
Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har satt sammen en enkel sommerbuffet med retter både av kylling og kalkun i tillegg til fisk og skalldyr. Den tradisjonelle spekematen med eggerøre har også fått en naturlig plass på den sommerlige buffeten. Nøkkelen til suksess ligger i å gjøre unna en del forberedelser som innkjøp, baking av nøttebunn og steking av ørretpaté 1-2 dager i forveien. Ha en fin fest!
Gravet laks med egg og sennepsaus
8 porsjoner
600 g gravet laks i skiver
½ stk hjertesalat
8 stk egg
Sennepsaus med dill:
4 stk eggeplomme
1 ss sukker
ca. 1 ss vineddik (evt. Litt mer)
3 ss grov sennep , gjerne dijon
2 ts tørr sennep
2 ½ dl soyaolje eller annen smaksnøytral olje
3 ss hakket frisk dill
salt og pepper
Fremgangsmåte:
Legg eggene i kokende vann. La dem småkoke i 7-8 minutter til de er "smilende". Det vil si at eggeplommen fortsatt ikke er helt stiv. Avkjøl eggene i rennende, kald vann.
Bland eggeplommer, sukker, eddik og sennep i en skål og visp det godt sammen. Tilsett oljen i en tynn stråle mens du visper kraftig hele tiden. Tilsett hakket dill og smak til med salt og pepper.
Anrett egg og laks på fat med salatblader. Server sennepsausen i en skål ved siden av.
Ørretpaté
5 skive røkt ørret
500 g ørret
3 stk egg
3 dl kremfløte
1 ss potetmel
1 ½ ts salt
¼ ts malt hvit pepper
1 pk crabsticks
200 g dypfryst spinat
Fremgangsmåte:
Smør en 1 1/2 liters form og kle den med ørretskiver. Kjør fersk ørret i hurtigmikser sammen med egg, fløte, potetmel og krydder.
La opptint spinat renne godt av. Hell halvparten av fiskefarsen i formen og legg i crabsticks. Dekk med spinat og fordel resten av farsen på toppen. Dekk formen med aluminiumsfolie. Stek i vannbad nederst i ovnen ved 175 grader i ca. En time.
Tips
Pateen kan også lages med laks.
Spekemat med eggerøre
400 g spekeskinke eller speket kalkunfilet
200 g salami , gjerne av kalkun
200 g spekesnacks av kalkun
gressløk til pynt
Eggerøre:
12 stk egg
1 ½ dl vann eller fløte
ca. ½ ts salt
4 ss hakket frisk gressløk
3 dl lettrømme
1 stk nettmelon
16 stk flatbrød
Fremgangsmåte:
Anrett spekematen pent på et stort fat. Pynt med frisk gressløk.
Pisk egg, vann og salt lett sammen med en visp.
Hell halvparten av røren i en panne som er så varm at smøret smelter lett uten å bli brunt. Trekk eggerøren sammen med gaffel etter hvert som den stivner. Dryss klippet gressløk over og legg eggerøren over på fat. Gjenta med den andre halvparten av eggene.
Server spekematen i følge med eggerøre, flatbrød, rømme med et gressløkdryss og melonbåter.
Scampispidd
8 porsjoner
24 stk scampi
søt chilisaus
små trespidd
Fremgangsmåte:
Træ tre og tre scampi på små trespidd. Stek dem raskt på grillen eller i en stekepanne.
Server spiddene med søt chilisaus ved siden av.
Kyllingkjøttboller
800 g kyllingkjøttdeig
1 ts salt
1 stk løk
3 båt hvitløk
revet skall av 1 stk sitron
4 ts mangochutney
1 ts chilipasta (sambal oelek)
1 stk egg
½ ts pepper
1 ss olje til steking
1 stk lime til pynt
Fremgangsmåte:
Tilsett salt i kyllingkjøttdeigen og rør godt. Finhakk løk og hvitløk og bland inn i farsen sammen med revet sitronskall, mangochutney, chilipasta, egg og kvernet pepper.
Form små boller og stek dem i olje til de er gjennomstekt.
Server kyllingkjøttbollene i følge med scampispidd, søt chilisaus og eventuelt mangochutney.
Kalkunfilet med waldorfsalat
8 porsjoner
ca. 1,6 kg kalkunfilet
2 ss smeltet smør
½ ts salt
¼ ts pepper
Waldorfsalat:
5 stk eple
1 stk stilkselleri (stangselleri)
6 stk ananasring
300 g blå druer
100 g valnøttkjerner
Dressing:
3 dl kremfløte
3 dl majones
saften av 1 stk sitron
ca. 2 ts sukker
Fremgangsmåte:
Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Sett inn et steketermometer slik at spissen på termometeret befinner seg i den tykkeste delen. Legg fileten over i en ildfast form og stek i ovnen ved 180 °C i ca. 1 time eller til steketermometeret viser 68 °C. La kalkunen hvile før den skjæres pent i skiver.
Pisk kremfløten til waldorfdressingen stiv, og bland med majones. Smak til med presset sitron og sukker.
Del eplene i to og fjern kjærnehuset. Skjær eplene i terninger. Skjær stilkselleri og ananas i passe store biter. Del eventuelt druene og ta ut steinene. Vend alt inn i dressingen sammen med valnøttene. Spar eventuelt noen nøtter til pynt.
Pastasalat med karrikylling
8 porsjoner
500 g pastaskruer
4 stk kyllingfilet
ca. 1 ½ ts karri
2 ss smør til steking
1 beger cherrytomat, rød
evt. 1 beger cherrytomat, gul
1 pk ruccula
200 g tørket aprikos
1 pk fetaost med oliven
Dressing:
3 dl lettrømme
2 ss mangochutney
Fremgangsmåte:
Skjær kyllingfiletene i strimler. Ha smør i en middels varm panne og tilsett karri. Ha kyllingstrimlene i pannen og stek til de er akkurat gjennomstekt. Dryss litt salt over og avkjøl.
Del tomatene i to og tørkede aprikoser i biter. Bland alle ingrediensene lett sammen og fordel på et fat eller i salatbolle.
Smak til lettrømme med mangochutney.
Server salaten med dressingen og gjerne godt brød.
Sommerlig nøttekake med bær
Nøttebunn:
150 g hasselnøtter eller mandler
150 g melis
4 stk eggehvite
Fyll:
3 dl kremfløte
200 g jordbær
100 g bringebær
50 g blåbær
Limesukker:
revet skall av 2 stk lime
2 ss sukker
Fremgangsmåte:
Mal nøttene, gjerne raskt i en matprosessor. Bland med melis. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn. Stek i smurt form, 22 i diameter, ved 160 °C i ca. 35 minutter. Avkjøl i formen.
Etter et lite opphold i fryseren på et par timer, er det enklere å få bunnen pent ut av formen.
Pisk kremfløten stiv og bre over nøttebunnen. Del over jordbærene og fordel bærblandingen på kaken. Pynt med limesukker like før servering.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1667