Ingen rører julemiddagen


Oppdatertdato: 2013-12-15 Tema: Jul Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kim Holthe, Matprat.no


(NW): Bare 13 prosent spiser noe annet enn ribbe eller pinnekjøtt til middag på julaften.
Ribbe 54 prosent, pinnekjøtt 33 prosent. Det er nordmenns middagsvalg på julekvelden, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Undersøkelsen ble foretatt rett etter nyttår og viser at julemattradisjonene står fjellstøtt.

– I løpet av de 15 årene vi har undersøkt hva folk spiser på julaften, har det egentlig bare vært bittesmå variasjoner, sier analyseansvarlig Gunnar Thoen i MatPrat.
På julaften tviholder vestlendingene på sitt pinnekjøtt, mens østlendingene foretrekker ribbe.

– Den store skillelinjen går mellom øst og vest, nå som før. I resten av landet er det ikke et like klart skille, der er fordelingen mellom ribbe og pinnekjøtt omtrent som landsgjennomsnittet.
På landsbasis spiser fem prosent kalkun på julekvelden, to prosent skinkestek, og én prosent torsk.

Lite pizza

Oppslag i pressen tyder av og til på at det er en del som spiser ferdigpizza på julaften. Stemmer det?
– Nesten ingen spiser pizza som hovedmåltid på julekvelden, viser vår undersøkelse. Vi spurte også hva folk spiser tidligere på dagen julaften. Heller ikke da scorer pizza høyt, sier Gunnar Thoen.
Kun én prosent sier de spiste pizza i løpet av dagen på julaften i fjor.

– Så teorien om at mange spiser pizza som mellommåltid stemmer nok ikke. Kaker og julebakst ser derimot ut til å være populært å småspise før den store julemiddagen. Risgrøt og brødmat er også vanlig.

Romjul

På nyttårsaften er kalkunen den suverene ener, som 34 prosent foretrekker. Pinnekjøtt kommer på andreplass med 15 prosent.

– Mens mange stresser og spiser kjapp mat før jul, er det god tid rundt bordet og mat laget med omtanke som preger selve juleuka. Da roer vi ned. Det er en viktig og flott tradisjon, mener kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat.
Felles for svært mye av maten som serveres til jul og nyttår, er at den lages så sjelden.

– Trafikken på matprat.no når en topp til jul og nyttår. Med egne temasider har vi gjort det enkelt å finne både oppskrifter og svar på spørsmål om julemat, sier Kringlebotn.
MatPrat har også laget instruksjonsfilmer som kan være fine å ta med seg på nettbrett, mobil eller PC på kjøkkenet mens man lager mat. På matprat.no/jul kan man blant annet følge filmen ”juleribba, minutt for minutt”.

– For både ribbe, pinnekjøtt og kalkun er det viktig å sette i gang forberedelsene noen dager før maten skal serveres. Krydring av ribbe, utvanning av pinnekjøtt og tining av kalkun er gjengangere i henvendelsene til kontoret, sier Åse Kringlebotn.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2815
Norsk mat.Rask mat.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.