In Alsace veritas


Oppdatertdato: 2004-08-11 Tema: Hvitvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Desken.no


Sommeren er varmere enn varmest. Vi serverer derfor et par glass hvitvin til. Kuentz-Bas Alsace 2001 er en innbydende, deilig sommervin som helst bør drikkes før høsten setter inn.

Vinen smaker tropisk frukt, har et snev av mineraler og er fyldig og rik. Lukten er berusende, fruktig og kraftig. Kort sagt en delikat og elegant vin. Franskmennene i Alsace lager sofistikert vin. Dette er en av dem.

I Alsace finner man mange viner, men det utvilsomt på de små vingårdene man finner de virkelige perlene. Vi smakte vinen i Frankrike og fant den igjen på polets bestillingsutvalg. Har du 150 kr ekstra og råd til en Kuentz-Bas grand cru, er det selvfølgelig ingenting å tvile på, men ellers er denne et svært så godt alternativ.

Mangfold
Alsace ligger på den franske siden av Rhinen. Området er kanskje mest kjent for tysk/franske konflikter og for god hvitvin. Samtidig er dette et av verdens mest maleriske vinområder; med små landsbyer med smale svingete gater og meget spesiell arkitektur med tre og steinhus. Som klippet ut av et av Grims eventyr. Asaceviner er i hovedsak hvite og en mellomting av det franske og det tyske. Jordsmonnet er et lappeteppe av ulikheter og er derfor vanskelig å karakterisere. Alsace ligger ved Vogeser-fjellene som beskytter for regn, og området er derfor mer solrikt enn noe annet sted i Frankrike.

Over 200 år
Kuentz-Bas har ca. 12 hektar vinmarker ved Eguisheim ca. 6 km. fra Colmar i den sydlige delen av Alsace og har over to hundre år med tradisjoner. Vinene kan spores helt tilbake til 1795, da Joseph Kuentz grunnla Kuentz-vinene. 1918 var det giftemål mellom familiene Kuentz og Bas og de bestemte seg da for å slå sammen vingårdene og bytte navn. Bygningene og vinkjellerene ble hardt rammet under den andre verdenskrig og det tok fem år før forretningene igjen gikk som før. Det er med andre ord trygt å si at man snuser i seg litt historie når man drikker viner fra Kuentz-Bas.

Fakta og følelser
Kuentz-Bas Alsace 2001
Karakteristikk: Meget god hvitvin med florale toner kombinert med mineraler og frisk frukt. God fylde, tørr.
Best til: De fleste typiske Alsace-retter. Også utmerket til hvitt kjøtt, fisk og skalldyrretter av alle slag, eller alene. Passer også til buffet.
Druer: Riesling, muscat, tokay pinot gris, gewürztraminer
Produsent: Kuentz-Bas
Importør : Jensen & Co
Land/distrikt : Frankrike, Alsace
Serveringstemperatur: 10 -12 ºC
Alkohol: 12%
Pris: 107,70
Polnr: 42284, BU

Druesorter og mat fra Alsace
Weekendvinen inneholder blant annet disse druene.
Gewürztraminer: Ofte sett på som en erketypisk Alsacedrue. Det er allikevel mer populært med riesling og pinot-druer i Alsace. Typiske for denne druen er usedvanlig eksotisk lukt av roseblad og litchi, og en rik og fet smak som kan være alt fra tørr til veldig søt.

Muscat: Samlebenevnelse på ulike drue-undertyper som for eksempel Moscato d’ Asti. Det finnes svært få planter som bærer disse druen. Viner basert på disse druene smaker faktisk av druer ikke alt mulig annet…

Tokay pinot gris: Må ikke forveksles med ungarske druer. Denne druen likner på gewürztraminer, men er egentlig en pinot-drue. Begge har kraftig lukt, bløt smak og spor av krydder. Pinot gris er syrligere og er mer balansert enn gewürztraminer og lar seg lettere kombinere med mat.. Pinot gris vokser best på kalk- eller mergelholdig jord.

På kjøkkenet:
Man spiser godt i Alsace for en rimelig penge. Porsjonene er enorme. Om du får laget eller kjøpt de samme rettene her hjemme vet vi lite om, men her er i alle fall noen av spesialitetene:

Flamme kueche: En pizza med bacon, løk, crème fraiche og ost. I en ny søtere versjon er det epler og eau de vie.
Sauerkraut: Den klassiske tyske surkålen med einerbær, svinekjøtt, pølser og poteter.
Baeckoffe: En lappskausliknende rett av lammekjøtt, svinekjøtt, storfekjøtt, grønnsaker, purre, løk, gulrøtter, poteter, marinade.
Quiche Lorraine: Pai med ost, krydder, egg og melk.
Torte de la Vallée: En krydret pai med svinekjøtt.
Munster: Den lokale osten. Den er myk med en skarp smak og kraftig lukt. Ofte servert med karve.
Gjedde og ørret: Fisk som vi alle kjenner.
Coq au Riesling: Stuing med kylling og riesling.
Tarte à l’Alsacienne: Fruktterte.
Kugelhopf: Brioche.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:328
Slanking.Kjøttkaker.
Torsk.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.