Juicen blir ferskere


Oppdatertdato: 2008-07-02 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Nordmenn drikker stadig mer ferskpresset juice. Sjansen øker for at vi skal få i oss fem om dagen.
Ferskpresset juice er stort nedover i Europa, og nå kommer det for fullt i Norge også.

– Juicen blir kjempegod når den er helt nylaget. I våre oppskrifter er juicen også hundre prosent naturlig, uten noen form for tilsetninger. Du vet hva du får, og dette er helt i tråd med helsetrenden som råder. Nordmenn er opptatt av at det de spiser og drikker skal være sunt, sier Hanne Linnert i Bama.
Norges største frukt- og grøntgrossist kaller det ’’juicing’’ og har siste tiden forsynt norske dagligvarebutikker med brosjyrer om hvordan du enkelt lager velsmakende juice selv.
Frukten kuttes opp og puttes i en egen juicingmaskin, en såkalt ’’juicer’’. Den avanserte maskinen fjerner skall og kjerner selv, bortsett fra appelsinskall.

– Unger elsker juice, og dette er en veldig fin måte å få i dem mer frukt og grønt, sier Linnert.
Det anbefalte inntaket ’’fem om dagen’’ tilsvarer 750 gram, men de fleste av oss spiser betydelig mindre enn dette i løpet av en dag.

Stadig vanligere

Bama er på langt nær alene om å satse på fersk juice.
De karakteristiske flaskene til svenske Brämhults er stadig vanligere å se der det selges mat. Sveitsiske Marché har nylig tatt over veikrokjeden By The Way. Marchés spesialitet er å tilberede ferske råvarene så å si foran øynene på kundene. Fersk juice er en viktig del av menyen.

I Oslo-området er fastfoodkjeden Zenzi by Realfood i ferd med å etablere seg for fullt. Seks butikker er åpnet på bare ett år, og seks nye er planlagt.
Her er det kun sunn mat og drikke som gjelder. Til og med snacksen er sunn.

– Vi merker veldig godt at ferskepresset juice er blitt trendy. Vi selger masse av det. Juice på kartong er både pasteurisert og ofte tilsatt ekstra sukker. Hos oss ser kundene med egne øyne at frukten og grønnsakene presses til juice, uten noe mer fiksfakseri, sier Inger Marie Pal i Zenzi.
En av Zenzis grunnleggere, Øystein Reinsborg, er kokk og aktiv bidragsyter til oppskrifter i Bamas juicingkampanje. Kanskje ikke tilfeldig at en av juicene hos kjeden heter ’’5 om dagen’’.

– Pasjonsfrukt, pære, eple og ananas og gulrot i et og samme glass, sier Marie Pal.

Bestem smaken selv

Noen ingredienser er mer næringsrike enn andre. Det gjør at noen blandinger er ypperlige til å lade opp kroppen igjen etter en energiutløsning, som en treningsøkt. En av Bamas oppskrifter heter rett og slett ’’Energijuice’’ og inneholder granateple, eple, lime og melonen piel de sapo.

– Prøv også å blande gulrot og appelsin. Da får du en velsmakende vitaminbombe av en drikk, sier Hanne Linnert i Bama.
Hjemmelaget juice har et stort fortrinn i at du kan bestemme smaken selv.

– Det betyr blant annet at du kan mikse inn de norske råvarene som kommer for fullt framover nå. En fersk juice med vannmelon og norske jordbær er sommer i flytende form.
Her finner du Bamas tips for gode juicer.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1348
Info.Sommermat.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.