Hvordan brygge juleøl?


Oppdatertdato: 2024-11-14 Tema: Øl Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Tiden er nå kommet til å begynne på juleølet til jul. Nå er det lenge siden vi lagde øl hjemme, men jeg vet at mange gjør det. Og samtidig er det kommet mange flere mikrobryggerier og privatpersoner som er eksperter på dette.
Kunsten å lage godt hjemmelagd øl er en gammel tradisjon her i landet. Fra langt tilbake i gamle dager var brygging av øl en tradisjon til brylluper og fester. Øl er og blitt brygget over store deler av verden i mange tusen år.
Julen har vært en av de høytidene som har fått sitt eget øl. Og før ble det brygget mye øl til jul i de mange tusen hjem. Men tradisjonen har holdt seg og den dag i dag er det mange som brygger julebrygg. Vi kjenner jo til tomtebrygget som fås kjøpt, men og mer skikkelig øl av gjær, sukker, humle, malt, einer osv blir den dag i dag lagd rundt i hjemmene.

Men hva er så viktig å passe på og hvilke oppskrifter er det?
Det finnes enkelte hovedregler for en brygger: Vannet skal ikke være for varmt, ikke over 37 grader når du har i gjæren. Kok opp vannet når sukkeret blandes i, er rådet som gjelder alle oppskriftene. Du får ned temperaturen før gjæren blandes i, ved å bruke bare deler av vannet til sukkeroppkoket. Det er for de fleste oppskriftene regnet med fjorten dagers lagringstid.

Bruker du litt kunstig søtningstoff i brygget før du tapper det på flasker, stopper gjæringsprosessen, slik at brygget ikke blir surt.

PS
Navnene øl og mjød går litt om hverandre, men opprinnelig er forskjellen at øl brygges på korn og mjød bruker hovedsakelig honning. Men dette finner dere mer info om rundt på nett.

Gode kilder til info rundt gamle øl/mjød tradisjoner er bla: Norrøn drikkekultur

Oppskrifter



Heradsbygd-øl etter gammel oppskrift fra 1899


12 fl vann
1 dl støtt enebær
30 g humle
½ kg brunt sukker eller støtt kandis
¼ kg mørk sirup
30 gram frisk gjær
10 g lakris
Kok vannet og enebær i ti minutter, tilsett resten untatt gjæren og kok i ti nye minutter. Deretter siles brygget og gjæren røres ut. Det skal snart skumme godt. Fjern skummet etter hvert og etter 2-3 dager tappes det hele på flasker. Bruk skrukork, men la det være igjen litt rom i flaskene til luft. Kan drikkes etter et par uker. I stedet for einebær kan det kokes briskelåg io tilsvarende mengde (12 liter)
Oppskriften er fra ei kokebok utgitt i 1899. En annen lytter fra Gjøvik garanterer at dette drikket smaker skikkelig jul!
Svanhild Rieger
Heradsbygd

Elverumsøl


Einelåg: Kok opp einekvister i 10 l vann. Er det få bær på kvisten, putt i bær kjøpt på butikken. Siles etter ti minutter og bringes ned til kroppstemperatur. Ha deretter i følgende: 50 g gjær
¼ kg sukker
½ flaske bayer
Tomtebrygg slik at ølet får farge.
La det stå i en dag på flasker før det korkes Kan drikkes etter 10 - 12 dager. Anne Marie Myhrer
Elverum

Einerbærøl


10 liter vann
4 dl knuste einerbær
3 kg sukker
1/2 ss humle
2 dråper sukkerkulør
1 ss gjær
rosiner

Kok alt, men unntak av gjær og rosiner, sammen i 10 minutter. Sil og avkjøl til ca 35 C. Gjæren røres ut i litt av væsken før den tilsettes brygget. Rør godt om og dekk over krukken.
Settes på et lunkent sted i to døgn før ølet skummes og siles. Det fylles så på flasker hvor det er lagt et par rosiner i bunnen.

Hjemmebrygget øl


14 liter vann
250 g einerkvister
40 g humle
1 dl støtte einebær
250 g kandissukker
300 g sukker
50 g gjær

Einerkvister, de støtte einebærene og humlen kokes 15 minutter og siles. Oppkoket kalles lågen. Kandissukkeret kokes i 1 liter av einerlågen før det has oppi. Sukkeret brunes i pannen og spes med 1 liter kokende vann, og siles i det øvrige.

Gjæren røres ut i 1 dl av lågen og has i. La det stå tildekket på et lunt sted, og rør flere ganger den første dagen før det skummes godt. La det stå videre uten å røre i det, men det skal skummes godt.

