Ja takk til økologisk julemat


Oppdatertdato: 2009-12-15 Tema: Økologisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Oslo (NW): I år er det lettere enn noen gang å finne økologisk julemat i butikken. Og nordmenn vil gjerne ha den, viser en undersøkelse fra Nofima Mat.
Økologisk ribbe, medisterfarse, kalkun, pinnekjøtt og torsk. Også økologisk ris til risgrøten er godkjent av Debio, som sertifiserer økologiske produkter i Norge.

– Nordmenn liker ikke at det eksperimenteres for mye med den tradisjonelle julematen. Den skal helst lages slik mor og mormor laget den. Men juleribba og pinnekjøttet kan gjerne være økologisk, sier forsker Margrethe Hersleth ved forskningskonsernet Nofima Mat som driver forskning på foredling av mat .
Hun har undersøkt nordmenns holdninger til tradisjonsmat som en del av et stort europeisk prosjekt, TrueFood.

– Mange er positive til at tradisjonsmaten lages på økologiske råvarer. De synes det er en naturlig sammenheng mellom lokal, kortreist og økologisk mat.

Godtar endring

I undersøkelsen ble folk bedt om å ta stilling til en lang rekke endringer av tradisjonsmaten. De ble for eksempel spurt om maten kunne inneholde mindre salt eller fett, om de likte endringer i emballasjen eller om de ville kjøpe ferdiglaget julemat.

– Økologisk kom nesten helt på topp blant de endringsforslagene folk var positive til, sier Hersleth.
Hun mener matprodusenter med fordel kan tenke økologi i forbindelse med tradisjonsmat.

– Vårt syn på maten er kulturbetinget, og tradisjonsmaten forbindes med det som er opprinnelig, har historie og er naturlig. Økologisk mat passer godt inn i en slik tankegang, sier hun.

Alle sorter

– De siste tre årene har vi hatt en kraftig økning i antall godkjente øko-produkter, blant annet hele spekteret av julemat, sier daglig leder Gjermund Stormoen i Debio.
Mye av julematen kommer fra gårdsbedrifter som lager lokal tradisjonsmat i små kvanta, mens store produsenter som Grøstadgris og Nortura sørger for volumet innen økologisk julemat.
Vil du sette bort årets julebakst til proffene, finnes det mye økologisk å velge mellom.

– Det finnes Ø-merkede pepperkaker, krumkaker, honningkake, kakemenn og kokostopper. Du kan også få kransekake, serinakaker, vørterbrød og julekake. Det er sju sorter – og vel så det, sier Stormoen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1780
Slanking.Produkttester.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.