Ikke spis rå sopp


Oppdatertdato: 2010-09-12 Tema: Sopp Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Noen matsopper kan gi ubehag eller forgiftning i rå tilstand, eller dersom de er for lite stekt eller kokt. Årsaken er at storsopp kan inneholde skadelige naturlige giftstoffer. Unngå å bruke rå sjampinjong og annen rå sopp i salatbollen.
Mangel på kunnskap og feilaktig tilberedning er de hyppigste årsakene til storsoppforgiftning. Generelt sett passer ikke sopp sammen med det moderne kjøkkenet, der maten bare så vidt sneies nedom en wokgryte. Mange sopparter er tungt fordøyelig og må ha lengre koke/steketid enn det de får i en wokpanne.
Noen matsopparter inneholder skadelige stoffer i rå tilstand, men er gode og spiselige når de tilberedes riktig. Hvilke sopparter som må varmebehandles godt eller avkokes framgår i soppbøkene – det er en del som kun er spiselig etter avkok. HUSK å sjekke dette i en soppbok av ny dato.

Avkoking

En del matsopp bør avkokes før steking/koking. Soppen legges da i kaldt vann og kokes i minst 10 minutter. Kokevannet skal alltid kastes.

Sjampinjong (Agaricus bisporus)

I likhet med annen sopp bør Sjampinjonger ikke spises rå, men varmebehandles godt ved avkoking og/eller steking før den spises. Dette skyldes at soppen inneholder fenylhydrazinforbindelser og foreløpige undersøkelser tyder på at disse kan være kreftfremkallende. Det meste av fenylhydrazinforbindelsene fjernes under god varmebehandling

Rødskrubb (Leccinum versipelle)

Det er dokumentert flere tilfeller med kraftig magebesvær etter inntak av ufullstendig varmebehandlet Rødskrubb. Rødskrubb inneholder giftstoffer som ødelegges under varmebehandling (giftstoffene er ikke kjent). Soppen må derfor varmebehandles godt. For å være på den sikre siden kan den avkokes (se beskrivelse over) forut for steking eller bruk av soppen i matretter.
Dersom man velger å ikke gi Rødskrubb avkok før videre tilberedning er det viktig at den varmebehandles godt før konsum, det vil si i koking eller steking i 15 – 20 minutter.

Sandmorkler (Gyromitra esculenta)

Soppen regnes i enkelte land som en fin matsopp. Det er imidlertid meget viktig at denne soppen tilberedes riktig fordi Sandmorkler inneholder cellegiften gyromitrin.
Det meste av giftstoffet fjernes ved mange gjentatte avkokinger, hvor kokevannet kastes. En del av giftstoffet kan også fjernes ved tørking over en lengre periode ved romtemperatur (flere uker - med god lufting).
Da det ofte kan være tvil om hvor effektiv forbehandlingen har vært og om det kan være rester av gyromitrin i den tilberedte soppen, er det god grunn til å advare mot å spise denne soppen.
Noen morkler, for eksempel Spissmorkel, kan spises uten avkoking - de henvises til soppbøker av nyere dato for å sjekke hvilke typer morkler dette er.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:280Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.