Jack is back


Oppdatertdato: 2004-11-02 Tema: Whisky Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Desken


Da vodkaprodusenten Smirnof lanserte sitt ferdigdrikk-alternativ økte interessen også for modermerket betraktelig. I disse dager lanserer Jack Daniel´s sitt ferdigdrikk-alternativ.
Rapporter fra markedsanalytikere viser at økningen av salget av spritbaserte ferdigdrikker øker interessen for ”modermerkene”. Ferdigdrikken fra whiskey-produsenten Jack Daniel´s har nylig kommet i butikkhyllene og er nå også på vei til en bar nær deg. Jack Gold blir det første ferdigdrikk-produktet på flaske i Norge som er basert på whiskey. Vil også interessen for whiskey-ikonet Jack nå nye høyder?

Kjær drikk…
Whisky, whiskey, singel malt, blendet, bourbon, rye, sour mash. Kjær drikk – mange navn – og metoder. I USA kaller de sin egen whisky for whiskey – lik irene. I Norge har det vært mest fokus på whisky fra Scottland, men det er et faktum at det også drikkes mye amerikansk whiskey. Vi har dermed sett nærmere på de ulike amerikanske variantene og hva som skiller dem fra hverandre og fra de skotske og irske variantene.

Whisky i USA
Det er tre typer whiskey som blir produsert i USA:

1. Rye. Er relativt ukjent for nordmenn og basert på minst 51% bestanddel rug – minst 51%. Produseres mest i Maryland, Pennsylvania og Virginia.
2. Bourbon-whiskey. Her bruker man også rug eller hvete, men hovedbestanddelen er mais. Her er det viktig at lagringen foregår på eikefat som er svidd innvendig.
3. Sour mash omtales gjerne som Tennessee-whiskey. Egentlig er vel dette strengt tatt en egen whiskey-type, men mer en spesiell produksjonsprosess som lede frem til en spesiell type whiskey. Her gjenbruker man rester etter tidligere destillasjon for å sikre jevn gjæring. Whiskeyen er dessuten kullfiltrert noe som bidrar til den spesielle smaken før den blir tappet på fat. Jack Daniel’s Old No. 7 er en typisk representant for sour mash. Jack er rund, har en lett aroma med hint av kokos, vanilje og lakk og elegante toner fra eikelagringen. I tillegg filtreres den to ganger gjennom kull fra lønnetre for at produktet skal bli rundere og mer kompleks. Til slut blir den nesten ferdig lagret på nye eikefat. De brukte eikefatene blir for øvrig senere sendt til Scottland og benyttet i whisky-produksjonen der, så et hint av Jack finner du m.a.o også i single malt whisky (!).

Nye tider – nye drinker
Selv om mange også i dag foretrekker sin Jack bar, eller i selskap med et par isbiter er det i dag vanlig å bruke Jack Daniels og Southern Comfort som basis for ulike longdrinks hvor annet innhold kan variere med humør og årstider. Nå som høsten setter inn har vi tatt med noen forslag til longdrinks du kan snekre sammen hjemme, eller be bartenderen om å lage for deg:

Jack og cola
For deg som har – eller ønsket du hadde – hår på brøstet.
3-6 cl Jack Daniel´s Tennesse Wiskey
3-6 cl Coca-Cola (Pepsi kan benyttes til nød dersom ”ordentlig” cola ikke er å oppdrive)
3-4 isbiter

Rør ingrediensene sammen i et western-whisky-glass (det med tykk bunn). Du kan variere blandingsforholdet slik at det blir optimalisert for deg og din dagsform.

Lynchburg lemonade
En frisk coctail oppkalt etter Lynchburg, Tennessee – hjembyen til Jack Daniel's destilleri.
For deg som trenger en forfriskning – kanskje etter en tur på dansegulvet, eller som en påskjønnelse etter høstjakten?

3 cl Jack Daniel´s
1 ½ cl Bols Triple Sec Curaçao
3 cl sourmix

Fyll et høyt glass med is. Bland ingrediensene, fyll opp med 7up og rør godt.

Jack in the box
En drink som lyser opp i høstmørket oppkalt etter han du vet.
4 deler Calvados
4 deler annanasjuice
2 deler Jack Daniel´s
En stenk Angostura Bitter.

