Italienske matskatter søker beskyttelse i Norge


Oppdatertdato: 2011-06-17 Tema: Tradisjoner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: parmigianoreggiano


Det er historisk når nå to italienske matgiganter søker om juridisk vern i Norge gjennom merkeordningen beskyttede betegnelser.
Sammenslutningene bak Prosciutto di Parma og Pamigiano Reggiano søker begge å bli beskyttede opprinnelsesbetegnelser i Norge. Det betyr at de blir stemplet med det samme blå-hvite merket som Ringerikserter, Skjenning og Gulløye fra Nord-Norge.
Betegnelser som allerede nyter godt av en beskyttelse i EU kan søke om tilsvarende beskyttelse i Norge. Men også norske beskyttede betegnelser kan søke om beskyttelse i EU.

- Det er viktig å bygge opp en strategi rundt beskyttelse av immaterielle verdier. Det er viktig at norske produsenter også griper denne muligheten i EU. Alle norske betegnelser som per i dag har en beskyttelse i Norge kan også søke om beskyttelse i EU, slik vår merkeordning åpner opp for søknader fra EU, sier advokat i KSL Matmerk Nina W Hegdahl.
Juridisk ansvarlig i Conzorzio di Parma, Federico Disimoni, sier at hovedårsaken bak den norske søknaden er selskapets strategi om først å beskytte så og informere.

- Norden er et satsingsområde for oss. Men det nytter ikke å bygge opp et omdømme uten først å ha beskyttet den betegnelsen vi skal bygge opp. Vi er også veldig opptatt av at forbrukeren skal få garantert riktig kvalitet og ikke bli lurt av etterligninger, sier Disimoni.
Det ble solgt en halv million oppskåret skinke i Norge i 2010. Det er en økning på over 14 % i forhold til 2009.
Parmegiano Reggiano har i likhet med Prosciutto di Parma hatt en kraftig vekst i det norske markedet og søker en beskyttelse fordi de helt klart ser fordeler med en beskyttet betegnelse fremfor å registrere et varemerke.

- Som en beskyttet betegnelse beskytter man selve kjernen i produktet, nemlig forskriftene som bestemmer produksjonsmetoder. Man beskytter også mot etterligninger gjennom denne ordningen, uttaler Morini.

Faktaboks

Fetaost og Falukurv og Scotsch Lamb er eksempler på andre beskyttede betegnelser som er beskyttet i EU.
Å bli en beskyttet betegnelse gjennom den offentlige merkeordningen gir produsentene et juridisk vern mot kopiering og etterligning.
At en betegnelse er beskyttet er enten et bevis på at produktets særegne kvalitet eller omdømme stammer fra det bestemte området det er laget i eller at produktet er laget etter en bestemt tradisjon.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2167
Info.Salater.
Pølser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.