Inviter til smakfulle retter i påsken


Oppdatertdato: 2010-04-01 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Endelig påskeferie. Da kan vi nyte noen velfortjente fridager og kose oss med god mat sammen med familie og venner. — Enten du tilbringer påsken på hytta eller nyter dagene hjemme er det ekstra hyggelig med noe godt på menyen i påsken, forteller matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Marianne Hayes Antonsen. Her gir hun deg tipsene du trenger til hele påskemenyen.
Påske og mat hører godt sammen. Lam er tradisjonelt en rett som serveres under denne høytiden, men det finnes også andre retter som egner seg til påskebordet.

-Her får du forslag til ulike matopplevelser som garantert vil imponere dine gjester. Rettene vi her har satt sammen kan man servere både til lunsj eller middag. Hva med å sette det sammen et treretters gourmetmåltid med for eksempel spinatsuppe som forrett, svinefilet eller kyllinglår til hovedrett og en enkel mandelkake til dessert, tipser Marianne Hayes Antonsen.
Svinefilet med en rund ostesaus er kjapt å lage og smaker fortreffelig. Det er alltid tidsbesparende å tilberede alt i en form og det blir mindre oppvask å tenke på etter middagen. Den saftige appelsinkaken holder seg i hele påsken og kan serveres både som turmat eller til kaffen i solveggen.
Inviterer man til deilig påskelunsj er en vakker pai ikke å fornekte. Noe godt for ganen og et vakkert syn for øyet er viktig. Påsken er eggets høytid så hvorfor ikke diske opp med en herlig pai med egg?

-For deg som er opptatt av den slanke linje kan kremfløten i mandelbunnen erstattes med lett dessertfløte. I de varme rettene kan kremfløte fint erstattes med matfløte og den originale crème fraîche kan erstattes med lett crème fraîche som også tåler koking, avslutter Marianne i Melk.no.

Svinefilet på en symfoni av grønnsaker

En herlig ovnsrett som passer godt til middag i påskehøytiden.

4 porsjoner

Ingredienser
500 g indrefilet av svin
salt og pepper
grillkrydder
1 ss smør

Grønnsaker:
200 g brokkoli
1 stk gulrot
2 stk små løk
3 båt hvitløk
8 stk frisk sjampinjong
½ stk fennikel
1 ss smør

Saus:
3 dl hønsebuljong (utblandet)
3 dl kremfløte
120 g blåmuggost
2 ts maisstivelse (maizena)
1 ss kaldt vann

Fremgangsmåte
Stekes på 170 º i ca 30 minutter.
Serveres med nykokt naturris.

1. Gni filetene inn med salt, pepper og grillkrydder. Brun dem raskt på alle sider i en stekepanne på god varme.
2. Rens og kutt grønnsakene i biter. Sviss de i smør på god varme i ca 5 minutter.
3. Kok opp kyllingbuljong og tilsett kremfløte og blåmuggost. Rør ut maisenna i kaldt vann og tilsett jevningen i den kokende sausen under omrøring.
4. Legg svinefiletene i en stor ildfast form og legg de svissede grønnsakene rundt.
5. Slå til slutt sausen over det hele og stek retten ved 170 °C i ca 30 minutter, til kjøttet har en kjernetemperatur på 70 °C.

Middelhavspai

Et tynt skall med mye godt; pai, selvfølgelig. Denne oppskriften er inspirert av middelhavskjøkkenet, og har herlig fetaost og timian i seg. Godt salt er deilig følge, om ønskelig.

4 porsjoner

Ingredienser
Paibunn:
3 dl hvetemel (ca 180 g)
150 g smør
2- 3 ss kaldt vann

Fyll:
100 g fetaost
1 stk gul paprika
2 stk vårløk
4 båt hvitløk
3 stk tomat
3 stk egg
3 dl matfløte
1 ts salt
nykvernet pepper
finhakket frisk timian

Fremgangsmåte
1. Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og vann i en foodprosessor og kjør deigen i ca 10 - 15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du den ikke samlet må du tilsette ekstra vann. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding.
Har du ikke foodprosessor tilsetter du mel i en bolle og gnir inn smør med fingertuppene til det blir en smulet masse. Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv til deigen kan samles.
2. Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter.
3. Legg bakepapir med litt mel på, både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 23 cm paiform. Fjern det øverste laget med bakepapir, vend deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter.
4. Forvarm ovnen til 220 ºC. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Stek paibunnen i 10 minutter til den er gjennomstekt.

