Innspurt i Skolebrødkonkurransen


Oppdatertdato: 2011-05-19 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: brodogkorn.no


Det nærmer seg fristen for å kunne delta i konkurransen om “Fremtidens skolebrød 2011” i regi av Opplysningskontoret for brød og korn. 1. juni er siste frist for å sende inn oppskrift på “Fremtidens skolebrød”. Flotte premier – Smoothiemaskin til vinnerelevene og Kjøkkenmaskin til vinnerskolen – samt deltakelse i finalen i Kristiansand 1. september venter vinnerne.

– Vi har fått inn 35 spennende oppskrifter til nå, men vi vil gjerne ha langt flere bidrag før fristen er over, sier daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø. – Det er tredje gang vi arrangerer denne konkurransen som har til formål å få fram sunne og gode alternativ til de tradisjonelle skolebrødene. Vi trenger skoleungdommenes hjelp til å lage alternative skolebrød som ikke bare er sunne, men som også smaker godt, nytt og spennende. I tillegg til flotte premier til de elevene og skolen som vinner får de som står bak de tre beste oppskriftene komme til Kristiansand for å delta i finalen. Der skal de tre gruppene bake og presentere bidragene sine sammen med hver sin landslagsbaker. Og konkurransejuryen med Bakermesteren fra Lom, Morten Schakenda, i spissen og blant annet Espen Albert fra Dampbageriet i Kristiansand skal overvåke seansen, forteller Nordbø.

Bakgrunnen for at Opplysningskontoret for brød og korn arrangerer en slik konkurranse er at barn og ungdom spiser for mye søte og fine bakervarer. Det medfører for høyt inntak av sukker og for lite inntak av fiber.

– Vi ønsker å få vist at det er fullt mulig å lage gode skolebrød som både har langt mer fiber og langt mindre sukker, men som samtidig smaker vel så godt, forteller Torunn Nordbø. – Tidligere har oppskrifter med bruk av ost, krydder, gulrot med mer vunnet. Men denne gangen kan det være helt andre og nye smaksingredienser som inngår i det som blir Fremtidens skolebrød 2011. Uansett, sett i gang og eksperimenter hjemme og på skolen. Hjelp oss å lage Fremtidens skolebrød! Oppfordrer Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

De nye kostholdsrådene oppfordrer til økt forbruk av grove kornprodukter. Samtidig spiser barn og unge for mye søte og fine bakevarer. Opplysningskontoret for brød og korn ønsker å bidra til at de unge blir mer bevisste i sine daglige matvalg. Vi er ikke ute etter å ta vekk gleden med å spise søte og fine bakevarer, men vi ønsker å få alternative hverdagsvarianter som smaker godt og er mye sunnere. De grove kornproduktene inneholder alle kornets næringsstoffer og nyttige kostfiber. Sakte karbohydrater gir god metthetsfølelse og mer stabilt blodsukker.
Derfor er oppfordringen: Gi oss noen nye smakfulle, sunne og grove skolebrød, skolebrød som kan passe både til skolemat og for folk i farta.

Fremtidens skolebrød skal

  • smake godt
  • være grove eller ekstra grove på Brødskalaen, dvs. Mer enn 50 % sammalt mel
  • inneholde lite sukker og salt
  • bakes som porsjonsstørrelser (ikke hele brød)
  • kunne spises uten oppvarming eller kjøling
  • være basert på en selvkomponert oppskrift

Bidragene må komme til oss innen 1. juni. Da vil vi i samarbeid med våre landsalgsbakere plukke ut tre bidrag som går videre til finale 1. september. Landslagsbakerne vil hjelpe finalistene med baking og presentasjon i finalen, og de vil også med utgangspunkt i de unges oppskrifter kunne tilpasse dem for bakerisalg.

Bakekonkurransen har sitt utgangspunkt i kompetansemålet i skolen om at elever skal utvikle, lage og presentere et produkt

Opplysningskontoret for brød og korn har utviklet et eget undervisningsmateriell til faget Mat og helse. Her vil elevene lære om ulike kornslag, verdikjeden fra brød til korn, grove kornprodukter og Brødskalaen, hvordan bruke brød og korn til alle måltider og til slutt produktutvikling med mulighet for å delta i bakekonkurransen Fremtidens skolebrød. Gjennom undervisningsmodulene vil elevene tilegne seg kunnskaper og ferdigheter om korn og tilbereding, samtidig som vi håper de vil oppleve bakeglede og inspirasjon til videre arbeid på kjøkkenet.
Så hiv deg på konkurransen. Hva slags skolebrød ville være dagens høydepunkt for deg?

Frist for innsending av oppskrifter: 1. juni 2011. Oppskriftene kan sendes via påmeldingsskjema på nettsiden eller per e-post. Regler for konkurransen og eget skolemateriell finner du på www.brodogkorn.no/ .

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2156
Slanking.Kjøttdeig.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.