
Når vinterkulden banker på:
Vinterferien står for døren og uansett kuldegrader er det mange som bruker mye tid ute i snøen på denne tiden. Da er det
godt å finne varmen og gleden i en god varm drikke eller suppe. — Enten man er inne eller ute, har man ofte lyst på noe
godt som kan varme kroppen, forteller Anne Margrethe Langhus i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). Sammen
med ernæringsfysiolog i Melk.no, Ellen Hovland, har hun satt sammen noen tips til gode varme drikker og supper som også
gir næring og energi for kalde kropper.
Varm kakao er fortsatt den drikken som oftest er med familier ut på tur i termosen, men mange ser også gleden i å fylle
termosen med smakfulle supper i stedet for å ta med annen nistemat.
- Det skal ikke så mye til, har du en buljongterning, krydder, melk, løk og noen grønnsaker så er det utrolig hva du kan
lage. Man kan være kreativ og tilsette de grønnsakene man liker best selv, ellers finnes det mange gode oppskrifter som
kan serveres både barn og voksne, forteller Anne Margrethe Langhus som ofte tar med seg termosen fylt med varm og
smakfull suppe når hun er på tur i skiløypen.
Enten du ønsker å slukke tørste eller sult, vil du ikke bare kjenne varmen i fingre og kropp av disse oppskriftene. Du
vil også få i deg viktige næringsstoffer. Det er nemlig ikke bare grønnsakssuppen som gir deg rikelig med vitaminer og
mineraler som gjør kroppen mer motstandsdyktig mot forkjølelse og kuldesjokket.
- Kakao laget på mager melk og lite sukker er nemlig blant de sunneste drikkene du kan velge. Melken gir deg mer enn ti
viktige næringsstoffer som kroppen din trenger hver dag. Et av de viktigste er kalsium, som gir deg sterke bein og
tenner. Kakaopulver inneholder blant annet jern, som er viktig for å transportere oksygen ut i hele kroppen vår. I
tillegg inneholder kakao masse antioksidanter, forteller ernæringsfysiolog Ellen Hovland i Melk.no.
- Faktisk inneholder en kopp kakao dobbelt så mye antioksidanter som et glass vin eller grønn te. Disse kan bidra til å
skjerpe hjernen din, senke blodtrykket og forebygge blodpropp. De helsebringende antioksidantene sitter i kakaobønnen,
så bruk helst den mørkeste sjokoladen eller kakaopulveret som basis for kakaoen, tipser ernæringsfysiolog Ellen Hovland
i Melk.no.
Kakao i glass
Ingen ting er vel bedre enn en stor kopp hjemmelaget kakao!
1 porsjon
Ingredienser
3 dl melk med sjokoladesmak
25 g mørk kokesjokolade
10 dråpe peppermynteolje
2 ss kremfløte , vispet
2 ts vaniljesukker
1 ss revet appelsinskall
10 g mørk kokesjokolade , revet
Fremgangsmåte
Varm opp melken, smelt sjokoladen i og tilsett peppermynteolje. Visp kremen med vaniljesukker og legg den på toppen.
Dryss over revet appelsinskall og kokesjokolade.
Hvit dronning - kakao med hvit sjokolade og appelsin
Denne deilige varme drikken kan nytes hvor som helst, både i hagen, på fjellet eller til en litt sen frokost ved
kjøkkenbordet. Med hvit sjokolade og appelsin vil den bli en favoritt hos mange.
4 porsjoner
Ingredienser
1 dl vann
125 g hvit kokesjokolade
3 ss revet appelsinskall
6 dl melk
Fremgangsmåte
Kok opp vann i en kjele. Hakk opp sjokoladen, og smelt den i det varme vannet. Tilsett appelsinskall og melk og kok opp.
Server varm, gjerne pyntet med appelsinskall.
Chilikakao
Litt hot, men veldig godt!
2 porsjoner
Ingredienser
1 stk vaniljestang
4 dl melk
3 ss kakaopulver
1 ts rød chili
½ dl honning
2 ts maisstivelse (maizena)
2 ss vann
150 g gjerne 70 % kakao mørk kokesjokolade
Fremgangsmåte
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha vaniljestang, frø, melk, kakao, finhakket chili (splitt og fjern frøene) og
honning i en kjele og varm det til kokepunktet. Rør ut maisennamel med vann. Bland den utrørte maisennaen i det varme
melkeblandingen og la det småkoke i ca ½ minutt. Ta kjelen av varmen. Tilsett finhakket sjokolade under omrøring og rør
til all sjokolade har smeltet.
