Juleakevitten er kommet


Oppdatertdato: 2003-11-27 Tema: Akevitt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Når jula nærmer seg er det snart på tide å handle inn akevitten til julemiddagen. Og siden 1988 har juleakevitten blitt ett fast innslag i polhyllene og på mange bord i julen, men og andre akevitter selges det mye til jul. Lista med akevitter har bare blitt lenger og lenger med årene, men hva skal vi velge når vi nærmer oss julemiddagen.
Jeg tok kontakt med en erfaren mann(Rune Kaarbø) i bransjen og fikk mange tips og gode råd. Rune er en av eierne bak Bakgården Bar i Kristiansand og har i tillegg til mange års erfaring og en ekslusiv samling akevitt. Men siden jula nærmer seg så konsenterte vi oss om det. En liten smakstest kommer nærmere jul.

Gilde Juleakevitt 2003
Denne akevitten kommer i halve og hele flasker. Den første årgangen kom i 1988 og det har siden blitt en tradisjon å bygge en akevitt til hver jul. Og hver årgang inneholder litt fra hver av de tidligere årganger også den første.

Akevitten er bygget på karve, koriander, anis, fennikel, stjerneanis, kvann, paradiskorn, fiolrot osv. Blir lagret vanligvis i 12-16 mnd på ganske nye sherryfat, men årets årgang har 24 mnd på fat.
Den har en kraftig smak som kan hamle opp med skikkelig norsk julemat. Har ganske høyt sukkerinnhold på 6-8 gram per liter og er en anelse svakere enn de andre med 40 % alkohol.
Prisen er pr 27/11 Kr 275,00 for helflaske (70cl) og Kr 153,00 for halvflaske (35cl).

Simers Taffelaquavit
Dette er en akevitt som ble kåret til verdens beste akevitt i år 2000. Den lagres på veldig gamle sherryfat, med lite sherryrester. Ligger bare 8 mnd og tar derfor ikke farge eller smak av fatet. Har en fin, ren karvesmak. Har mye smak så den kan evt kjøles litt ned for de som syns det blir for mye av det gode.
Har 5,5 gram sukker pr liter og holder 41,5 % alkohol.
Passer fint til fet, kraftig mat som ribbe ol. Prisen er for helflaske Kr 255,00 (70cl) og 142,50 for halvflaske (35cl)


Lysholm Linie
Kjent akevitt som er tørr og nøytralt smaksbilde. Modnes på eldre sheryfat som avrunder smaken godt. Man kjenner anis, karve og sherry igjen slik at det blir en kompleks stil. Veldig lite sukker og 41,5 % alkohol.
Egner seg godt til røkelaks, gravet fisk, og andre litt lettere retter. Kan brukes som digestif etter ett måltid for fordøyelsen. Tyskerene bruker ofte denne som avèc til kaffen. Husk å servere den romtemperert.
Prisen er pr 27/11 Kr 285,00 for helflaske (70cl) og Kr 205,00 for halvflaske (50cl).

Gammel Opland
Eksklusiv akevitt som er modnet på veldig gamle sherryfat, med lite sherryrester i minst 24 mnd. Har innslag av anis, koriander og karve. Er avrundet og smaksrik. Sukkerinnhold på 4,4 gram pr liter og 41,5 % alkohol.
Detter er en fin akevitt som er ypperlig til lutefisk.
Prisen er pr 27/11 Kr 290,00 for helflaske (70cl) og Kr 161,00 for halvflaske (35cl).

Og når maten er overstått og man synker ned med kaffen i sofaen, da er det akevitt som passer til det også. Så hvorfor kjøpe dyre konjakker når vi har utsøkte norske akevitter som kan brukes som avèc til kaffen eller alene som kos.

Gilde non plus ultra
Dette er en vellagret akevitt som har minst 12 år på godt brukte sherryfat. Egnet for lagring. er flaggskipet i norsk akevitt produksjon. Er sammensatt av løiten, lysholm og opland. Har ikke så mye krydder preg, men mer fatdufter.
Har 4,5 g sukker pr liter og 41,5 % alkohol. Egnet som kosedrikke etter kaffen eller som avèc.
Prisen er pr 27/11 Kr 450,00 for helflaske (70cl).

Lysholms Trondhjems aquavit
Lagret i ca. 36 måneder på sherryfat. Karve og anis. Er ett kosebrennevin som ikke bør nytes til mat. Serveres gjerne som avec til kafen. 1,5 gram sukker pr liter og 41,5 % alkohol.
Prisen er pr 27/11 Kr 279,00 for helflaske (70cl).

Som en kuriositet vil jeg ta med en oppskrift jeg fant i fru Messels Konditorbok fra 1928,

Aquavit.
600 gram vand sættes over ilden i en emaljert kasserolle. Tilsæt ½ knivspids salt og ½ teske sukker. Gis derpaa et opkok. Avkjøles og tilsættes 400 gram sprit (96 %). Fra 3 til 8 draaper karveolje tilsættes efter behag samt nogen faa draaper sukkerkulør, saavidt aquaviten brækker i farve.
De som ønsker sherrysmak, kan tilsætte 1 à 2 spiseskeer sherry.
Naar man vil ha aquaviten 10 aar gammel med en gang gaar man frem paa følgende maate. Flaskene tas op fra kjelderen naar de har ligget bare i 8 dage. De sættes saa i en kasserolle med koldt vand. Læg en rist eller hvælv en tallerken under, saa de ikke staar like paa kasserolle bunden. Naar vandet er varmt, litt mere end lunkent, løftes kasserollen av ilden og sættes i kjelderen med flaskene i, og varmegraden gaar da tilbake igjen. Naar vandet er helt koldt, tas flaskene op, tørres av, forsynes med etiket og lægges i kjelderen. Forbedres betydelig ved lagring.

Jeg vil senere komme med en liten smakstest av akevitt og mer historiske artikler.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:91Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.