
Etter en lang, varm sommerdag er det deilig å bare nyte kvelden med godt drikke på terrassen. Men etter
hvert kommer matlysten, og da smaker det ekstra godt med enkle retter av hvitt kjøtt og mye av sommerens
grøde.
Kyllingfilet med reker og asparges
2 porsjoner
2 kyllingfileter
salt og kvernet pepper
1 ts finhakket rød chili
1 ts revet frisk ingefær
Krydre filetene med salt, pepper, chili og ingefær. Stek dem i smør i 3–4 minutter på hver side, la dem
hvile like lenge.
1 pose hvit saus
1 båt hvitløk
3 dl kokte pastaskruer
salt og kvernet pepper
6 grønne asparges
100 g rensede reker
1 ss friske urter f. eks estragon
Lag hvit saus. Bland inn hvitløk, kokte pastaskruer og smak til med krydder. Server filetene med lettkokt
asparges og dryss over reker og finhakkede urter.
Kyllingsandwich de lux
2 personer
3 brødskiver
1 båt hvitløk
2 ts grov sennep
2 ts majones
noen dråper tabasko
3 skiver bacon
1 potet i skiver
1 kyllingfilet
krydder
salat
1/2 rødløk i skiver
4 agurkskiver
2 asparges delt i to på langs
1 tomat i skiver
1 avokado i båter
Dressing på flaske/ evt. rømme blandet med pesto, olivenolje og balsamico
Rist eller stek brødskivene i tørr panne. Gni over brødskiven med hvitløk. Bland sennep, majones og noen
dråper tabasko. Smør på brødskivene. Sprøstek baconet og stek potetskivene. Del kyllingfileten i skiver på
skrå, krydre og stek dem raskt i stekepannen. Ha avokado, asparges og rødløk raskt i pannen.
Legg smurte brødskiver, kylling, bacon, poteter og grønnsaker lagvis. Sett to lange ostepinner på hver
halvdel av brødskivene og del skivene over på skrå. Pynt med litt salat, urter og bacon på toppen. Server
med dressing.
Løkpai med oliven
4-6 personer
Paideig
50 g smør
4 dl hvetemel
1 1/2 dl melk
2 ts bakepulver
Fyll
3 løk
1/2 kg kokte poteter
2 dl svarte oliven
1 pk røkt kalkunpålegg
4 egg
2 dl crème fraîche
2 dl melk
salt og kvernet pepper
Sett ovnen på 175 °C.
Bland alle ingrediensene til paideigen i en matprosessor. Kjevle ut deigen og kle en smurt springform ca. 24
cm med den.
Skrell og skjær løken i skiver og stek den gyllen i litt smør. Skjær potetene i skiver og hakk olivenene.
Fordel halvparten av løken i bunnen på springformen. Legg på poteter og strimlet kalkunpålegg. Avslutt med
resten av løken og olivenene på toppen. Bland sammen egg, crème fraîche, melk, salt og kvernet pepper. Hell
blandingen over fyllet. Se til at eggblandingen kommer ned mellom fyllet. Stek paien ved 175 °C i ca. 45
minutter. Server med en god salat. Paien smaker også godt kald.
Sommersalat
3-4 personer
4-5 egg
2 hoder hjertesalat
50 g ruccolasalat
2-3 vårløk
1 bunt reddiker
1 galiamelon/vannmelon
1 gul paprika
1 pk speket kalkunfilet
kvernet salt og pepper
2-3 ss pinjekjerner
1 lite glass fetaost
1 lime, saft og skall
Kok eggene ”smilende” i 7 minutter og avkjøl i kaldt vann. Vask og riv salaten grovt. Skjær vårløk i skiver
litt på skrå og del reddikene i to. Skrell og del melonen og paprika i biter. Legg grønnsaker og salat
gruppevis på et stort fat. Rull sammen speket kalkunfilet og stikk dem ned i salaten. Legg på egg delt i to
og dryss over salt, pepper og pinjekjerner som du rister lett gylne i en tørr panne. Hell laken av fetaosten
og ha osten i en liten serveringsbolle. Bland laken med saft og skall av en lime. Server dressingen ved
siden av eller hell den over salaten. Godt brød hører til.
Server en av disse herlige dessertene, som et søtt punktum i sommerkvelden:
Mangois med kokosmelk
5 eggeplommer
100 g sukker
1 boks tykk kokosmelk
2 mango
1/2 dl sitronsaft
3 dl fløte
Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Hell kokosmelken i en liten bolle og bland den godt sammen.
Tilsett kokosmelken i en tynn stråle i eggedosisen mens du rører. Mos mangokjøttet glatt og bland inn
sitronsaft. Vend inn stivpisket krem. Ha isblandingen i en egnet form og sett i fryseren. Pynt med frisk
mango, jordbær eller vannmelon.
Rabarbrapai
Paideig
125 g smør
250 g siktet hvetemel
30 g sukker
2 eggeplommer
ca. 2 ss kaldt vann
Fyll
ca. 350 g rabarbra, evt. epler eller moreller uten sten
1 dl sukker
1 ss potetmel
3 dl crème fraîche
3 eggeplommer
3 ts vaniljesukker
Marengs
2 eggehviter
1 1/4 dl sukker
Smuldre smør og mel og ha i sukker. Rør inn eggeplommer og vann. Eller bland deigen i en matprosessor. Sett
deigen kaldt i 1/2 time. Kjevle ut deigen og kle en smurt paiform. Skjær vekk overflødig deig. Stek bunnen
ved 200 °C i ca. 10 minutter til den er litt gyllen.
Skrell rabarbraen, skjær den i 2-3 cm lange biter og fordel dem i formen. Dryss over sukker og potetmel.
Bland crème fraîche og eggeplommer og smak til med vaniljesukker. Hell blandingen over rabarbraen. Stivpisk
eggehvitene til marengsen. Dryss på sukker og pisk videre til marengsmassen er stiv og blank. Sprøyt
marengsen som gitter over paien. Stek kaken ved 170 °C ca. 45 minutter.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:646