Etter ca 2 døgn has ølet på flasker og oppbevares i kjeller. Holdbarheten er 2-3 uker.

Mjød fra Romsdal


8 l vann
500 g sukker
500 g brunsukker
2 sitroner
1 sl sirup
eventuelt litt ingefær
1/4 ts gjær
rosiner

Slik lager du mjød
Det finnes mange oppskrifter på mjød. Her er en oppskrift fra Møre og Romsdal fra første halvdel av 1900-tallet:

Vannet kokes opp og slås over de øvrige ingrediensene.
Det hele avkjøles til væska er lunken.
Gjæren røres ut og tilsettes.
Det hele står et døgn før det siles og tappes på flasker.
Tilsett 1/2 - 1/1 ts sukker og 1 rosin pr. flaske før de korkes.
Flaskene lagres ca 1 uke før de er klar til bruk.

Sogneøl etter gammel oppskrift


Og som en avslutning vil jeg få presentere en gammel oppskrift fra Sogn. Dette ble ikke bare brukt til jul, men og bryllup og andre store begivenheter.
Det er i denne oppskriften ikke angitt noen mengder malt eller vann, men man har inntrykk av at det var sterkt øl som ble brygget.

Det vert vanleg nøtta byggkorn til brygging. Kornet vert havt i reine sekker og lagd i rinnande vatn i tri døger. Kornet vert då oppteke og tømd utover eit reint golv eller ein stor flake i handsbreidd tjukken. Kornet vert liggande til det spira. Då skal det gnekast opp. Vert so liggande i ca 3 dagar. Det vert so hatt på turken og tømd utover steinhjellen. I turken vert det fyrt i gruva med tun bjørkeved til kornet er so pass turt at det kan malast.

Til brygjing må ein ha store kjelar, helst to. Dei vert fylt med vatn og eine (sprake) som må koka før det vert brukt. Maltet vert tømd i kjerald og fylt med kokande einelog. Maltet skal stå slik, godt overbundet, ein time. Det kallast "meisking". Ein må have eit stort kjerald som ein legg rosten i. Rosten er småhoggen rå åre-ved som vert lagd over kranen i botten på kjeraldet. For at vørteret skulle renna, måtte det leggast i kross, og over rosten vart lagd eit lag med einer eller halm. Maltet som har stått og trukket seg, vert so ausa over rosten og kjeralde fyld med einelog. Einelogen skal heile tidi stå over maltet. Kranen vert so oppskrudd, ikkje meir enn det renn full bøtta på ein time.
I bøtta vert hadd ei god hand humle. For å vera viss om at brygjet vart velukka, vart det første vørte rend i brygje, ausa og hivd i kross med dei ord: " Der har du det. " (Det var dei underjordiske som måtte få det fyrste, for at dei ikkje skulle setja vondt på ølet.) Når vørte var ferdigrent, vart det ausa i kjeraldet og godt overbreidd og vart ståande til det vart passeleg varmt og tilsitja berm (gjær vart sjeldan brukt). For å finna ut om ølet var passelegt varmt til sitjing, brukte dei gjerne å stikka armen nedi brygget. Kunne dei halda armen utan at det brende, var det passande varmt. Var brygget vellukka, rekna dei med at det helt jamn gong i 24 timar. Det vart so fylt på anker.

Til jol var det vanleg at det vart laga øl på alle gardar, og når dei "skok opp" skulle mannfolket i grannelaget koma og smaka på ølet. Slik gjekk dei frå den eine til den andre, så det tok ofte mange dagar før dei hadde vore hjå alle, og siste dagane føre jol vart ofte annsame.

Til bryllaup vart det alltid laga heimebrygg. Det vart også bruka mange stadar endå, og enkelte lagar òg til jul. Det var òg vanlegt at alle hadde ferdig malt ståande, for i eldre tid brygja dei òg til begravelse, og det hende ikkje so sjeldan at det vart teke eit glas for mykje sjølv i ein begravelse.

Men for mer om ølbrygging, les her: Ølbryggingssider med oppskrifter

Kilder

Deler av teksten og de 5 av oppskriftene er gjengitt med tillatelse fra NRK Hedmark og Oppland
Flere oppskrifter kan sees på NRK Hedmark og Opplands julebryggsider hvor de i 2002 hadde en julebrygg konkurranse.


