Italiensk kjendis fyller 40


Oppdatertdato: 2004-09-29 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Desken


I Italia har man hatt stor suksess med viner fra lokale druer. Masi-vinen Campofiorin fyller 40 år og er et kroneksempel på hvordan en vin fra Verona bør smake. Den lages på en helt spesiell måte.

Ifølge Masi søkte de å lage en stor rødvin fra Verona som skulle være en mellomting mellom en enkel Valpolicella og den ”milde kjempen” Amarone, resultatet ble Campofiorin.
Campofiorin, Brolo di Campofiorin, og Masianco er de tre vinene som regnes for å være Campofiorin-viner. Ifølge produsenten er vinene laget i tråd med den tradisjonelle Masi-stilen som har som mål å få mest mulig ut av distriktet ved bruk av lokale druesorter og ved hjelp av en helt unik produksjonsmetode.
- Vi sier ikke dette fordi bestefar drakk vinen, men dette er virkelig en tradisjonsrik produksjonsteknikk. Og den ble oppfunnet her hos oss, forteller Daniel Block som nylig representerte Masi i Norge i sammenheng med 40-års jubileet.

Dobbelfermentering
Camporiorin var en banebrytende vin fra Veneto-regionen og regnes av flere vinkjennere for å være Veronas store sønn, helt autentisk i druevalget og vinifikasjonsprosessen. Den ble første gang fremstilt i 1964 med bruk av Ripasso-metoden. Denne metoden innebærer i dag at ferdig vin tilsettes tørkede druer (appassimento), noe som gjør at vinen fermenteres en gang til. Dette gir en bløtere tanniner, og en mer balansert vin med mer smak og duft. I 1964 fremstilte man Campofiorin på en litt annen måte. Man helte en ferdig vin i restene etter Amarone-vinen. Masi har ikke klart å ta patent på Ripasso-metoden, men det er altså her utspringet var.

- Jeg tror ikke at min far forsto at han hadde startet et nytt kapittel i den flere hundre år gamle fortellingen om vinproduksjon i Verona-regionen. Men han var uten tvil klar over at han hadde laget en vin med sterk tilknytning til regionen, skapt av hans kjærlighet for hjemlandet og troen på dets potensial, sier Sandro Boscaini.
På etiketten står det skrevet: “Nectar angelorum hominibus” – Englenes nektar for mennesker. Vi sier oss enig i det. Du kan jo gjøre opp din egen mening.

Smak og behag.
Masi Campofiorin 2001
Karakteristikk : Rubinrød farge. Krydret aroma av modne kirsebær og svisker. Myk vin med god balanse mellom frukt og syre. Ettersmaken er lang.
Best til: Dette er en svært fleksibel vin. Passer godt til italiensk mat. Smaksrike pastaretter, grillet og stekt kjøtt, vilt og oster.
Druer: 65% Corvina, 25% Rondinella og 10% Molinara.
Produsent: Chateau Plaisance
Land/distrikt : Italia/Veneto
Sukker: 3,6 g/l
Syre: 5,2 g/l
Pris: 124,90
Serveringstemperatur: 18 C
Lagring: God nå, kan lagres til 2015.
Pol nr. 3339

Om druene:
Alle Campofiorin-viner inneholder kun tre druevarianter. Corvina, Rondinella og Molinara. Sammen gir disse tre druene en helt unik Venetiansk personlighet på vinen.
Corvina gir vinen farge og garvesyre, fylde, aroma og en delikat bouquet.
Rondinella gir vinen farge og duft.
Molinara gir vinen den svært typiske tørre smaken, syrligheten og friskheten som kjennetegner disse vinene.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:377Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.