Internasjonal påske


Oppdatertdato: 2023-04-03 Tema: Påske Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson, Kim Holthe


Spør man hva slags kjøtt folk liker best, vil de fleste svare lammekjøtt. Paradoksalt nok er det dette kjøttet vi spiser minst av, ca. 5,5 kg pr. person pr. år. Hva er årsaken til det? Kan det være at vi glemmer hvilke variasjonsmuligheter lam har, spør Heidi I. Birkrem ved Opplysningskontoret for kjøtt. Fårikålsesongen hører høsten til, nå er tiden inne for å se hvilke muligheter lammekjøtt gir resten av året og spesielt til påske.

Selv om lam har sin høysesong på høsten er det mange som ikke kan tenke seg påsken uten lammekjøtt. Dette skyldes nok tradisjoner, men også at norsk lammekjøtt er så rikt på naturlig smak. Heidi I. Birkrem ved Opplysningskontoret for kjøtt kan fortelle at den gode smaken lammekjøttet har kommer fra sauens spesielle beiteforhold. Vi fornemmer smaken av urter, planter og bær fra skog og fjell. Det spesielle med lammekjøtt er at det egner seg til de fleste retter enten det er kremete sauser eller sterk krydder.

Det er ikke bare vi nordmenn som spiser lam til påske. Lammekjøtt er elsket over hele verden, det spises på alle kontinenter og på tvers av religioner. I Hellas, hvor lam har en dominerende stilling i matkulturen, er lam til påske en gammel tradisjon. Den greskortodokse påsken innledes av en 40 dager lang fasteperiode, og etter endt faste feirer man med et festmåltid. I små familier kan det være en gryterett eller en stek, men er det en stor husholdning velger man alltid å helsteke et helt lam. Gjerne på grill i hagen, ute på gaten - eller langt ute på landet.
Her i det kalde nord er vi fjernt fra slik feiring, men vi kan jo la oss friste av oppskrifter fra sydligere breddegrader. Det blir garantert en smakfull opplevelse!

Lam innbakt i papir

6-8 porsjoner

6-8 skiver av lammelår eller bog, ca. 2 cm tykke
3-4 båter hvitløk, finhakket
1 gul paprika i strimler
1 squash i strimler
2-3 tomater i skiver
1 løk i båter
1 beger fetaost, 200 g, i terninger
salt og grovmalt pepper
frisk eller tørket oregano
frisk eller tørket rosmarin

12 - 16 ark bakepapir eller aluminiumsfolie til innpakning

Legg to og to papirark ut som en stjerne. Legg en skive kjøtt på hver papirstjerne. Fordel hvitløken over kjøttet og dryss litt salt og pepper på. Legg resten av grønnsakene over. Legg på fetaost og urter. Lukk pakkene og fest med hyssing. Sett pakkene i en langpanne eller ildfast form. Stekes på nederste rille ved 225 grader C i ca. 2 timer. Ta en kontrollprøve på en pakke for å undersøke om kjøttet og grønnsakene er godt møre.

Server med ovnsstekte poteter eller godt brød.

Souvlaki med baba ghannouj

En velsmakende lammerett som stammer fra Tyrkia og Hellas.
4 porsjoner

600 g benfritt lammekjøtt, gjerne filet skåret fra sadelen
salt
nykvernet pepper
4 pitabrød
2-3 vårløk i tynne ringer
soltørkede tomater i lake, skåret i strimler
sitron
oliven

Marinade
1 ¼ dl olje
1 dl tørr hvitvin
1 ss nypresset sitronsaft
1 ts tørket oregano
3 laurbærblad, knuste

Ha alle ingrediensene til marinaden i en bolle og visp sammen. Hell marinaden i en pose og legg kjøttet i. Knyt posen sammen og la kjøttet ligge i romtemperatur i minst en time.

Forvarm stekeovnsgrillen. Grill kjøttet til det begynner å få farge, ca. et par minutter på hver side. Ta ut kjøttet og la det hvile i 5-10 minutter. Krydre med salt og pepper. Kjøttet kan evt. stekes i stekepanne.

Varm brødet i stekeovnen etter anvisning på pakken. Skjær en lomme i brødet og smør på baba ghannouj (se oppskrift under). Skjær kjøttet i skiver og legg over. Dryss over vårløk og soltørkede tomater. Server de fylte brødene med frisk sitron og oliven.

