Hvordan lage de beste og enkleste woksausene

Oppdatertdato: 2018-02-17 Publisert: Tema: Sauser Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen




Vi lager wok hjemme ganske ofte og da nesten alltid en saus til. Sausen til en wok kan varieres i det uendelige alt etter om du vil ha den søt, sur, sterk eller aromatisk. Men vi har ett par sauser som vi bruker om og om igjen. Og da bruker vi 2 metoder: 1. Lage og blande sausen ved siden av før den helles i woken, eller 2. Lag den samtidig mot slutten av stekingen av ingredienser.

Nå vet jeg at det finnes masse ferdige sauser i butikkene og de er greie å ha i nødsfall eller evt bruke som en basis. Men så lenge det er så enkelt å lage en woksaus hjemme er det ikke nødvendig å kjøpe ferdige. Jeg pleier å si at om jeg har en boks ananas, en buljongterning og litt maizena, så blir det saus. Og krydder og smak i selve woken påvirker da sausen på en god måte.

Jeg viser her de 2 metodene våre og med ett par oppskrifter. Lenger ned flere oppskrifter med litt forskjellige smak og til slutt noen wokoppskrifter hvor det er forskjellig saus ved. Samt en oversikt over ingredienser som brukes i sauser.

Lage en saus ved siden av

Her er det bare blande sammen ingrediensene og varme opp. Rør inn maizena til slutt eller du kan røre inn maizena når den er i woken allerede. Noen av disse trenger man bare blande sammen og la woken stå for oppvarmingen

Og alle sausene her kan tilsmakes med finhakket løk, hvitløk, chili eller ingefær. Selv om ingefær ikke er noe vi bruker til vanlig i en woksaus.

4 eksempler:

Søtsur saus

2 porsjoner

2 ss sukker
2 ss soyasaus
1 ss risvineddik eller epleeddik
1-1,5 dl buljong utblandet
1 dl ananassaft ++
Evt 1 ss chilisaus. Dette om du vil ha litt styrke.
2 ts maizena

Alt blandes i rekkefølge unntatt maizena. Varmes opp og så tyknes med maizena. Helles over woken. Ha gjerne i mer ananassaft om du ønsker, det er nydelig.

Sesamolje saus

En allround saus som passer det meste.
ca 2 porsjoner

1 dl kyllingbuljong
1 dl soyasaus
2 ts risvineddik
2 ts sesamolje
1 ts chiliflakes eller chilipaste
1 ts sukker

Bland alt og ha det i woken. Evt tykne med maizena i woken.

Sesamolje saus 2

Enda en allroundsaus for 4 porsjoner

2 dl soyasaus
1 dl kyllingkraft
1 dl risvineddik
4 ss sukker
1 ss sesamolje
1 ss finhakket hvitløk
1 ss finhakket fersk ingefær
1-2 ss maizena for tykning

Bland alt og ha det i woken. Tykne med maizena.


Vår egen hjemmelagede woksaus

2 porsjoner

2 ss kikkoman less salt soyasaus
1,2 dl kyllingbuljong
2 ss risvin mirin
2 ss sukker
1 ss sesamolje
2 ss hoisin sauce
1-2 ss maizena

evt
Chiliflakes
en dash østerssaus for ekstra salt?.
og evt en dash Ketjap manis

Alt varmes opp i en liten gryte, smakes til og jevnes med maizena. Kan og jevnes etter at det er helt over i woken.

Lage saus i selve woken

Her bruker man den kraften og sausen som danner seg i woken, og så bare rører inn maizena om du vil tykne den litt. Men ofte er det ikke nødvendig.

Her er min spesial å bare tilsette ananasjuice, soyasaus, litt buljong, litt eddik og rør det inn med litt sukker og litt chilisaus. Tykne så med ett dryss av maizena mens du rører.
Men som nevnt er det ofte dannet seg litt kraft i woken som kan brukes som utgangspunkt.

