Ikke nok med persille


Oppdatertdato: 2008-04-22 Tema: Kostråd Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Studio Dreyer-Hensley


Kvinner er spesielt utsatt for jernmangel. Dårligst er jernstatusen for jenter og kvinner i fertil alder, fordi de mister jern når de menstruerer. Ekspertene anbefaler å spise kjøtt. - Mange tror de får i seg nok jern ved å spise litt persille, men dette er selvfølgelig ikke nok. De som spiser lite og ensidig kost er mest utsatt, sier ernæringsfysiolog Marte Gjeitung Larsen ved Opplysningskontoret for kjøtt.

- Å spise kjøtt et par ganger i uken er ålreit. Det er mange som ikke gjør dette, sier professor Berit Borch Johnsen ved institutt for ernæringsforskning ved universitetet i Oslo.

20 bunter

Sammenlignet med kjøtt kommer persille til kort. Og det er store mengder av persille som må til for å gi et like stort jerninntak som kjøtt.

- En biff på 200 gram gir rundt 5 milligram jern, mens det må hele 20 bunter persille til for å komme opp i samme jernmengde, sier ernæringsfysiolog Marte Gjeitung Larsen ved Opplysningskontoret for kjøtt.

Spis kjøtt

Sosial- og helsedepartementet anbefaler et daglig inntak av jern på mellom 12 og 18 milligram. Kjøtt er en viktig jernkilde, og står for rundt 20 prosent av jerninntaket i det norske kostholdet.

- Kjøtt er en meget god jernkilde. Animalske matvarer inneholder den viktige jerntypen, hemjern som kroppen lett gjør nytte av. Regelen er at jo rødere kjøtt er, jo mer jern inneholder det. Storfekjøtt er den beste kilden for jern, sier Gjeitung Larsen.

- I tillegg er det slik at hemjern øker opptaket av jern fra korn, frukt og grønnsaker sier hun videre. For optimalt opptak av jern trenger vi vitamin C. Videre understreker hun at et variert kosthold reduserer behovet for jerntabletter.

Vårslapphet

En av jernets oppgaver i kroppen er å transportere oksygen til cellene. Lav jernstatus nedsetter arbeidskapasiteten fordi cellene ikke får tilført nok oksygen. Får du ikke nok oksygen blir du fort slapp og orker mindre.

For å kunne lagre jern i kroppen må tilførselen være større enn forbruket. Da må det være en jevn tilførsel av jern gjennom dagligkosten.

- Når du er på legebesøk husk at du i tillegg til å måle jerninnholdet i blodet også må få målt jernlagrene, sier Gjeitung Larsen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1313Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.