Baba Ghannouj

1 kg aubergine, delt på langs
salt
2 båter hvitløk, finhakket
1 ½ dl olivenolje
1-2 ss hvitvinseddik
1-2 ss nypresset sitronsaft
nykvernet pepper

Forvarm ovnen til 200 grader C.

Legg auberginene med snittflaten ned i en langpanne kledd med aluminiumsfolie. Stek dem i 20 minutter. Vend aubergiene og stek videre til de er møre, 20–30 minutter. Ta dem ut av ovnen og avkjøl. Ta ut fruktkjøttet og kast skinnet. Legg kjøttet i et dørslag og dryss over rikelig med salt, dekk til med en tallerken og la det stå i 30 minutter så den lett bitre saften renner ut. Klem ut overflødig væske og ha over i en bolle. Tilsett hvitløk og drypp over olje mens du rører kraftig med en tresleiv. Rør inn eddik, sitronsaft og pepper etter smak.

Varm salat med lam

Utradisjonell rett med smak av vår…
4 porsjoner

600 g benfritt lammekjøtt
1 ss olje
salt
nykvernet pepper

Salat:
100 g sukkererter
1 bunt asparges
1 bladsalat
100 g friske spinatblader
1 agurk
8 cherrytomater
8 gule cherrytomater
1 squash

Vinaigrette:
1 ½ ss bringebæreddik, rødvinseddik eller eple-eddik
2 ts ripsgele
1 dl olivenolje
salt
nykvernet pepper

Skjær kjøttet i terninger. Varm oljen i en panne og stek kjøttet i ca. 5 minutter på hver side, avhengig av hvor godt stekt du ønsker kjøttet. Dryss over salt og pepper. Ta kjøttet til side og hold varmt.

Skjær evt. sukkerertene i to. Aspargesen skrelles om nødvendig og deles i ca. 3 cm lange biter. Vask spinaten og skjær av de groveste stilkene. Kok sukkererter og asparges knapt møre, la spinaten koke med i ca. 1 minutt.

Riv salaten i strimler, skjær agurken i staver, tomatene deles i to. Bland sammen alle ingrediensene til salaten og ha over i en serveringsbolle eller på porsjonstallerkener. Visp sammen ingrediensene til vinaigretten og hell over salaten. Legg kjøttet over til slutt. Server med godt brød eller rundstykker.

Lammeragu

4-6 porsjoner

Ca. 800 g benfritt lammekjøtt
smør eller olje til steking
salt og pepper
1 finhakket løk
2 båter hvitløk
2 ss finhakket persille
1 boks hermetiske tomater
1 dl vann
1 ts sukker

3 aubergine
salt
olje til steking

Begynn med auberginene:
Skjær auberginene i terninger, dryss over salt og la de ligge i ca. 30 minutter.

Skjær kjøttet i litt store terninger. Varm smør eller olje i en gryte og stek kjøttet til det har fått en pen brunfarge over det hele. Tilsett finhakket løk, hvitløk og persille. Dryss over salt og pepper og bland godt. Hell over tomatene med kraften, vann og sukker.

Legg lokk på kjelen og la retten småkoke til kjøttet er mørt, ca. 30 minutter.

Skyll auberginene og la vannet renne godt av. Fres dem i olje i en varm panne. Ha auberginene over i raguen når det gjenstår ca. 15 minutter av koketiden. Hvis raguen blir for tykk kan man tilsette ½ - 1 dl vann eller buljong.

Server med råstekte poteter eller ris.

Lammestek

Du trenger ikke å være mesterkokk for å få til en god og saftig lammestek.
Hele hemmeligheten ligger i å bruke riktig temperatur og steketid. Stikker du et steketermometer inn i kjøttet (ikke mot et ben), har du full kontroll. 6-8 porsjoner

1 lammelår uten isseben
ca. 2,5 - 3,5 kg
2 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust rosmarin
(evt. 2-3 båter hvitløk)
1 løk i båter
2-3 gulrøtter i store biter
¾ liter vann

Saus:
ca.1 liter stekesjy, kraft eller buljong
5 ss hvetemel, utrørt i litt kaldt vann
1 ss solbærsaft eller litt rødvin
1 ts soyasaus
salt og pepper etter smak

Gni lammelåret godt inn med krydder. Vil du ha hvitløk i, lager du små snitt i steken med spiss kniv og stikker inn hvitløkbåtene som du først deler på langs.