Ingredienser en bør/kan ha hjemme for en god woksaus

Her er de mest vanlige og brukte ingrediensene vi bruker i woksauser. Mange av disse har man i skapet allikevel.
  • Sitronsaft. Evt friske sitroner eller ferdig juice i flaske. Kan erstatte eddik i mange tilfeller.
  • Buljong eller terning. Kylling, svin, grønnsaker ol.
  • Soyasaus. Flere typer men vi bruker stort sett vanlig kikkoman. Den mørke gir mer smak enn lyse sauser. Vi bruker og noen ganger den med mindre salt, da andre ingredienser sørger for saltet
  • Risvin eddik. Bruk denne istedenfor vanlig eddik.
  • Mirin som er en slags risvin, men med mer sødme.
  • Sukker eller brunt sukker. Vanlig for mer søtsmak i sauser. Vi bruker og brunt sukker innimellom.
  • Hakket løk, hvitløk eller ingefær. Brunes ofte raskt først. Dette er ikke for selve sausen, men gir ofte mer smak i denne.
  • Salt. Ikke så ofte vi bruker det, da soyasaus gir nok saltsmak.
  • Chilisaus som gir styrke og sødme. Gjerne hjemmelagd.
  • Oystersaus som kan gi den spesielle asiatiske smaken i retter
  • Fish saus og shrimp paste. Ingredienser for viderekommende, men lager masse smak som faktisk er godt i visse sauser.
  • Maizena. Brukes kun til å tykne. Mest vanlig at vi drysser den over woken mens vi rører rundt. Da tykner det fort.
  • Chili. Hakket eller i flakes. For styrke. Vi bruker og vanlig pepper innimellom. Evt chilipaste eller sambal oelek.
  • Ananasjuice. Gjerne fra boks. Dette er mitt hemmelige våpen. Kan nesten brukes alene sammen med litt chili. Perfekt i wok.
  • Sesamolje. En olje som gir en skikkelig asiatisk smak.
  • Ketchap manis som er en søt soyasaus
  • Finhakket skall av sitron eller appelsin.

Tykne sauser med maizena

Maizena er ypperlig til å tykne sauser. Og så er det glutenfritt, smaker ingenting og virker!
2 metoder
1. Bland i 1 ss maizena med 2-3 ss vann og rør til det er oppløst. Hell det over woken mens du rører. Tykner når det varmes opp i woken.
2. Her må du være litt rask. Dryss maizena rett over woken mens du rører grundig rundt. Tykner med en gang. Men om det skulle bli noen små klumper med maizena så gjør det ikke noe. De smaker ikke noe.

Buljong eller kraft

Her kan du bare bruke terning eller flytende konsentrert buljong. Eller om du gidder lage kraft fra bunnen av og ha det liggende for forskjellige retter og oppskrifter.
Les mer her:


Og så noen sauser og enkle woker med saus.



Sweet and sour saus


Prøv også Sweet and sour saus.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.06.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

3 ss sukker
4 ss soyasaus
2 ss eplecidereddik
1 dl kjøttbuljong (utblandet)
1 ss maisstivelse (maizena)
1 boks hermetisk ananas, stor boks - bare laken!


Dette er den klassiske sursøte sausen fra Kina. Du kjenner den nok igjen fra svinekjøtt med sursøt saus. En klassiker du finner på alle kinarestauranter.


Fremgangsmåte

Bland sammen og kok opp.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 69,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Teriyakisaus


Prøv også Teriyakisaus.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 04.03.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 ss revet løk
3 små fedd hvitløk, knust
1 ss revet, frisk ingefærrot
salt
2 1/2 dl soyasaus
1 ts sesamolje
1 1/4 dl japansk sake eller tørr sherry
60 g bysbrunt sukker
1 kg kylling- eller fiskekjøtt ved servering


Hjemmelags teriyakisaus er ikke hverdagskost, men absolutt å anbefale. Vi silte den og brukte den senere i flere retter som kommer snart.


Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en liten kjele og varm forsiktig opp over middels sterk varme. Rør til sukkeret har løst seg opp.

Sil eventuelt gjennom gas eller tynt bomullsstoff, men sausen er også fin som den er - de små bitene av løk, hvitløk og ingefær gir den fylde.

Sausen kan også brukes som marinade. Stikk biter av fisk eller kylling på et grillspidd og legg dem i et glassfat. Dekk med saus og sett fatet til side i minst 3-4 timer. Vend spiddene av og til. Stek eller grill kyllingen eller fisken. Pensle jevnlig med sausen. Rester av sausen kan serveres med kokt kylling eller fisk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 115,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Enkel biffwok


Prøv også Enkel biffwok.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.07.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 g biffkjøtt strimlet
3 ss olje
1 liten kinakål finsnittet
1 stor gulrot grovreven
1 stor boks bambusskudd skjært i strimler
3 ts soyasaus
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
3 dl buljong
2 ts maizena mel


Her er det muligheter for å justere på grønnsakene. I forhold til originalen, så brukte vi og babymais, paprika, løk, hvitløk og ingefær. Mens vi byttet ut kinakål med sukkererter og litt fennikel


Fremgangsmåte

Stek kjøttet i olje på sterk varme sammen med hakket løk, hvitløk og ingefær.
. Legg til side og stek så grønnsakene lett.
Rør sammen maisenna og buljong og ha det i woken med alt det andre.
Rør godt til det koker opp.
Server med ris

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 92,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Søt chilisaus.

