
På alle verdens matbord finner vi kylling og kyllingretter, og kylling er tillatt i alle kulturer og religioner. Kylling passer til all verdens krydder, frukt og grønnsaker. Prøv gjerne noen av kyllingrettene vi har plukket ut fra India, Frankrike, Jamaika og det afrikanske kontinentet. Husk at du gjerne kan bruke kyllinglår der det er foreslått å bruke hel kylling.
Kylling tandoori
4 porsjoner
Ingredienser
8 stk kyllinglår naturell
Tandoorimarinade:
10 stk hel nellik
2 ts korianderfrø
2 ts spisskummenfrø
frø fra 10 stk hel kardemomme
2 stk løk
4 båt hvitløk
2 ss revet frisk ingefær
2 ts mild chilipulver , evt. Paprikapulver + litt sterk chilipulver
2 ts pepper
1 ½ ts gurkemeie
3 ½ dl yoghurt naturell
1 dl sitronsaft
Tomat- og agurksalat:
4 stk tomat i små terninger
½ stk finhakket slangeagurk
½ stk finhakket løk
2 ts finhakket frisk koriander
saften fra 1 stk lime
½ ts sukker
litt salt
Fremgangsmåte
Rist de hele krydderne noen minutter i en tørr stekepanne til de begynner å dufte godt. Avkjøl og støt dem i en morter. Ha grovdelt løk, hvitløk og finhakket ingefær i en hurtigmikser sammen med chili, pepper og gurkemeie. Kjør alt til en jevn mos.
Tilsett yoghurt og sitronsaft. Flå av skinnet på kyllinglårene og del dem i to ved leddet. Skjær snitt i kjøttet for at marinaden kan trenge inn. Legg kyllingstykkene i marinaden. Mariner et døgn eller over natten i kjøleskap.
Legg kyllingstykkene i en ildfast form og hell over marinaden. Sett formen inn i ovnen ved 200 °C og stek i ca. 30 minutter eller til kjøttet er gjennomstekt.
Bland alle ingrediensene og sett salaten kaldt frem til servering.
Server kylling tandoori med tomat- og agurksalat, basmatiris, raita eller tzatsiki og chutney.
Afrikansk kylling Yassa
3 porsjoner
Ingredienser
1 stk kylling (ca. 1200 g) evt. 6 kyllinglår
Yassamarinade/løksaus:
2 stk løk
4 stk hvitløk
1 dl peanøttolje evt. Soyaolje
8 ss sitronsaft
8 ss hvitvinseddik
2 stk laurbærblad
2 ss dijonsennep
3 ss soyasaus
1 stk finhakket grønn chili , evt. Rød chili
1 ts kajennepepper
2 ts paprikapulver
2 ½ dl hønsebuljong (utblandet)
små 4 stk gulrot
50 g snittbønner evt. Aspargesbønner
ca. 200 g couscous
1 boks hermetiske kikerter
2 ss rosiner
Fremgangsmåte
Del kyllingen i 8 serveringsstykker. Finhakk løk og hvitløk. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden, unntatt buljong. Legg kyllingstykker og løk i marinaden. Marinér i minst 1 time, eller gjerne over natten.
Ta opp kyllingstykkene, tørk lett av dem og legg dem i en smurt, ildfast form. Dryss eventuelt litt ekstra paprikapulver over kyllingstykkene. Sett formen midt i ovnen ved 200°C og stek i ca 30 minutter eller til kyllingstykkene er gjennomstekt.
Ha løk, marinade og buljong i en kjele og la det putre på svak varme mens kyllingstykkene steker. Smak til med litt sukker og eventuelt mer krydder. Del opp grønnsakene i passe store biter og legg dem i sausen de siste minuttene av koketiden. Tilbered couscous som anvist på pakken. Vend inn 1/2-1 boks hermetiske kikerter og en liten neve rosiner. Anrett couscousen på et stort fat og lag en liten grop i midten. Legg på kyllingstykker, løksaus og grønnsaker. Server gjerne brød ved siden av.
Coq au vin
5 porsjoner
Ingredienser
1 stk stor kylling (ca. 1500 g)
100 g lettsaltet sideflesk
1 ½ ts salt
¾ ts malt hvit pepper
ca. 20 stk sjalottløk
250 g frisk sjampinjong
1 ss smør
1 ss hvetemel
1 ss tomatpuré
noen kvister timian til pynt
Marinade:
ca. 35 cl rødvin
2 båt presset hvitløk
1 stk laurbærblad
2 ss hakket frisk timian
Fremgangsmåte
Del kyllingen i 8 serveringsstykker. Lag marinaden og legg i kyllingstykkene og sett dem kjølig natten over.
Ta opp kyllingstykkene og tørk dem. Hell marinaden i en kjele og kok opp.
Skjær sideflesket i små biter og stek dem i en panne. Ha flesket over i kjelen, og la fettet bli tilbake i pannen. Dryss salt og pepper på kyllingstykkene og brun dem i pannen.
Legg kyllingstykkene over i kjelen. Tilsett så mye buljong at kjøttet så vidt dekkes. Ha eventuelt i tomatpuré for å gi retten rødlig farge. La det trekke i ca. 40 minutter eller til kjøttet er mørt.
Surr imens løk og sopp i en panne og ha det over i kjelen. Jevn sausen eventuelt med litt sammenrørt smør og mel. Rør jevningen godt ut og la retten koke ytterligere 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Pynt med timian før servering. Server retten med poteter, ris eller brød.
Jerk kylling med ananas salsa
3 porsjoner
Ingredienser
små trepinner, ca. 10 cm lange
6 stk kyllinglår naturell
Jerk-marinade:
1 stk rød chili
2 stk sjalottløk
1 ss finhakket frisk ingefær
4 båt hvitløk
4 stk rød chili (små thai-chilier)
2 stk rød chili til pynt
2 ss hakket frisk mynte
1 dl soyaolje
½ dl soyasaus
2 ss honning
2 ss limesaft
1 ts malt allehånde
½ ts malt nellik
1 ts salt
1 ts pepper
½ ts revet muskatnøtt
Ananas-salsa:
½ stk frisk ananas
5 ss hakket frisk koriander
1 ss revet frisk ingefær
2 ss appelsinsaft
2 ss brunt sukker
½ ts chilisaus
ca. 1 ts hakket frisk koriander
1 stk nektarin
Fremgangsmåte
Legg trepinnene i bløt i en times tid. Del over kyllinglårene ved leddet og skjær ut bena. Bland marinaden og legg i kyllingkjøttet. Mariner fra 15 minutter og opp til 8 timer, alt etter hvor god tid du har.
Hakk ananasen i små biter og ha den over i en bolle. Tilsett de andre ingrediensene. Dekk til bollen og sett den kaldt.
Rull sammen hver kjøttbit og fest med to små trepinner. Brun kjøttet raskt i en varm stekepanne og stek videre i ovnen ved 220 °C i 15 minutter. Server jerk-kyllingen med ananas-salsa og couscous krydret med finhakkede mynteblader.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1722