
Oslo (NW): Vinterleie nordmenn er så sugne på bær at Bama sliter med å skaffe nok.
Bærsesongen er over på den sørlige halvkule, og nå starter Europa-sesongen. Men været spiller ikke helt på lag med etterspørselen i Norge.
– Kulde og nedbør i Spania og Portugal gjør at vi ikke får tak i så mye bær som butikkene har behov for, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama. Ekstremvarianten av værforholdene så vi på Madeira nylig.
For tiden har Bama en underdekning på 40-50 prosent, godt hjulpet av at nordmenn kjøper mer bær enn for et år siden. På disse tider i fjor hadde finanskrisen lagt sin klamme hånd om det meste, også bærspisingen.
Men frukt- og grøntgrossisten er optimist.
– Værforholdene lover godt og om cirka 14 dager vil vi klare å dekke etterspørselen, sier Linnert.
Året rundt
Jordbær, bringebær og blåbær er blitt helårsprodukter, med førstnevnte som det store lokomotivet. Nordmenn spiste 8400 tonn jordbær i løpet av fjoråret. Importbærene utgjør noe over halvparten.
Det norske bringebærkonsumet ligger under en tidedel av jordbærkonsumet, men har til gjengjeld en mye brattere vekstkurve.
Norske jordbær får smaken sin fordi de modnes relativt langsomt, med varme dager og kjølige netter. Men de må vi vente på til rundt sankthans.
– Imens saumfarer vi store deler av verden på jakt etter bær som har den kvaliteten nordmenn ønsker, sier Linnert.
Avkjølt av Atlanteren
Sør for Lisboa har Bama funnet jordbær av Bendit-kvalitet, langs kystområdene rundt den lille fiskerlandsbyen Zambujeira do Mar. I mars og april skal jordbærene i norske butikker komme herfra.
– Området er solfylt, men ikke særlig varmere enn 20 grader på dagtid. Og nærheten til Atlanterhavet gir kjølige netter. Dermed får bærene lang tid på seg til å bli modne og blir store og søte, sier Linnert.
I Spania og Marokko er temperaturen høyere både om dagen og natten. Det gjør at bærene modnes raskt og ikke får den sødmen som vi er vant med at jordbærene skal ha.
Også en stor del av bringebærene til Bama kommer fra Portugal på denne tiden av året, en variant som heter Maravilla. Tidligere i vinter kom disse fra Mexico og Sør-Afrika. Utover våren suppleres de portugisiske med Tulameen-bringebær fra Spania.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1842