Joika jubilerer


Oppdatertdato: 2010-11-01 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Eilif Ursin Reed


Oslo (NW): Joika fyller 50, men er på ingen måte tynget av alderen. Middagskakene selger fortsatt til gull. – Joika er nok Norges mest kjøpte middagshermetikk gjennom tidene. I år vil vi trolig sette til livs 1,5 millioner bokser, 15 prosent mer enn i 2009, sier merkevaresjef Kjersti Sørby i Nortura.
Noen stor feiring er ikke planlagt, men jubileet skal markeres i butikker landet rundt.

– De fleste nordmenn har jo kjent de hermetiske middagskakene i viltsaus mesteparten av sitt liv, så det er klart vi skal si høyt og tydelig fra om at Joika er blitt femtiåring, sier Kjersti Sørby.
Blant annet vil det bli arrangert kundekonkurranser utover høsten, med spørsmål og oppgaver for Joika-elskere.

Familietradisjon

En matvare vi kjøper jevnt og trutt i 50 år har lykkes i å bli del av en tradisjon, ifølge førsteamanuensis Bendik Samuelsen ved Institutt for markedsføring på Handelshøyskolen BI.

– Joika er et produkt som de fleste nordmenn har vokst opp med. Matretten er en vane vi har overtatt fra foreldrene våre, så det ligger også mye nostalgi i å holde tradisjonen i hevd, sier Samuelsen.
Gjenkjennelse er avgjørende for slike varers suksess, mener han.

– Det er risikabelt å tukle med oppskriftene. Det ville neppe være noe sjakktrekk å tilføre Joika spicy og hippe smaker. Originalen bør i hvert fall beholdes som den er, sier Samuelsen.
Det samme gjelder i stor grad selve boksen, forklarer han.

– Emballasjen er symbolet på alt kjøperen forbinder med innholdet. Fargene, skrifttypene og den glade samen på etiketten er med på å gi Joika merkekarakter, sier Bendik Samulesen.

Fans på Facebook

På Facebook finnes det flere vennegrupper for Joika. Her har mange hundre fans koblet seg på. En av dem er Reinert Botten fra Flekkefjord.

– Der måtte jeg jo være med, for Joika har jeg spist hele mitt liv. Det er en av mine absolutte favoritter, sier han.
Minst annenhver måned har han middagskakene med den karakteristiske sausen på menyen.

– Jeg bruker både kokte poteter og makaroni til. Det er kjempegodt. En hel boks kan jo bli i meste laget, men retten smaker minst like godt når den varmes opp andre gang, sier Reinert Botten.
Her er 2 oppskrifter med Joika fra Sigrid.

Joika tradisjonell

5 personer

2 boks(er) Joika kaker (1/1 bx)
1 dl seterrømme
250 gr bacon i skiver
600 gr rosenkål eller broccoli

Bacon kuttes i strimler og brunes. Varm Joika-kakene i sausen og tilsett rømmen som røres inn. Helles over i et varmt serveringsfat/bolle. Bacon fordeles jevnt på overflaten. Serveres med smørdampet broccoli eller dampet rosenkål og nykokte poteter. Flatbrød og rørte tyttebær er selvfølgelig tilbehør.

Tips:
Tilsett gjerne litt brunost og/eller et par ss rørte tyttebær i sausen.

Joika-grateng

5 porsjoner

2 boks(er) Joika kaker (1/1 bx)
800 gr blomkål i buketter
Ca 7,5 stk sjalottløk
3 dl blomkålkraft
3 dl melk
3 ss smør
6 ss hvetemel
1 ts salt
3 stk egg
200 gr ost, revet

Sjalottløken, skrelles, deles i båter og brunes lett møre i stekepanne. Kok blomkålbukettene nesten møre i vann. Ta vare på 3 dl av kokevannet. Smelt 3 ss smør og rør inn hvetemelet. Spe med blomkålkraft og melk til en fin glatt saus, smak til med salt.

Avkjøl sausen til den er lunken. Del eggene, rør inn plommene og osten i sausen. Fyll Joikakakene med sausen i en ildfast form. Fordel sjalottløken og blomkålen jevnt over. Stivpisk eggehvitene og vend denne inn i sausen. Slå sausen over Joika, løk og blomkålen. Sett i ovnen på 180 grader i 40 min. Server straks med frisk grønnsalat og ciabatta,s rett fra ovnen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1987
Julekaker.Lam.
Pasta.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.