Jul på Fjordlands vis


Oppdatertdato: 2013-12-22 Tema: Jul Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Mange som ikke har tid til å lage julemiddag eller kunnskap, velger å bruke ferdigmat på julaften. For mange kan dette være ett greit alternativ om en sitter alene eller ikke har anledning til å lage noe annet. Jeg vet at flere av ferdigmatproduktene er blitt virkelig gode og samtidig fullt på høyde ernæringsmessig med originalen.
Vi har testet 5 av disse julemiddagene fra Fjordland og går her raskt gjennom hvilke alternativ en har til julemiddag. Den eneste vi ikke ser på er kalkunbryst, som og defineres som julemat hos Fjordland.
En annen ting er at undertegnede ikke har spist Fjordland sine ferdige middager de siste årene, men jeg ble positivt overrasket over flere av disse, særlig smaken er god på flere produkter. Og tilbehøret smaker like godt som hjemmelagd på flere retter.
Vi går her gjennom disse 5 rettene vi prøvde.

Fjordland Julemiddag med rødkål

Dette er en ferdigrett som består av en bit julepølse, en medisterkake, rødkål, poteter og brun saus. Denne er i Ekspress serien og varmes i mikroen i sitt eget beger. Vi tok den ut og anrettet på tallerken etterpå.

Smak
Denne er en av de beste. Både julepølse og medisterkake smaker som de skal, og rødkålen er nydelig. Potetene er og fullt på høyde eller gjerne bedre en våre egne kokte. Sausen har og god smak

Utseende
Middagen kan om en er litt forsiktig anrettes lekkert på tallerkenen. Pølsen vår mistet deler av skinnet ved oppvarming.

Næringsinnhold
100 gram av denne retten inneholder: (Kilde er nettsiden til Fjordland)

energi 430 kJ (103 kcal)
protein 3,6 g
karbohydrat 8,9 g
-hvorav: sukkerarter 2,2 g
fett 5,7 g
-hvorav: mettede fettsyrer 2,6 g
kostfiber 0,9 g
natrium 0,38 g
salt 0,96 g

Pris
Kr 49.90 på Rema

Konklusjon
Ett smakfullt og raskt alternativ til julemiddagen. Men kanskje best egnet før jul for å få julestemning. Man trenger ikke tallerken da retten kan spises direkte fra pakningen.

Fjordland medisterkaker med surkål

Dette er en vanlig ferdigrett som består av 2 medisterkaker, surkål, saus og poteter. Denne er en vanlig rett som kommer i små plastposer. Vi varmet i mikroen.

Smak
Denne er og helt på topp smaksmessig. Medisterkakene er gode og ganske milde. Surkål og saus er virkelig gode, samt at potetene er like gode som hjemmelagde, og så holder de fasongen.

Utseende
Enkelt å anrette. Ser hjemmelagd ut.

Næringsinnhold
100 gram av denne retten inneholder: (Kilde er nettsiden til Fjordland)

energi 351 kJ (81 kcal)
protein 2,9 g
karbohydrat 9,0 g
-hvorav: sukkerarter 2,5 g
fett 4,0 g
-hvorav: mettede fettsyrer 2,0 g
kostfiber 1,0 g
natrium 0,36 g

Pris
Kr 54.50 på Rema

Konklusjon
Også en førjulsrett, men passer hele året også julaften. Lett å anrette og holder formen. Virkelig godt. Det finnes og tilsvarende rett med kun julepølse, men vi har ikke smakt den.

Fjordland Juletallerken med ribbe, medisterkake, julepølse, rødkål og poteter

Dette er en ferdigrett som består av en bit julepølse, en medisterkake, en bit ribbe, rødkål, poteter og brun saus. Denne tilsvarer julaftens ribbemiddag. Litt lite med en ribbebit.

Smak
Julepølser og medisterkaker holder helt mål her, og disse er vel de samme som de som selges separat. Men ribbebiten hadde noen mangler. Nå er det vel ikke lett å få en sprø svor på en mikrooppvarmet middag, så for de som savner det er ikke dette topp. Og selve ribbebiten er veldig salt av ukjent grunn og ganske liten. Det kan virke som selve kjøttet er salt, mulig at det er steamet i saltvann?
Tips ang spør svor fra Fjordland Vi prøvde ikke dette, men se her:
Ønsker du sprø svor? Ta ribben ut av posen, og legg den kald (ikke varmes i micro eller vannbad) i ovnen, setter på 240 grader i ca 7 min, gjerne med grillfunksjonen på hvis du har det.

Utseende
Ser ut som originalen og lett å anrette fint. Denne kan serveres julaften

Næringsinnhold
100 gram av denne retten inneholder: (Kilde er nettsiden til Fjordland)

energi 601 kJ (145 kcal)
protein 5,0 g
karbohydrat 7,7 g
-hvorav: sukkerarter 2,3 g
fett 10,2 g
-hvorav: mettede fettsyrer 4,1 g
kostfiber 0,9 g
natrium 0,31 g
salt 0,8 g

Pris
Kr 66.90 på Rema

Konklusjon
Alt i alt en grei og godkjent middag. Kanskje en ide å kjøpe ett par ekstra ferdigstekte ribbebiter for gourmanden og ribbeelskeren.