Søt chilisaus


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.04.2005
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

12 små, røde chili uten stilker
4 fedd hvitløk uten skall
2 dl ris- eller hvitvinseddik
125 g sukker
1 ts salt 1 dl vann evt ++ til utvanning 1 ss maizena i litt vann 1 ts tørket knust chili for ekstra smak.


En porsjon gir ca 3 dl saus. Denne doblet vi flere ganger da vi hadde så mye. Vi brukte en miks av orange små chilier og små og store røde uten kjerner. Etter å ha blitt kjørt i blenderen kan du evt sile sausen, ser litt penere ut. Om ikke sausen blir tykk nok kan du tykne med litt maizena. Er den for sterk så vann ut med for eksempel vann og tykne igjen med maizena


Fremgangsmåte

Sausens styrke avhenger av de anvendte chiliers styrke. Ved å bruke færre og mindre sterke chili, fås en mildere saus. Vi brukte mildere chilier i en miks av orange og røde.

Hakk chili og hvitløk grovt evt raskt med stavmikseren. Ha alle ingredienser i en liten gryte, kok opp, skru ned for platen og la syde til en sirupsaktig konsistens i 10-15 minutter.

Kjør ingrediensene i en foodprocessor eller blender, til chiliene er finthakkede. Server sausen varm. Smak til med evt mer sukker om den ikke er søt, litt salt om det mangler og mer chilipulver om den ikke er sterk nok.

Sausen kan holde seg på kjøl i opp til 1 måned, når den oppbevares i et steriliseret glass.

Sausen brukes til wok og andre thai retter

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 108,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 25,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kylling- og grønnsakwok.

Kylling- og grønnsakwok


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.03.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

4 kyllingfileter, strimlet (eller 1 pakke strimlet kyllingkjøtt)
2 ss solsikkeolje
400 g blandete grønnsaker (paprika, vårløk, squash, brokkoli, gulrot, bambusskudd, asparges, sukkererter, aspargesbønner el likn)
1 rød chili, finhakket
2 hvitløkbåter, finhakket
1 tommelstor bit ingefær, finhakket
50 g cashewnøtter
1 ss sojasaus
1 ½ dl ferdig wok-saus (eller lag din egen, se under)
Frisk koriander eller vårløk, hakket

Hjemmelaget woksaus:
2 ss soyasaus
3 ss østerssaus
2 hvitløkbåter, finhakket
1 ss hvitvinseddik eller riseddik
3 ss ketchup



Fremgangsmåte

Varm 1 ss av oljen i en wokpanne eller en dyp stekepanne og stek kyllingbitene på høy temperatur til de er nesten gjennomstekt.
Ta dem ut av pannen og hold dem varme. Varm opp pannen igjen med resten av oljen og fres grønnsakene raskt sammen med chili, hvitløk, ingefær og cashewnøtter.
Tilsett kjøttet, sojasaus og wok-sausen, og stek det hele til det er gjennomvarmt. Dryss over hakkete urter.
Server med ris

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 138,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kyllingwok med purre og sur-søt saus.

Kyllingwok med purre og sur-søt saus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.08.2013
Denne retten tar ca 25 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

3 kyllingfileter
1 ts salt
1/4 ts hvit pepper
1/2 purre
1 gulrot
et stykke sellerirot
150 g ferske sjampinjonger
2 dl bønnespirer

Sur-søt saus:
4 ss sukker
4 ss soyasaus
1 ss tørr hvitvin (kan sløyfes)
2 ss eddik, gjerne vineddik
2-3 ss tomatpuré
1 1/2 dl hønsebuljong (terning + vann)
1 ss maizena


Kylling i wok er enkelt og godt. Prøv da vel. En gjenganger hjemme hos oss.


Fremgangsmåte

Skjær kyllingfiletene i tynne strimler. Kutt grønnsakene og soppen i tynne skiver eller strimler. Varm olje i en wokpanne eller annen stor panne Start med kyllingkjøttet og stek til det er jevnt hvitt. Dryss salt og pepper over.
Ha først i gulrøtter og selleri, deretter sopp og bønnespirene helt til slutt. Bland sammen alle ingrediensene til den sur-søte sausen og hell det i pannen. Kok opp og retten er klar til servering. Server med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 115,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3107





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.