Captain Jack
2 cl. Jack Daniels
2 cl. Irish Cream

Severes i et whiskeyglass med knust is og toppes med is-kaffe mocca

Honolulu Juicer
Frisk og heftig for de friske og heftige.
4 ½ cl Southern Comfort
2 cl Mørk rom
2 cl Sitronjuice
2 cl Rose´s Lime Juice
6 cl annanasjuice
1 teskje sucker

Bland alt sammen i en shaker med is, rist god og sil innholdet over i et høyt glass fylt med knust is. Pynt med en skive annanas.

Hvem var Jack?
Jack Daniel ble født i 1850 og hadde 13 søsken. Som ung ble han oppdratt av en venn av familien før han ble leid ut som arbeidskraft for Dan Call-familien etter å ha oppnådd den arbeidsføre alder av 7 år. Denne familien hadde et whisky-dstilleri ved Lose River. Jack lærte alt han kunne lære om whisky fra Call og kjøpte destilleriet av familien som 13-åring.
Jack trodde på destillering av whiskyen gjennom harde kullfiltre selv om prosessen var tidkrevende og kostbar og konkurransen fra billig-whiskyene var sterkt økende. I stedet for å skifte kurs videreutviklet og forbedret Jack metodene for kullfiltreringen kraftig i 1866 – som 16-åring. Det er denne prosessen som den dag i dag er bakgrunnen for dagens karakteristiske lukt og smak. Den lagres på eikefat som er blitt svidd innvendig. Av skattemessige årsaker registrerte Jack sitt eget destilleri i 1866 noe som gjør destilleriet til USAs eldste registrerte destilleri.

Ett antrekk
Da Jack fylte 21 år dro han på shoppingtur og kjøpte antrekket som skulle følge ham resten av livet; lang frakk og bredbremmet plantasjehatt i strå – antrekket sto til mannen – slik whiskyen gjorde det for mannen som var kjent for ”straks han fikk noe han likte endret han det ikke”. I 1887 begynte Jacks 17 år gamle nevø Lem Motlow å jobbe for ham og det var også han som arvet destilleriet da Jack døde.

Verdens beste
I 1904 hadde Jack funnet oppskriften på produktet han skulle bli fornøyd med – Old No. 7. Han ble overtalt til å stille med whiskyen på World's Fair held in St. Louis, Missouri. Whiskyen som i dag går under navnet ”Black Labell” vant gullmedalje og ble hedret som verdens beste whisky. Året etter skulle Jack åpne saften på kontoret, men han husket ikke kombinasjonen og ble så sint at han sparket til safen og fikk en infeksjon i tåen og i 1911 døde han av blodforgiftning bare 61 år gammel.

Kjente Jack-drikkere
Da Frank Sinatra holdt konsert i Oslo Spektrum for om lag 10 år siden hadde han en lang liste med krav til hotellet han tok inn på. Et av dem var at det til en hver tid skulle være Jack Daniel`s tilgjengelig for ham.
Frank Sinatra, Dean Martin and Humphrey Bogart drakk store ”shottglass” med Jack Daniel´s i Las Vegas og New York. Janis Joplin drakk litt for mye Southern Comfort og Keith Richards i Rolling Stones drakk og drikker Jack Daniels. I Norge er Jack mest utbredt i rock-miljøer og blant andre med ”tøffe” image.

Jack i nærbutikken
For de som er mer opptatt av å få slukket tørsten – og stadig ha noe i glasset på en hyggelig sammenkomst, enn å nyte alle ingrediensene i en Jack Daniel´s Black Labell ren – er det nå kommet en ”light” utgave i form av den ferdigblandede Jack-basert drinken Jack Gold på flaske som du kan få kjøpt i nærbutikken og i baren.

Den nye ferdigdrinken (av enkelte politikere gjerne kalt rusbrus - selv om de ikke omtaler vin som rus-vin selv om vin selvsagt også gir alkoholrus…) er en svært frisk sak i en umiskjennelig tøff ”Jack-design” som foruten whiskey inneholder ingefær, lime og vann slik at den oppnår en skandinavisk styrke på 4,7% mot 5,5% i land hvor de har et mer avslappet forhold til alkoholstyrker og avgifter.
Det er for øvrig den første whisky-baserte ferdigdrikken i Norge. Lillebroren til Jack har et tøft utseende som sin storebror, er frisk med smak av ingefær, lime og selvfølgelig Jack.Testsalg i Tyskland og Nederland viste at 69% av smakerne i et testpanel ”helt sikkert” vil kjøpe produktet igjen. 4,7% alkohol, 275 ml.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:409Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.