Fyll
1. Skjær ost, paprika, vårløk og hvitløk i små biter. Tomat skjæres i skiver.
2. Pisk sammen egg og fløte i en bolle, og tilsett salt og nykvernet pepper. Hell blandingen i paiskallet.
3. Fordel de oppkuttede grønnsakene og osten i eggeblandingen og legg tomatskivene på toppen.
4. Stek paien midt i ovnen ved 200 ºC i 45 minutter. Server paien lun med frisk finhakket timian og en enkel salat.

Spinatsuppe med scampi og røkelaks

Havets delikatesse som gjør hverdagen til en fest eller som prikken over i'en i festlig lag.

4 porsjoner

Ingredienser
750 g rå scampi , med skall
300 g finhakket løk
6 båt hvitløk
2 dl smør
2 ½ dl hvitvin (evt alkoholfri hvitvin)
1 ½ l fiskebuljong (utblandet) , eller kraft
1 ts hvetemel
500 g dypfryst spinat
2 dl kremfløte
200 g røkelaks
2 dl finhakket frisk kruspersille

Fremgangsmåte
1. Rens scampiene og lag et snitt langsmed ryggen og fjern den sorte strengen. Tilsett skallet av scampiene, halve løkmengden og halvparten av de finhakkede hvitløksfeddene i en kjele med litt smør. La det surre på middels varmen til løken er blank og myk og scampiskallet har endret farge. Tilsett hvitvin (evt alkoholfri hvitvin) og fiskebuljong. La det hele stå og småkoke i ca 20 minutter. Sil kraften.
2. Tilsett den resterende løken og hvitløken i en stor kjele med litt smør - la det hele surre i noen minutter. Tilsett hvetemel og spe med kraften. Tilsett spinaten og la det hele få et oppkok, skru ned varmen og la det hele stå og småkoke i 5 minutter. Hell blandingen over i en foodprosessor eller mos blandingen med en stavmikser til den er blitt jevn. Hell suppen tilbake i kjelen og tilsett scampi og kremfløte. Rør rundt til det hele er gjennomvarmt.
Ha i røkelaksen like før servering og strø over frisk finhakket persille.

Mandelbunn med jordbærkrem

Det er lurt å ha en mandelbunn liggende i fryseren og en pakke kremfløte i kjøleskapet, da er du alltid beredt hvis det skulle komme uanmeldt besøk.

1 kake til 12 stk

Ingredienser
Bunn:
200 g mandler
200 g melis
5 stk eggehvite

Fyll:
300 g frosne jordbær
3 dl kremfløte
4 ss sukker
50 g sjokolade

Fremgangsmåte
1. Mal mandlene. Bland med melis. Stivpisk eggehvite og skjær dem forsiktig inn i mandelblandingen. Dekk bunnen av en (24 cm i diameter) kakeform med bakepapir og hell røren over. Stek kaken ved 160 ºC i 35 minutter.

Fyll:
1. Halvtin jordbærene og del de i to. Visp kremfløten til luftig krem med sukker og vend inn jordbærene.
2. Fordel kremen på toppen av kaken og pynt med raspet eller smeltet sjokolade.

Saftige kyllinglår i kremsaus

Herlig saftige kyllinglår, laget med en god kremet saus til. Her er det mange valgmuligheter når det kommer til tilbehør. Ris, poteter, couscous. Alt etter smak og tilgang.

4 porsjoner
Ingredienser
8 stk rå kyllinglår naturell med skinn
nykvernet salt og pepper
1 ss smør
8 stk sjalottløk
12 stk frisk sjampinjong , medium store
2 stk gulrot
100 g bacon , i skiver
1 ss smør
2 ½ dl tørr hvitvin (evt alkoholfri hvitvin)
2 ½ dl hønsebuljong (utblandet)
2 dl crème fraîche
4 ss frisk timian
2 ts maisstivelse (maizena)
1 ss kaldt vann
salt og pepper

Fremgangsmåte
55 minutter ved 200 °C grader.

1. Kyllinglårene deles i to ved leddet til kyllingklubber og overlår.
2. Delene krydres med salt og pepper. Brunes i smør ved forholdsvis sterk varme.
3. Rens grønnsakene. Sjalottløk og sjampinjong deles i to og gulrøttene kuttes i fingertykke skiver. Baconskivene kuttes i mindre biter og det hele svisses i smør og tilsettes hvitvin. Kok inn hvitvinen til halv mengde.
4. Hell grønnsakene med den reduserte vinen i en ildfast form og tilsette hønsekraften. Legg de svissede kyllinglårene på toppen og dekk formen med aluminiumsfolie.
5. Retten stekes midt i ovnen ved 200 °C i 55 minutter.
6. Når retten er ferdig, siles kraften forsiktig over i en kjele og tilsettes crème fraîche. Kok opp og jevn sausen med maisenna utrørt i vann. Smak tilslutt til sausen med salt og pepper.
7. Sausen kan helles tilbake over kyllinglårene eller serveres ved siden av retten.

