Innlandsfisk miljømerkes


Oppdatertdato: 2009-10-16 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Debio


Oslo (NW): Sik og aure fra norske fjellvann kan snart stemples som miljøvennlige av Debio. Merkeordningen skal sikre skånsomme fiskemetoder.
Debio lanserte i fjor en sertifiseringsordning for miljøvennlig og bærekraftig sjøfiske av torsk, sild, reker og hyse.
Nå er miljømerking av kommersielt innlandsfiske like om hjørnet.

– Så lenge kravene til bærekraft, skånsomme fangstmetoder og sporbarhet er ivaretatt, er det ingenting i veien for en miljøsertifisering også av innlandsfiske, sier rådgiver Jan-Widar Finden i Debio.
Aketun Fisk i Telemark fisker og lager spesialiteter av sik, ørret og røye fra Fyresdalsvatnet. Nå kan Aketun bli den første bedriften i landet som kan markedsføre seg med miljømerket innlandsfisk.

Bærekraftig

– Vi ønsker å dokumentere at vi høster av naturlige ressurser på en bærekraftig og miljøvennlig måte. Vi er overbevist om at en miljøsertifisering av fangstmetoder og tilberedning av villfisken vil bli godt mottatt hos miljøbevisste forbrukere, sier daglige leder Jonny Aketun.
Aketun selger det meste av sine fiskeprodukter lokalt i Telemark, men konkurrerer med innlandsfisk fra andre land.

– I frysediskene i dagligvareforretningene finnes det blant annet fjellørret fra oppdrettsanlegg i Peru. Vi har et kortreist og miljøvennlig alternativ til slik fisk, sier han.
Det kommersielle innlandsfisket i Norge er lite. Det omsettes bare 250 tonn fisk i året. Jonny Aketun, som er styreleder i Norsk Innlandsfiskelag, tror Debios miljøsertifisering kan styrke etterspørselen etter villfisk fra innlandet.

– Et miljøsertifikat viser at alle forhold ved fisket og behandlingen av den er kontrollert og godkjent. Da vet forbrukerne at fisket virkelig er på parti med naturen, sier han.

Ekspertgruppe

Regelverket for det miljøsertifiserte fisket er utviklet av Debio i samarbeid med svenske KRAV. Det er aldri tidligere brukt i forbindelse med innlandsfiske.

– Søknaden fra Aketun Fisk blir nå behandlet i KRAVs fiskerikomité hvor det også er en representant fra Norge. Dette er en uavhengig ekspertgruppe som vurderer om fisket i Fyresdalsvatnet er bærekraftig, sier Jan-Widar Finden i Debio.
Et positivt vedtak vil åpne for miljøsertifisering fra Debio.

– Sertifisering av fisket i Fyresdalsvatnet kan bli et nasjonalt pilotprosjekt som åpner for et langt større miljøsertifisert fiske i innlandet, sier Finden.
De viktigste kravene til miljøsertifisert fiske er at det er bærekraftig, at fangsten skjer med skånsomme metoder og at det er mulig å kontrollere. Både båtene, mottaksanlegget og videreforedlingen av fisken blir en del av kontrollordningen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1726
Norsk mat.Kaffekos.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.