Hvordan få barn til å spise fisk?


Oppdatertdato: 2007-10-13 Tema: Barnemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Godfisk, Knut Pettersen


Dette er nok ett problem som mange foreldre sliter med og som igjen er aktualisert i våre dager med ett for høyt forbruk av usunne matvarer blant barn og ungdom.

Nå har jeg ingen superløsning på dette men noen oppskrifter og tips som kan hjelpe litt på veien kan dere få. Noe av dette ble forsøkt hjemme da vi hadde 3 gutter i rett alder som var sånn tålig glade i fisk, de var også forsøkskanainer for mye annet, men det er en annen sak.

Først den enkle som de fleste barn liker, nemlig:

Fiskeboller

Om ikke dette er ren fisk så er det så mye fisk i de at dette er mat som går i fiskekategorien!!

Denne er til ca 4 porsjoner.
1 boks med fiskeboller.

Hvit saus: 1 ss margarin/smør
2 ss hvetemel
4 dl lettmelk eller 2 dl lettmelk og 2 dl fiskekraft/buljong
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts muskat(ikke alle liker denne smaken)

Smelt margarin(ikke brunes), rør inn hvetemelet, spe med melk og fiskekraft. Kok i 5 min mens du rører og på svak varme. Smak til med salt, pepper og muskat. Legg fiskebollene i og la dem bli varme. Serveres med poteter eller ris, og evt noen kokte grønnsaker som barna liker.
Tips:
De fleste liker reker. Ta en neve med rensedes reker i fiskebollene rett før servering. De må ikke ligge i mer enn noen sekunder for ellers blir de fort seige.

Fiskeburger

Her er en måte for å erstatte burgere av kjøtt, nemlig den fantastiske:
Her bruker vi laks, men bla sei er og anvendelig.

4 porsjoner

400 g laksefilet
1 ss finhakket gressløk
1 ts salt
½ ts pepper
litt sitronsaft dersom ønskelig
4 hamburgerbrød
salatblad, tomat og agurk
dressing etter ønske

Finhakk laksefileten og bland den med gressløken, salt, pepper og evt. sitronsaft.
Form fire flate lakseburgere og stek dem i olje på varm panne i 2 minutter på hver side.
Varm burgerbrødene lett i pannen, ta de ut og legg i salat og dressing etter ønske.
Legg i lakseburgeren og server.

Pommes frites er noe som de fleste er glad i, og det trenger ikke være så fetende om en ikke steker det i frityr. Prøv det i stekepanna eller stekeovnen.
Og dette er noe som passer ypperlig sammen med fisk:-)

Fish & chips

Denne slo veldig godt an hjemme og særlig ettersom det var guttene selv som hadde fisket fisken. En piggvar på nærmere 7 kilo. Men annen fast fisk går og an her, evt annen flyndrefisk. Originalt fra england brukes faktisk mest torsk og hyse, men det er ikke så greit for denne oppskriften. Det brukes og en frityrdeig med brødsmuler til fritering, men vi bruker den enkle måten.
Men dere lyver ikke så veldig mye for barna om dere forteller at det er dette fotballspillerene i england spiser på puben når de har spilt kamp, og da servert i avispapir. Kanskje man kan servere dette i en gammel Dagbladet.:)

4 porsjoner

ca 1 kg fiskefilet av fast hvit fisk. Piggvar(i vårt tilfelle).
Smør til steking
Mel, salt og pepper.

+ nok pommes frites til alle. Den som er ferdigkrydret fra Hoff er sinnsykt god.

Tilbered pommes frites etter anvisning på posen.
Skjær fisken i staver på ca 1-2 cm i diameter og ca 5 i lengden.
Rør sammen en blanding av ca 1-2 dl hvetemel, ett godt dryss med pepper og salt.
Varm smøret i panna og stek fisken raskt på alle sider. Stek litt av gangen og hold det stekte varmt.
Blandes med chipsen før servering og kanskje en salat til?

Er ungene glade i tomatsaus og fiskeboller/pudding, er denne midt i blinken. Er nok for den yngre garde.

Fiskepuddingfigurer i tomatsaus

4 porsjoner

800 g ferdiglaget fiskepudding

Tomatsaus
1 liten finhakket løk
1 hvitløkbåt
2 ss olivenolje
2 ss tomatpuré
2 dl fiskekraft /fiskebuljong
4-6 friske tomater eller 1 boks grovhakkede hermetiske tomater
1 stk vårløk i skiver eller 1/2 purre
salt & grovkvernet pepper
1 ss frisk basilikum

Lag tomatsausen ferdig. Skjær fiskepuddingen i litt tykke skiver på langs.
Bruk pepperkakeformer og trykk ut figurer. La fiskepuddingfigurene bli varme i tomatsausen.

Tips:
Til fiskepuddingfigurene kan du bruke en annen saus gjerne ferdigkjøpt som du vet at barna liker.

Slik gjør du
Tomatsaus - slik gjør du:
Surr den finhakkede løken og hvitløken i olje. Tilsett tomatpurée, og la den surre 1-2 minutter. Skold og rens friske tomater og skjær kjøttet i terninger.
Ha fiskekraft/buljong og tomater i løkblandingen. Tilsett krydder og vårløk/purre og la sausen koke noen minutter. Server sausen til fiskepuddingfigurer eller pasta og dampet fisk.
Løken kan erstattes med 1 liten revet gulrot og litt finhakket persille.