Sprøstekte kyllingbryst med tortillachips

Panering kommer av det latinske ordet 'panis' som betyr brød. I denne oppskriften har vi gjort en liten vri og brukt tortillachips og kavring istedenfor brødsmuler. Sammen med lime og tacokrydder blir denne retten med andre ord litt mer eksotisk i smaken.

4 porsjoner

Ingredienser
4 stk kyllingfilet
3 dl matyoghurt
3 ss hakket frisk timian
2 båt finhakket hvitløk
1 ss brunt sukker
3 ts chilipulver
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper

Panering:
50 g tortillachips
½ dl strøkavring
60 g cheddar
2 ts tacokrydder
1 ss frisk timian

4 stk maiskolbe
1 stk lime

Dressing:
2 dl matyoghurt
4 ts tacokrydder
saften av ½ stk lime

Fremgangsmåte
Bank ut kyllingfiletene mellom plast, for å jevne ut tykkelsen. Miks sammen yoghurt, 1/3 av timianen, hvitløk, brunt sukker, chillipulver, salt og pepper. Legg kyllingfilene i yoghurtmiksen og la de marinere et døgn i kjøleskapet.

Panering
Knus tortillachips og bland i strøkavring, revet cheddar, tacokrydder og finhakket timian. Vend de marinerte kyllingfiletene i paneringen og legg de over på en rist i en ildfast form. Dryss evt litt mer panering over før du setter de inn i ovnen.

Maiskolbene deles i to, pensles med meierismør og stekes sammen med kyllingfilene. Stekes midt i ovnen på 160 ºC i 30 minutter.

Dressing
Bland matyoghurt, tacokrydder og limesaft. La det stå kaldt i ½ time før servering.

Kyllingfiletene serveres med dressing, limebåter og stekte maiskolber.

Yoghurtbrød

Duften av nybakt brød kaller på minnene. Dette brødet er sunt og godt og smaker fortreffelig med en osteskive på eller som tilbehør til supper eller andre middagsretter.

Ingredienser
1 kg grovbakstmel , eller ferdig grovbrødmiks
1 pk gjær
3 dl melk
1 beger matyoghurt
50 g smør
2 ss tørket timian
2 ss tørket basilikum

Fremgangsmåte
Følg fremgangsmåten på pakken til melmiksen, men bytt ut væskemengden på pakken med oppgitt mengde melk og matyoghurt (som er fingervarmt). I tillegg tilsettes smeltet smør. Under eltingen tilsettes krydderet.
Tilsett litt hvetemel mot slutten av eltingen hvis deigen er for løs. Etter forhevingen deles deigen i to emner som formes til to runde brød. Brødene etterheves til dobbel størrelse i ca 30 minutter. Snitt et kryss på toppen av brødene med en skarp kniv og stek brødene nesten nederst i ovnen ved 200 ºC i 40 minutter.

En tur på hytta eller i båten. Denne formkaken er perfekt til å ta med på tur, om ikke den blir spist i bilen, da...

Saftig appelsinkake med sjokolade

Ingredienser
400 g sukker
320 g romtemperert smør
4 stk romtempererte egg
1 dl melk
½ dl appelsinjuice eller presset appelsin
320 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
Skall av 1 stk appelsin
50 g hakket mørk kokesjokolade eller sjokoladedråper

Fyll:
125 g smør
4 dl melis
2 ts vaniljesukker
½ dl appelsinsaft
100 g hvit kokesjokolade
Skall av 1 stk appelsin

Fremgangsmåte
1. Rør sukker og smør hvitt og porøst. Tilsette ett egg om gangen og pisk godt mellom hvert egg.
2. Tilsett væsken i røren vekselvis med hvetemel som er tilsatt bakepulver og vaniljesukker.
3. Rør til slutt inn appelsinskall.
4. Kle bunnen av formen med bakepapir og fordel røren jevnt i formen (ca 26 x 36).
5. Strø hakket sjokolade, eller sjokoladedråpene, på toppen av røren og stek kaken midt i ovnen på 180 °C i 35 minutter.

Fyll:
1. Rør smør, melis, vaniljesukker og appelsinsaft mykt og luftig.
2. Smelt sjokoladen i vannbad, eller i mikrobølgeovn på ca 700 watt i 30 sekunder, og rør den inn i fyllet.
3. Tilsett til slutt appelsinskall og dekk toppen av kaken med det lyse fyllet.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1857
Norsk mat.Produkttester.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.