Annonse



Hjemmelaget juleøl


Prøv også Hjemmelaget juleøl.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.05.2005
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

15 - 20 liter vann,
1 1/2 kg. sukker,
2 fl. bayerøl,
1 fl. tomtebrygg,
50 gr. Gjær


Juleøl fra Egil Bratne. Han har tidligere hatt veldig gode oppskrifter og denne er ikke noe unntak. Men for mer om ølbrygging, les her: Ølbryggingssider med oppskrifter


Fremgangsmåte

Kok opp vannet og avkjøl det til ca. 35 grader. Rør ut sukkeret i vannet og tilsett øl og tomtebrygg. Bland det hele godt sammen.
Ta ut 1 liter av væsken og rør gjæren ut i den før du heller tilbake i blandingskaret. Fyll ølet på rene flasker med det samme og sett det mørkt og kaldt i 3 uker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 34,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Lesja-øl


Prøv også Lesja-øl.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.11.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er NRK Hedmark/Oppland
Bildet er tatt av rawpixel

Ingredienser

50 g gjær
1 kg sukker
½ kg brunt sukker
1 fl vørterøl
1 fl lettøl
15 l vann



Fremgangsmåte

Tappes på flasker med en gang etter at det er rørt ut. La ølet stå ei uke før det drikkes.
Mari Flittie Utgård
Lesja

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 35,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,28.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Ingefærøl


Prøv også Ingefærøl.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er NRK Hedmark/Oppland
Bildet er tatt av tookapic

Ingredienser

3 l vann
1 ts hel pepper (bank den først med en hammer)
1 - 2 ts karvet ingefær
2 oppskrårne appelsiner
2 kilo sukker
12 liter vann

Sukkerkulør
1 spiseskje gjær
1 ts kremotatari (fåes på apotek).



Fremgangsmåte

4 første kokes i ti minutter. Hell i to kilo sukker og brygget røres til sukkeret er oppløst. Spe på med vann (12 liter) og pass på temperaturen.

Deretter tilsettes
Sukkerkulør gjær kremotatari . Skal først stå lunt, deretter helles på flasker etter du har silt brygget. Skal stå i to døgn før det tappes på flasker og lagringstida er ei uke.
Randi Jønland
Hov

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 46,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,25.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Sukkerøl.

Sukkerøl


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 25.05.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av StockSnap

Ingredienser

20 liter vann
einer
1/2 pk (ca 40 g) humle
2 kg sukker
50 g gjær



Fremgangsmåte

Kok opp vannet med einer. Ta av ca 4 liter som kokes med sukker og humle i 15-20 minutter. Sil alt gjennom sil og strie i et kar som ikke er galvanisert.
Avkjøl brygget til fingervarmt, tilsett gjær utrørt i litt av brygget. For å få farge på brygget kan det eventuelt tilsettes ½ flaske Tomtebrygg.
Dekk karet godt til og la det stå lunt i 1 døgn. Tapp forsiktig på flasker og sett disse kaldt.
Sukkerølet er best etter en uke på flaske.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 36,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,17.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Snarøl.

Snarøl


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 15.05.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av AgencjaAIAC

Ingredienser

6 l vann,
400 - 500 g kandissukker,
1 hel flaske vørterøl,
gjær (en klump som en hasselnøtt)



Fremgangsmåte

Kok opp vann og sukker. Sil det. Avkjøl det til 25 grader og ha i vørterøl og utrørt gjær. Fyll ølet straks i flasker. Lukk dem, og bind over korkene hvis det brukes vanlig kork.
I den kalde årstid bør flaskene stå lunt til neste dag, så ølet kommer i gjæring. Sett dem så i kjelleren. Sett dem i dem varme årstiden straks i kjelleren.
Dette ølet er best når det har stått 8 dager. Det er lite holdbart.

Har vi ikke kandissukker, kan vi bruke farin. Da bør vi brune ca. halvparten til karamell for å få farge på ølet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 28,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Brumunddalsøl.

Brumunddalsøl


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.11.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er NRK Hedmark/Oppland
Bildet er tatt av PublicDomainArchive

Ingredienser

18 l vann
1 fl pils
1 fl bayer
2 kg sukker
1/2 kg mørk sirup
1/4 pk gjær
litt sukkerkulør



Fremgangsmåte

Kok først opp deler av vannet som einelåg, sil og bland i sukker. Røres ut og deretter helles mer vann i slik at det blir kroppstemperatur. Ha i resten av ingrediensene og deretter resten av vannet. Tappes på flasker og står uten kork i ett døgn. Lagres deretter i ei uke.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 46,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:79
Slanking.Kål.
Grønnsaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.