Juleappelsinen - solens egg


Oppdatertdato: 2005-12-15 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


Husker du Elsa Beskows barnebok om den lille alven som en dag fant en appelsin i skogen? Den lille alven trodde hun hadde funnet solens egg. Men ved en tilfeldighet oppdaget de den vidunderlige, magiske saften. Så ble det fest i skogen. Nå er det snart fest i de tusen hjem. Julen står for døren og ingenting er vel mer selvsagt i så måte enn juleappelsinen.

Juleappelsinen har lange tradisjoner i Norge. De første appelsinene ble importert på begynnelsen av 1800-tallet. Den hadde flott farge, var eksotisk og smakte helt annerledes. Den ble en umiddelbar suksess.For mange er julen forbundet med lukten av juleappelsin med nellik. Å lage adventskalender av juleappelsin er en lang tradisjon som fremdeles står sterkt hos både voksne og barn. En appelsin skal inneholde 24 spiker nellik, og så tar man ut en spiker for hver dag helt til appelsinen kan spises på julaften. Et av motivene på årets julefrimerker er nettopp juleappelsin med nellikspiker.

Appelsin til alle anledninger

Appelsinen er en av våre mest populære frukter. Den kan brukes i nær sagt alle sammenhenger. Det er vel knapt noen som ikke liker smaken av appelsin. Den er god å spise naturell, den egner seg godt i salater, den er god som smakstilsetter til kylling og annet kjøtt, den brukes i kaker, som krydder, som ingrediens i dressinger og sauser, som konfekt, i drikker, som syltetøy, for å nevne noe. Vil du vite mer om appelsinen og dens bruksområder se www.frukt.no. Nyt den gode juleappelsinen!

Oppskrifter:
Himmelsk lapskaus

(8-10 porsjoner)

3 appelsiner
3 kiwi
2 bananer
2 pærer
300 frisk ananas
200 g melon (honningmelon eller galiamelon)
200 g blå druer
2 mango
1-2 dl sukkerlake (kok opp vann og sukker etter smak, og rør til alt er smeltet. Avkjøl)
2-3 ss appelsinlikør (kan sløyfes)
100-200 g hakkede mandler eller hasselnøtter

Skrell alle fruktene, skjær i terninger og bland i en bolle. Hell kald sukkerlake og appelsinlikør over frukten. Serveres med pisket kremfløte eller vaniljeis.

Marokkansk appelsin- og valnøttsalat

(4-6 porsjoner)

6 store appelsiner
3-4 ss appelsinsaft
1 ss honning
½ ts kanel
250 g spinatblader
250 g romanosalat
½ rødløk skåret i tynne ringer
2 dl reddiker skåret i tynne skiver
2 dl ristede valnøtter
3 ss olivenolje
Salt og pepper

Skrell appelsinene, fileter appelsinbåtene fra skallet med en skarp kniv. Legg appelsinbåtene i en bolle, hell over appelsinsaft, honning og kanel. La stå i en time. Ha spinatblader, romanosalat, løk, reddik og nøtter i en salatbolle. Tilsett olivenoljen og bland godt. Smak til med salt og nykvernet pepper. Rett før servering tilsettes appelsinblandingen.

Smaker herlig til pasta med pesto.

Appelsinshake

(2 porsjoner)

0,5 l friskpresset appelsinjuice (det må være friskpresset)
3-4 kuler vaniljeis
Appelsinskiver til pynt

Kjør appelsinjuicen og vaniljeisen i en hurtigmikser. Hell blandingen i glass, pynt med appelsinskive og et fargerikt sugerør. Enkel og kjempegod dessert.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:730Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.