Ha løk, gulrøtter og vann i en langpanne eller ildfast form. Legg steken over og stikk inn steketermometer i den mest kjøttfulle delen.

Stek ved 125 grader C i 2-3 timer. 70 grader C på steketermometeret gir rosa stek, 76 grader C er gjennomstekt.

La steken hvile minst et kvarter før oppskjæring. Imens lager du sausen.

Sil sjyen og gi den et oppkok. Tilsett jevningen under omrøring og la sausen småkoke i ca. 5 minutter. Smak til med solbærsaft, soyasaus, salt og pepper. Serveres med stekte potetbåter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille. Grønnsakene renses og freses lett i smør i en stekepanne.

Lammebog med spinat, fetaost og tomat

6 porsjoner

1 lammebog, ca. 2 kg
300 g fersk spinat, eller en pakke frossen
2 båter hvitløk, finhakket
100 g fetaost, hakket
50 g soltørkede tomater, hakket
1 ss frisk eller 1 ts tørket timian
½ - 1 ts salt
pepper

Utbening av lammebog
Legg bogen med skinnsiden ned. Lag et snitt på bogen ned til bogbladet. Skjær langs bogbladet og løsne kjøttet fra oversiden.

Skjær rundt kanten, videre gjennom leddet mellom benet og bogbladet, og la kniven gå litt under bogbladet. Ta tak i bogbladet i leddet og dra det mot deg mens du løsner kjøttet med kniven.

Skjær så videre ned langs benet. Løsne kjøttet fra benet helt til du kommer til neste ledd. Løft benet opp og skjær av senefester og fjern benet. Renskjær evt. for fett og sener.

Vask og rens spinaten. Kok spinaten mør i litt vann med en liten klatt smør i. Ta spinaten over i en sil og klem ut vannet.

Fyll bogen Fordel spinaten over bogen. Ha over hvitløk, fetaost og de soltørkede tomatene. Dryss over timian og salt.

Rull lammebogen sammen. Surr med hyssing slik du surrer en lammerull eller vanlig stek. Dryss salt og pepper rundt hele bogen.

Legg bogen over i et ildfast fat. Stikk et steketermometer i kjøttet, pass på å styre unna fyllet da dette gir ukorrekt temperatur på kjøttet. Stek bogen ved 125 grader C i ca. 1 – 1 ½ time til termometeret viser 68 – 70 grader C.

La bogen hvile i ca. 15 – 20 minutter før den skjæres opp.

Server med kokt ris eller pasta og en frisk salat.

AnnonseAnnabel Langbeins lammeskank


Prøv også Annabel Langbeins lammeskank.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Annabel Langbein
Bildet er tatt av Annabel Langbein

Ingredienser

2 ss. mel
Salt og pepper, etter smak
8 lammeskanker
3 ss. olivenolje
4 hele hvitløk, delt i to.
2 ss. tomatpuré
1 ss. brunt sukker
375 ml rødvin
250 ml portvin
2 rosmarinkvister, fjern stilken og hakk opp bladene.
500 ml storfe- eller lammekraft


Server lammeskanken med et glass Matua Pinor Noir og du har et herlig påskemåltid, enten i byen eller til fjells.


Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 180 °C. Bland mel, salt og pepper og snu lammeskankene godt i dette. Varm oljen i en stor stekepanne og brun lammeskankene etter tur i denne. Putt de deretter i en stor ildfast form sammen med hvitløken.

Fjern overflødig fett fra stekepannen, ha i tomatpuréen, og la det småkoke i ett til to minutter, slik at aromaen får utvikle seg. Ha i resten av ingrediensene og bring det til kokepunktet. Bruk en stekespade eller lignende for å røre godt om, sørg for å få med det som eventuelt sitter fast i bunnen av stekepannen. Hell deretter sausen over lammet og dekk formen med folie. Stek i ovnen i 2,5 -3 timer eller til du ser at kjøttet løsner fra benet.

Server lammeskanken med hvitløken og sausen, samt hjemmelaget potetstappe, erter og bønner.