Fjordland pinnekjøtt

Pinnekjøtt er vel heller ikke den enkleste å få til som ferdigrett. Men Fjordland klarer det her bortsett fra selve pinnekjøttet som det virker som er maskinelt kuttet opp med den følge at det har mange beinsplinter. Kjøttet er ikke helt og er nesten litt skummelt å spise.

Smak
En fantastisk god kålrabistappe og vossakorv. Kjøttet er godt, men veldig splintret med bein. Det er kraft til kjøttet som helles over etterpå. Passer til potetene da det ellers blir litt tørt

Utseende
Litt vanskelig å få fint, da kjøtt ikke er hele pinner. Men kanskje vi var litt uheldige. Ellers bra.

Næringsinnhold
100 gram av denne retten inneholder: (Kilde er nettsiden til Fjordland)

energi 497 kJ (119 kcal)
protein 7,5 g
karbohydrat 6,4 g
-hvorav: sukkerarter 1,8 g
fett 6,9 g
-hvorav: mettede fettsyrer 3,8 g
kostfiber 0,6 g
natrium 0,52 g
salt 1,3 g

Pris
Kr 89.90 på Rema

Konklusjon
Denne er ikke helt godkjent pga splintret kjøtt. Men smaken er det ikke noe å si på. Nydelig kålrotstappe.

Fjordland Lutefisk med stekt bacon, ertestuing og poteter

En rett som er litt mer arbeid med oppvarming, da vi måtte varme opp vann i 2 gryter. Består av en pose med fisk, pluss poser med bacon, ertestuing og poteter.

Smak
Denne falt helt igjennom pga fisken. Men jeg er selv ingen lutefiskelsker, men fisken her er kun en geleklump uten antydning til fiskestruktur. Tror faktisk at noe er gått galt i produksjonen her, for jeg har spist lutefisk noen ganger og den skal både se og smake annerledes. Og når vi åpnet plastikken for fisken, rant halve fisken ut! Fisken ble etter en liten smak, kastet i søpla men vi spiste tilbehøret og potetene som var absolutt godkjent.

Utseende
Fisken ser ikke bra ut, men på bildet er den kamuflert med bacon.

Næringsinnhold
100 gram av denne retten inneholder: (Kilde er nettsiden til Fjordland)

energi 373 kJ (89 kcal)
protein 4,8 g
karbohydrat 6,3 g
-hvorav: sukkerarter 0,7 g
fett 4,6 g
-hvorav: mettede fettsyrer 2,1 g
kostfiber 1,7 g
natrium 0,23 g

Pris
Kr 79.80 på Rema

Konklusjon
Mulig vi var maks uheldige, men ellers er denne ikke å anbefale. Men det er nok vanskelig å lage lutefisk på denne måten

Hovedkonklusjon

Fjordland sine retter kan absolutt anbefales som erstatning for hjemmelagd julemat. Jeg ser de som en god erstatning for egenprodusert julemiddag og med litt anretning og tilbehør så burde julestemningen komme sigende.

Anbefalt kombinasjon
Om en er ribbeelsker så tar man å kjøper juletallerken med ribbe og i tillegg kjøper ett par ferdigstekte ribbebiter i butikkens ferskvaredisk. Mange har dette for salg.
For pinnekjøttfanatikere er det ikke noe ferdigkokt pinnekjøtt i ferskvaredisker så vidt jeg vet. Men kjøttet smakte bra og kanskje vi vare var litt uheldige

Andre kombinasjoner
Det finnes en rett med julepølser som vi ikke prøvde. Men om dette er samme pølse som i de rettene vi prøvde så er de å anbefale. Også kalkunfilet finnes og dette kan nok være en god julemiddag for mange. Jeg har hørt at den er veldig god, men har som sagt ikke prøvd den. Også kokt torsk er tilgjengelig som ferdigrett.

Tilbehør
Fjordland har flere typer tilbehør som selges separat, som rødkål, surkål, ertestuing, kålrabistappe, poteter og sauser. Disse kan jo brukes sammen med en hjemmelagd rett og smaker faktisk veldig godt.

Næringsinnhold
Næringsinnholdet i alle rettene er absolutt på høyde med hjemmelagd. Kalorier er ofte lavere og det er ingen grunn til å klage på at dette ikke er næringsrikt. Jeg har sammenlignet med oppskrifter på mine nettsider og Fjordland kommer sterkt ut av det.

Ferdigmat og jul?
Det er sikkert noen som rister på hodet og tror folk som spiser ferdigmat på julaften er helt skrullete. Men alle kan ikke lage mat, eller har god tid, eller for den slags skyld ønsker å bruke mye tid på kjøkkenet. Og samtidig er dette gode alternativer for de som feirer alene, og det er det mange som gjør.
Og selv om jeg driver nettsider med oppskrifter og vi spiser hjemmelagd julemiddag her med torsk julaften og både ribbe, kalkun og ofte pinnekjøtt de andre dagene, så har jeg respekt for de som velger ferdigmat og håper da at denne lille oversikten var til litt hjelp for dere.

Så en riktig god jul fra Knut og Rosemarie hos matoppskrift.no, og jeg håper inderlig at maten smaker julaften, om det er hjemmelagd eller Fjordland sine retter.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2821
Julekaker.Grønnsaker.
Lefser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.