
Ventetiden er over. De norske jordbærene er på markedet og er akkurat slik vi vil ha dem: søte og saftige og sprekkferdige
av norsk sommer!
- Produsentene spår at vi vil få et normalt, godt jordbærår med mye smak på bærene. Og det beste av alt: smaken er helt på
topp fra starten av sesongen, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt, som forventer bra
med jordbær i Sør-Norge fra St. Hans, og full markedsdekning fra ca 1. juli.
Vi spiser mer og mer jordbær
Omsetningen av jordbær øker årlig i Norge. Vi spiste i 2010 ca. 4 kg jordbær pr. Person eller 10 069 tonn totalt. Veksten
fra 2009 til 2010 var på 11,4 prosent, som omtrent tilsvarer gjennomsnittlig årlig omsetningsvekst de siste ti årene.
Økningen fra 2008 til 2009 var på hele 20,9 prosent.
- Vi har utvidet jordbærsesongen de senere årene, og importerer av den grunn mye både før og etter den norske sesongen. Som
nasjon lengter vi imidlertid til vår egen norske jordbærsesong, og fråtser nærmest daglig så lenge det er norske bær å få
kjøpt, sier Kåsin videre.
Korona er konge
Vi har i dag 500 jordbærdyrkere i hele Norge, og det dyrkes jordbær på et område som tilsvarer ca. 2000 fotballbaner. Det
produseres ca. 30 millioner kurver årlig.
De største sortene i Norge som går til vanlig forbruk er Korona, Polka og Sonata. Alle er sorter som gir røde, pene og
svært søte bær som er godt egnet for den norske smak. Korona står for halvparten av omsetningen.
- Tidligere var det vanlig med selvplukk for bl.a. Å fryse bort jordbær for vintersesongen. Nå er det få som gjør det, og
det fryses lite bær, opplyser Britt Kåsin. Hun legger til at det er opptil vær og vind hvor lenge årets jordbærsesong vil
vare, men håpet er at den kan vare til midt i august.
Ett par tips for de første jordbærene
Bærterte med eggekrem
Tertebunn:
200 gr hvetemel
1 ss sukker
150 gr smør
1 stk eggeplomme
2 ss vann
Eggekrem:
4 dl melk
1 dl kremfløte
1 stk vaniljestang
6 stk eggeplommer
1 dl sukker
3 ss maisenna
Garnityr:
Ca 500 gr jordbær eller bringebær
I stekeovn ved 200 °C
Tertebunn:
Ha mel og sukker i en bolle, gjerne i en matprosessor. Smuldre i smøret. Tilsett eggeplomme og vann og bland deigen raskt
sammen. Trykk deigen tynt og jevnt ut i en paiform (24-26 cm). Klem den godt inntil og jevnt opp langs kanten av formen.
Prikk bunnen med gaffel. La formen stå kjølig minst 45 minutter. Stek paibunnen i ovnen 12-15 minutter, til den er
gjennomstekt og svakt gyllen. Avkjøl.
Eggekrem:
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner
å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen ”sprekke”.
Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann. Rør av og til slik at kremen
blir jevn og ikke danner snerk.
Servering:
Fyll paibunnen med eggekremen og legg på rikelig med rensede bær.
Jordbærdrikk
4 porsjoner
1 liter jordbær
Ca 2,5 dl isbiter
1 dl sitronsaft, friskpresset
2 dl kokosmelk
1 dl Dansukker Lys Sirup
1 ts Dansukker Vaniljesukker
Pynt
4 stk jordbær
Skyll og rens jordbærene. Ta til side 4 fine bær der hamsen sitter på, til pynt. Bland alle ingrediensene i en mikser og
kjør til blandingen er jevn.
Hell over i fire glass. Fest et jordbær på kanten av hvert glass. Server umiddelbart.
Jordbær sommerdrink
4 porsjoner
5 dl ananas juice
1 kurv(er) friske jordbær
2,5 dl mango i biter
Alt kjøres i mikser til en jevn konsistens. Det kan brukes andre frukter istedenfor mango.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2185