Inviter på spansk aften


Oppdatertdato: 2014-05-22 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Både spansk mat og vin er elsket her hjemme, så med eksotiske matretter på bordet og god vin i glasset, er vennekvelden en garantert suksess.
For spanjoler er et godt måltid med gode venner den optimale måten å være sosial på. Tradisjonell paella eller tapas faller alltid i smak, men her får du oppskrift på et utvalg nye, spanskinspirerte retter du kan servere ved neste sammenkomst. Dekk et hyggelig bord og sett fram noen kartonger med eksklusiv, spansk vin. Tiden hvor man kun fikk simpel spansk vin i kartong er forbi. Nå har også spanske kvalitetsprodusenter kommet på banen med pappvin i toppsjiktet. Gran Feudo Roble er et godt eksempel på hva det nye Spania har å by på; en god rødvin laget på druen tempranillo. Vinen er godt egnet til delikatesser som torsk med serranoskinke, chorizo- og løkgryte, friterte bønner og modne oster. Med friskt fruktpreg og mild, rund munnfølelse er vinen et selvfølgelig midtpunkt i sosiale settinger.

Bodegas Gran Feudo er allerede en favoritt hos mange nordmenn. Vinhuset eies av den anerkjent og tradisjonsrike produsenten Julián Chivite, men har en mer moderne tilnærming. Gran Feudo holder til i Navarra ikke langt unna grensen til Rioja Alta, og vin fra de to regionene har tradisjonelt mange fellestrekk. Navarra regnes imidlertid som en av de mest spennende regionene i Spania i dag. Med innovativ vinproduksjon har de en større bredde å spille på, og mange produserer mer fruktdrevne og mindre fatpregede viner enn de tradisjonsbundne vinhusene. Bodegas Gran Feudo er blant de første spanske vinhusene som satser på premium bag-in-box, noe også en påkostet emballasje med moderne design signaliserer. Gran Feudo Roble har en frisk og ungdommelig stil og dufter elegant av røde og mørke bær, krydder, lær og urter.

Meny og oppskrifter for spansk aften

Friterte bønner med sprø grønnkål

600 g store hvite bønner
1 fedd hvitløk
3 dl olivenolje
3-5 kvister urter, f.eks. timian, rosmarin eller persille
2 dl vann
salt og pepper
saften fra 1 sitron
200 g grønnkål

Skyll bønnene og la renne av. Del hvitløken i to. Ha litt av oljen i en gryte, tilsett bønner, hvitløk, urter og vann og la ingrediensene småputre under lokk i 15 minutter. Fjern hvitløken, tilsett sitronsaft og olje og smak til med salt og pepper.
Riv grønnkål i biter, fres raskt i olje og krydre med salt. Server sammen med bønnene.

Chorizo- og løkpanne

500 g fersk chorizo
3 store løk
4 ss olje
1 bunt bladpersille
salt og pepper

Del og stek pølsene gylne i 2 ss olje. La renne av seg på kjøkkenpapir. Finsnitt løk og grovhakk persille og stek i 2 ss olje til gylne. Smak til med salt og pepper. Vend inn pølsene og server med godt brød.

Marinerte oliven

1 kg avrente oliven, gjerne assorterte typer
2 appelsiner
1 sitron
1 hvitløk
Laurbærblad og ev. andre urter etter smak
5 dl nøytral olje
Del sitron og appelsin i skiver og hvitløk i grove biter. Bland alle ingredienser i en bolle, dekk til og la trekke i minst 1 døgn men gjerne lenger. Fjern sitrus og hvitløk og server.

Ostefat med spanske oster

Manchego er den mest kjente spanske osten for oss nordmenn, men Spania har mange flere spennende oster å by på. Lag et klassisk ostebrett og server med marmelade og ristede mandler til.
ca. 500 g ost
Torta del casar, myk
Cabrales, blå
Queso de cabra

Saltristede mandler

500 g mandler 1 dl olivenolje salt

Spre mandler utover en langpanne, hell over olje og dryss med salt. Rist nøttene i ovn til de er gylne, avkjøl og server.

Stekt torsk med sprø serranoskinke

700 g torskeloin med skinn
salt og pepper
timian og rosmarin
8 skiver serranoskinke
olje til steking
1 sitron

Del torsken i serveringsstykker og krydre med salt og pepper. Ha olje og urter i en varm stekepanne og stek fisken med skinnsiden ned til skinnet er sprøtt. Snu fiskestykkene og stek i ca. 1 minutt på andre siden.
Legg skinkeskivene utover på en stekeplate dekket med bakepapir. Stek sprø i ovnen på 250 grader i ca. 5 minutter. Server fisken med sprø skinke og grillet sitron.

Urtestekte poteter

1 kg små poteter
1 stor neve friske urter
2 dl olje
salt og pepper

Legg potetene i en langpanne eller ildfast form. Grovhakk urter og vend inn sammen med olje. Dryss over salt og pepper. Stek potetene møre og gylne i ovnen på 220 grader i ca. 40 minutter.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2898
Norsk mat.Selskapsmat.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.