Pizza

En annen lett måte å lure inn fisk er PIZZA!!
Og her tar man den enkleste og nest enkleste metoden.

Enkleste

Man bruker rett og slett en ferdig frossen pizza, gjerne vegetar eller enkel med skinke feks.
Og da drysses følgende over før steking:
Enten en boks med tunfisk i vann.
Eller litt kokt laks.
Eller feks reker, bruk disse små i lake

Og til slutt på alle, en god neve reven ost(gjerne jarlsberg)

Men det er mulighet for mange variasjoner her. Jeg har faktisk hørt noen som har fiskepuddng på, men det kan jeg ikke garantere. Husk litt ekstra steketid og ikke så mye, eller store biter.

Nest enkleste

Her lager en rett og slett pizzaen selv. Bruk gjerne en ferdig bunn eller lag den selv.

Blir 2 stk runde eller en større firkantet

2 ss olivenolje
2 dl lunkent vann
1/2 pk gjær
5 dl hvetemel
1/2 ts salt

Fyll:
250 g ferske tomater
150 g mozarellaost eller jarlsberg
2-3 ss ferskhakket basilikum eller 1 ts tørket
salt
kvernet pepper

2-3 ss olivenolje Dryss med tunfisk, eller annen kokt fisk. Reker eller evt blåskjell(kokte)

Ha lunkent vann og olje i en bolle. Tilsett smuldret gjær, salt og mel, og elt deigen til den er glatt og smidig. Dekk deigen så med et klede og la den heve til dobbel størrelse på et lunt sted i ca 30 minutter.

Kjevle deigen til en sirkel som legges på en smurt stekeplate. Dekk bunnen med tomatskiver. Dryss på oregano, salt og pepper, og strø over fisk. Ha skiver av ost på toppen og pensle fyllet med olje.

La pizzaen heve i ca 10 minutter før den settes i varm ovn på midterste rille ved 225 C og stekes gyllen, ca 15 minutter.

Noen flere fisketips:

  • Lag gjerne andre navn på rettene med fisk, feks sommerfugl fisk(stekt laks) ol
  • Det er mange ferdige fiskeretter som har en barnevennlig smak, feks fiskegrateng. Fiskegrateng kan man og lage selv. Se under.
  • Styr unna fisk som smaker - ja mye fisk.. feks røkt kolje, sild, salt fisk osv.
  • Ta med barna på fisketur og la de fiske maten selv. Men ikke alltid så lurt å ta livet av de og rense de foran sarte barneøyne de første gangene.
  • Prøv å grille fisk(feks ørret) på bål etter en fisketur. Ørret/røye i folie er kjempegodt. Kun med litt smør, krydder og gjerne persille i folien sammen med fisken.
  • Lag en fiskewok. Fast fisk som laks ol passer fint i wok. Og her vil ofte sausen skjule smaken. Serverer du dette med kun pinner til å spise med blir det en morsom middag, hvor fisken glir ned som potegull foran tv.
  • Fisk kan og brukes i forskjellige pastasauser. Smaker godt og passer like godt i ost, fløte og tomatsaus.
  • Og aller sist: Ofte er grunnen til at barn ikke vil ha fisk foreldrenes skyld og holdninger som barna arver fra de voksne. Husk at barn lar seg påvirke av alt de vi voksne gjør. Sørg for å ha ett naturlig forhold til fisk hjemme, server det med jevne mellomrom fra barna er små, og for all del ikke tving barn til å spise fisk som de ikke vil ha.

Fiskegrateng med makaroni

4 porsjoner

50 g makaroni
3 ss margarin
3 ss hvetemel
3 dl melk + fiskekraft
1 egg
400 g frossen fisk
1/2 dl revet ost
salt
pepper

Kok makaronien mør, hell av vannet. Smelt margarin, rør inn melet og spe med melken. Kok opp sausen og rør godt.

Bland inn eggeplommen og tilsett fisken som er skåret i biter og halvdelen av osten. Smak til med krydder, pisk eggehviten stiv, rør den forsiktig inn og hell blandingen i en smurt ildfast form, dryss ost på toppen. Stekes ved 225 C i 30 minutter. Serveres med smeltet smør med masse hakket persille i.

Grønnsakwok med fisk

4 porsjoner

2 ss olivenolje
1 ts salt
1 finhakket hvitløkbåt
1 pose wokgrønnsaker
2 1/2 dl buljong (terning + vann)
3 ss soyasaus
400 g laksefilet i små stykker
200 g rensede reker
saft av 1 sitron
litt karri
1 ss maizena

Oljen varmes i pannen. Tilsett salt og hvitløk. Grønnsakene legges i og stekes under omrøring. Buljong og soyasaus tilsettes og det hele gis et oppkok. Drypp fiskestykkene i sitronsaft og fordel disse over grønnsakene. Surres med i 5-10 minutter. Tilsett rekene. Jevnes evt. med maisennamel.
Serveres med kokt ris.

Og til slutt: Lykke til

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1198
Norsk mat.Vafler.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.