Smakelig måltid.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 144,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,11.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Helstekt lammelår a la provence


Prøv også Helstekt lammelår a la provence.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.03.2018
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Meny
Bildet er tatt av Meny

Ingredienser

2.5 kg lammelår
2 ts salt
1 ts pepper
3 dl tørkede røde linser
1 stk gulrøtter
1 stk sellerirot
2 stk løk
3 stk tomater
4 stk hvitløksfedd
6 stilker frisk rosmarin
6 stilker frisk timian
3 ss persille
½ dl olivenolje
2 dl vann
3 dl rødvin


Provencalsk lammelår i skiver med linser er perfekt som middag når flere samles rundt bordet! Her får du mørt helstekt langtidsstekt lammelår med deilig smak fra rosmarin, timian og hvitløk. Sammen med linser og grønnsaker som fanger aroma fra lammekraft og vin, gjør denne retten seg selv i ovnen.


Fremgangsmåte

Helstekt lammelår med godt tilbehør er perfekt mat når du skal ha gjester!
Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Bruk en spiss kniv til å lage 5-6 små lommer i kjøttet. Fyll lommene med rosmarin og grovhakket hvitløk.
Skrell gulrot og sellerirot og skjær disse i små terninger. Skjær løken i båter og grovhakk tomatene.
Fordel grønnsaker og røde linser i en stor ildfast form eller langpanne. Dryss over timian, salt, pepper og olivenolje. Legg lammelåret oppå grønnsakene og hell på vann og vin.
Stek i ovnen på 150 grader i 2-3 timer. Hvis du bruker steketermometer er kjernetemperatur for rosastekt lammekjøtt 68-70 grader. For gjennomstekt kjøtt er kjernetemperatur 76 grader.
Ta lam og grønnsaker ut og la det hvile under folie i 15-20 minutter. Bland finhakket persille inn i grønnsaker og linser.
Skjær lammelåret i skiver og legg det på toppen av linsestuingen på et serveringsfat.
Ønsker du mer grønnsaker er hjemmelaget potetmos og brokkoli eller grønne bønner perfekt ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 129,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,13.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Lammestek i terracottagryte


Prøv også Lammestek i terracottagryte.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.04.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 kg lammelår i skiver
8 stk potet i skiver
2 stk løk
4 båt hvitløk
1 stk grønn paprika
1 boks hermetiske tomater
5 ss chilisaus


Har du en terracottagryte? Lenge siden den har vært i bruk? Ingen unnskyldning lenger, her er oppskriften. Mens terracottagryta koser seg i komfyren kan du lese en god bok, vaske bilen, se en film eller noe annet du synes er festlig.


Fremgangsmåte

1. Skjær løk og paprika i biter og hakk hvitløk. Surr dette i stekepanne sammen med tomater og chilisaus.
2. Legg lammelår i skiver og poteter lagvis i en terracottagryte. Hell over blandingen fra stekepannen.
3. Stekes i stekeovn på 200 °C i ca 2 timer.

Serveres med salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 86,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Stekt lam med tabbouleh.

Stekt lam med tabbouleh


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.04.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

400 g ytrefilet av lam , eller annet benfritt stykke
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 ss smør .

225 g bulgur
1 stk rødløk , hakket
1 stk tomat , flådd, uten kjerner, skåret i terninger
1/2 stk slangeagurk uten kjerne, skrellet, skåret i terninger
50 g
rosiner eller korinter
2 ss hakket frisk mynte
1 ss hakket frisk koriander .

1 stk sitron , saften
1 båt hvitløk , presset
1 ts flytende honning
1/2 dl olivenolje

SALT OG KVERNET PEPPER


Tabbouleh er en salat som er vanlig i Midtøsten. Bulgur er kokte hele hvetekorn som er tørket og knust. Den skal ikke kokes, men kun bløtlegges i kokende vann noen minutter før den er klar til bruk.


Fremgangsmåte

1. Brun lammekjøttet raskt på alle sider. Krydre med salt og pepper og stek ferdig i ovnen ved 125 °C til det har en kjernetemperatur på 70 °C. La kjøttet hvile i noen minutter før det skjæres i skiver og serveres sammen med salaten.

2. Bløtlegg bulguren slik det står på pakken. Sil fra vannet og press ut så mye væske som mulig. Ha den i en bolle og rør inn resten av ingrediensene.

3. Bland sammen ingrediensene til dressingen og hell den over salaten. Bland godt og smak til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 167,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:174
Norsk mat.Gryteretter.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.