Middelhavssuppe med yoghurt
En fyldig og smakfull suppe med masse gode grønnsaker. Suppen kan serveres til alle årstider. Den er så god at man kan
fint lage en stor porsjon og servere den to dager på rad.
4 porsjoner
Ingredienser
1 ss smør
1 stk løk
2 båt hvitløk
2 stk gulrot
2 stilk stilkselleri (stangselleri)
1 boks hermetiske tomater
1 ½ dl rødvin (evt buljong i samme mengde)
12 dl grønnsakbuljong (utblandet)
1 stk grønn squash
1 ss tomatpuré
200 g hermetiske brune bønner
250 g hermetiske røde bønner
1 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
1 ss hvetemel
1 beger matyoghurt
1 ts salt
1 krm pepper
Kesampesto:
4 ss pesto
2 dl kesam mager (1 % fett)
Fremgangsmåte
Smelt smør i en stor kjele over middels varme. Ha i finhakket løk og hvitløk, gulrot i terninger og stangselleri kuttet
i tynne skiver. La det surre i ca 5 minutter. Tilsett en boks hakkede tomater, rødvin (sløyfes rødvinen tilsettes
tilsvarende mengde med buljong) og grønnsakbuljong. La det hele få et oppkok og slå ned varmen. La suppen stå og småkoke
til selleri og gulrøtter er knapt møre - ca 15 minutter. Det neste som tilsettes er squash kuttet i terninger,
tomatpuré, hermetiskebønner og krydder. La suppen få et oppkok og slå ned varmen. Tilsett hvetemel i matyoghurten og rør
til melet er godt blandet. Tilsett boksen med yoghurt i suppen under omrøring og smak til med salt og pepper. La suppen
få et raskt oppkok og slå ned varmen.
Tips:
Hvis man tilsetter hvetemel i matyoghurten før den tilsettes den varme væsken, blir matyoghurten mer kokestabil, men
husk at suppen ikke må fosskoke etter at matyoghurten er tilsatt.
Kesampesto
Ingrediensene blandes sammen.
Suppen serveres med en god spiseskje med kesampesto og godt brød.
Fyldig oste- og grønnsaksuppe med kylling
Suppe er nydelig høstmat og med litt kylling til blir den ekstra god og mettende.
4 porsjoner
Ingredienser
3 ss smør
1 stk stor løk
1 stk stor purre
2 båt hvitløk
4 ss hvetemel
6 dl lettmelk
2 stk hønsebuljongterning
6 dl vann
3 stk gulrot
1 stk nepe
2 stilk stilkselleri (stangselleri)
1 stk stor potet
3 dl matfløte (evt crème fraîche, 18%)
300 g revet cheddar (evt jarlsberg eller sveitser)
3 ss frisk timian , finhakket
2 stk kyllingfilet
salt og pepper
1 ss smør
Fremgangsmåte
Smelt smør i en stor tykkbunnet kjele ved middels varme. Ha i finhakket løk, purre og hvitløk. La det surre under hyppig
omrøring i ca 5 minutter. Rør melet inn i grønnsakene og la det surre videre i et par minutter. Ta kjelen av varmen og
tilsett melk og ferdigblandet hønsebuljong gradvis under omrøring. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp suppen under
omrøring. Tilsett renset gulrot, nepe, stangselleri og potet kuttet i små terninger. Reduser varmen og la det hele
småkoke under lokk til grønnsakene er møre. Rør av og til. Tilsett matfløten (evt lett crème fraîche) og revet ost, og
rør til osten har smeltet. Suppen må ikke koke etter at osten er tilsatt. Tilsett finhakket timian og smak til suppen
med salt og pepper.
Mens suppen tilberedes stekes kyllingfiletene. Dryss salt og pepper på filetene og stek dem i smør ved middelsvarme i
stekepanne i ca 3 minutter på hver side.
Øs suppen opp i boller, skjær filetene i skiver og dander oppå suppen. Dryss gjerne over litt finhakket timian.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1829