Hvor sunn er den typiske påskenisten?


Oppdatertdato: 2014-04-17 Tema: Påske Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Påsken står for døren og en av de vanligste påsketradisjonene er å pakke tursekken med appelsiner, sjokolade og kakao på termos. Men hvor sunn er egentlig denne turmaten og kan den typiske turnisten bidra med verdifulle næringsstoffer, spør Terese Glemminge Arnesen, ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Skal du på tur til fots eller ski i påsken legger du et godt grunnlag om du starter dagen med frokost før du legger i vei. Da orker du mer frem til lunsj og nistematen. For barn og unge er frokost viktig for konsentrasjons – og yteevne utover formiddagen. Dersom du har tenkt deg på turer av lengre varighet enn en times tid bør kroppen få litt påfyll av næring underveis.

- Det kan også være hyggelig å pakke med seg litt godt i sekken selv om det bare er en kort tur du har tenkt deg på, sier Terese Glemminge Arnesen i Melk.no.

Næringsrik kakao for både store og små

En kopp kakao smaker ikke bare godt, den inneholder også mange næringsstoffer som kroppen trenger.

- Alle melkevarianter inneholder proteiner som kroppen kan bruke til å danne muskler og kalsium som er viktig for å styrke skjelettet. Kakaopulver og mørk sjokolade inneholder jern som er viktig for å transportere oksygen fra lungene og ut til musklene i armer og ben, forteller Terese i Melk.no. I tillegg til at kakao faller i smak hos både små og store!
Kakao er ekstra bra for unge jenter og kvinner. 70 % av unge jenter og halvparten av kvinnene får i seg for lite kalsium gjennom kostholdet. I tillegg er jerninntaket også for lavt i deler av disse gruppene samt blant barn, så de kan gjerne drikke mer kakao.

- Det er smart å lage kakaoen fra bunnen av fremfor å bruke ferdigpulver som blandes med vann, for ellers kan man gå glipp av alle næringsstoffene i melken. I tillegg er det lett å regulere sukkermengden selv. Det beste er å lage den med mager melk, lite sukker og mørk sjokolade eller kakaopulver. Kakao smaker også godt til en lang påskefrokost, i solveggen eller som et sunnere alternativ til lørdagskos, tipser ernæringsfysiologen.

Saftige appelsiner

Appelsinene er på sitt beste på denne tiden av året, både fylt med smak og C-vitaminer.
- Fordelen med å spise appelsinene istedenfor å drikke dem som juice, er at du også får i deg en god del fiber, forteller Glemminge Arnesen.

Godkjent til kortere turer

Sjokolade med kjeks er den tradisjonelle tursjokoladen, og denne sjokoladen gir deg raske karbohydrater når du er på tur.

- Et sunnere alternativ til denne kan være mørkere sjokolade eller sjokolade som inneholder nøtter. Nøtter inneholder nemlig det sunne, umettede fettet, sier Glemminge Arnesen.
Alt i alt får den norske påskenisten med kakao, appelsin og sjokolade et godkjentstempel for kortere turer. Dersom du skal på langtur, bør du også ha noe grovere kost i sekken. La oss ikke glemme at dersom man spiser sunt resten av året, er det lov å kose seg litt ekstra i høytidene, avslutter ernæringsfysiologen med et smil. -Spesielt dersom man kombinerer dette med turer enten til fots eller på ski!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2878Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.