Innendørs kompost


Oppdatertdato: 2011-10-27 Tema: Produktnyheter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: target="_blank"Ibokashi Kilder: Ibokashi


Nå kan du kompostere på en enklere måte. Ved å bruke ibokashi vil du kunne bryte ned matavfallet uten at det oppstår dårlig lukt. Det er en intensiv form for kompostering og du kan kaste kjøtt, benrester eller melkeprodukter.
Ikke noe av ditt matavfall trenger lenger gå til spille.

Mer om ibokashi

Dette unike komposteringssystemet bruker effektive mikroorganismer til å skape ideelle forhold for lufttett (anaerob) kompostering.
Strøet inneholder bl.a havrekli og melasse som er inokulert med mikroorganismer. Disse er naturlige melkesyrebakterier, gjær og phototrophiske bakterier som er med på å aksellerere nedbrytingen av matavfallet. I likhet med prosessen som brukes til å lage vin, avhenger prosessen i å dekomponere i stedet for forråtnelse. Derfor vil det heller ikke oppstå råtten lukt.

For å komme i gang kaster en matavfallet i beholderen. Deretter strør du over matavfallet med ibokashi-strø. En fortsetter å plassere vekslende lag av mat og ibokashi-strø til beholderen i full. Beholderen er forseglet med et lufttett lokk.

Fra avfallet vil det etterhvert danne seg en væske som du kan tappe fra kranen som er i bunnen av beholderen. Denne væsken er meget konsentrert og næringsrik. Ved å fortynne den (1:100 deler vann) er denne ypperlig å bruke som gjødsel for plantene dine. Ufortynnet kan den brukes i sluker eller avfallsrør for å forebygge fortetninger. Etter ca. 14 dager vil avfallet bli omgjort til et næringsrikt produkt som du enten kan grave ned eller bruke i komposten utendørs.

Ibokashi – det miljøvennlige alternativet til tradisjonell kompostering

I en vanlig komposthaug brytes organisk avfall ned ved hjelp av mikroorganismer under tilstedeværelse av oksygen. Komposteringen er avhengig av at mikrobene har tilstrekkelig oksygentilførsel og riktig temperatur, ellers vil prosessen stoppe opp og/eller ha en altfor høy andel av giftige biprodukter.

Kunstgjødsel er et petroleumsprodukt og er derfor i seg selv ikke et bærekraftig produkt. Alternative, mer bærekraftige metoder for å fremstille plantegjødsel, vil derfor bidra til å bedre miljøet. Kompostering er en slik, velkjent metode. Mindre kjent er det at framstilling av kompost kan ha en rekke uheldige sider, som det er mulig å unngå ved å bruke tilgjengelige alternativer.

Under kompostering kan temperaturen komme opp i 40-70 grader Celsius. Ved hjelp av oksygen bryter så mikroorganismer ned avfallet. Mye av karbonet i biomassen går bokstavelig ”opp i røyk” ved å danne CO2. Hvis temperaturen i komposten blir for høy, dør ”de gode” organismene, oksygennivået faller, og en anaerob forråtningsprosess tar til, med biprodukter som ammoniakk, metan og hydrogensulfid. For å unngå slike forurensings- og luktproblemer, krever en kompost jevnlig tilsyn og blanding av innholdet.

Ibokashi er et enkelt og miljøvennlig alternativ. Ved hjelp av effektive mikroorganismer foregår en anaerob gjæringsprosess, hvor spesialiserte enzymer bryter ned avfallet, hurtig og uten at det produseres gasser som avfallsstoff. Viktigst av alt – nitrogenet i avfallet beholdes i strukturer som er lett tilgjengelig som plantenæring. På en tredel av tiden det ville tatt å kompostere avfallet, har du fått et ferdig produkt som kan blandes direkte ut i plantejorda, det er i tillegg mer næringsrikt enn en kompost.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2280
Norsk mat.Kina.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.