre steder i landet.
– I alle land endres matvanene først i de store byene. I Oslo er mange matkulturer representert, og de har alle det til felles at hvitt kjøtt er en sentral del av kostholdet i hverdagen, sier Åse Kringlebotn.
På den måten blir det også enklere å finne hvitt kjøtt i butikker, kafeer, restauranter og kantiner.
– Hvitt kjøtt av kylling og kalkun er magert, sunt og næringsrikt. Det er også det kjøttet som etterlater minst utslipp av klimagasser, og det gir verken allergier eller intoleranser, sier direktøren for Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Hvitt kjøtt = kylling og kalkun
Halvparten av oss forbinder begrepet ’’kjøtt’’ først og fremst med storfe. Tre av ti holder en knapp på svin, mens mindre enn én av ti tenker på kylling.
Det viser en undersøkelse Synovate har gjort for Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
– Okse og oksekjøtt er det vanligste svaret fra både menn og kvinner over hele landet, mens de yngste oftere forbinder kjøtt med svin. Kylling og vilt kommer langt ned på listen, sier John Spilling i Synovate.
Dette bekrefter en annen fersk Synovate-undersøkelse der ni av ti at svarer at ’’hvitt kjøtt’’ er kylling og kalkun.
– Det er 15 år siden Opplysningskontoret innførte begrepet ’’hvitt kjøtt’’ i Norge, og nå er det svært få som forbinder kylling og kalkun med begrepet ’’kjøtt’’. Vi ønsket nettopp å oppnå at fjørfekjøtt skulle etablere seg som ’’hvitt kjøtt’’, sier direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret.
Andre egenskaper
Kjøtt fra kylling og kalkun skiller seg mye fra andre kjøttslag, og derfor er begrepet hvitt kjøtt etablert i mange land.
– På flere måter har kjøttet fra magre fugleslag nesten mer til felles med fisk enn firbente husdyr. Derfor var det viktig for oss å etablere et slikt skille, sier Åse Kringlebotn.
Sammenlignet med kjøtt fra andre husdyr, er hvitt kjøtt det magreste.
– Sammensetningen av fettsyrer er også annerledes. Hvitt kjøtt gir den høyeste andelen sunt fett i form av umettede fettsyrer. Bare fisk kan måle seg i så henseende, sier Kringlebotn.
Alle spiser hvitt kjøtt
Noen religioner har forbud mot visse typer kjøtt, men alle godtar hvitt kjøtt. Hvitt kjøtt har en mildere egensmak enn andre kjøttyper. Derfor kan det kombineres med alle typer tilbehør og krydder.
– Variasjonen av hva man kan bruke hvitt kjøtt til, er unik. Kombinert med at kjøttet er sunt og magert, gjør det til en uslåelig matvare, mener Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1627