Julebakst for liten og stor


Oppdatertdato: 2012-12-13 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mari Svenningsen


Adventstiden står for døren og det er på tide å begynne planleggingen av årets julebakst. Duften av julebakst skaper en helt spesiell og god stemning både for liten og stor. Hos oss voksne vekkes gode juleminner til live, mens barna kjenner forventningene sitre.

Baking av julekaker hører med til førjulstiden. Så sett i gang, og gjør det gjerne sammen. Dette er en hyggelig aktivitet som kan gjøres på tvers av generasjonene. Bare dere blir enige om hvilke slag. Selv de lærde strides om hvilke julekaker som er de syv rette. Her har dere åtte varianter å velge mellom.

Smultringer

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
1 porsjon gir ca 70 smultringer

Ingredienser:
3 stk egg
375 g sukker
3 dl seterrømme
2 dl matfløte
50 g smør
750 g hvetemel
½ ts malt kardemomme
2 ts hornsalt
1 kg smult til steking

Fremgangsmåte:
Visp egg og sukker godt sammen. Tilsett seterrømme, matfløte og smeltet smør. Sikt i hvetemel, kardemomme og hornsalt. Rør deigen forsiktig sammen. Dekk til bakebollen med plastfolie og sett den kaldt i noen timer eller over natten. Bak deigen ut til en 1 cm tykk leiv på en godt melet flate. Bruk en smultringstikke til å lage ringene. Varm smulten i en gryte til 180 grader. Stek ringene lysebrune i smulten. Avkjøl smultringene på kjøkkenpapir på rist.

Tips:
De små rundingene som blir til overs etter at man har stanset ut smultringene kan også stekes i smulten. Fyll de gjerne med litt syltetøy som sprøytes inn og rull de i melis. Nydelig!

Krumkaker

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
1 porsjon gir ca 18 krumkaker

Ingredienser:
2 stk egg
125 g sukker
90 g hvetemel
100 g potetmel
125 g smeltet smør
Ca 1 dl vann
½ krm mandeldråper (kan sløyfes)

Fremgangsmåte:
Egg og sukker piskes til eggedosis. Sikt sammen det tørre og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Rør inn smør og nesten alt vannet vann. Smak til med mandeldråper. La røren svelle i 30 minutter i kjøleskap. Rør inn mer vann hvis røren er for tykk. Varm krumkakejernet. Jernet smøres til den første kaken - senere smøring er unødvendig på grunn av fettinnholdet i røren. Kakene stekes gylne og formes til kremmerhus ved hjelp av en krumkakepinne eller til skålform ved å legg kakene over en skål.

Kanelpinner

Tidsforbruk: 20 - 40 min
Vanskelighetsgrad: lett
1 porsjon gir ca 40 kanelpinner

Ingredienser:
200 g smør
100 g melis
300 g hvetemel
1 stk eggeplomme
1 stk eggehvite
2 ss sukker
1 ss malt kanel

Fremgangsmåte:
Smør og melis røres hvitt. Hvetemelet og eggeplomme arbeides inn. Trill deigen til fingertykke pølser, og del dem i ca 6 cm lange pinner.
Rull pinnene i eggehvite og sukker- og kanelblandingen. Stekes i ca 10 minutter på 180 °C, midt i ovnen.
NB! Melis kan ikke erstattes med sukker, da henger ikke deigen sammen.

Berlinerkranser

Tidsforbruk: 20 - 40 min
Vanskelighetsgrad: middels
1 porsjon gir ca. 70 berlinerkranser

Ingredienser:
2 stk hardkokte eggeplomme
2 stk rå eggeplomme
90 g sukker
250 g romtemperert smør
350 g hvetemel
2 stk sammen pisket eggehvite
1 dl perlesukker

Fremgangsmåte:
Mos de hardkokte eggeplommene ut i de rå eggeplommene. Tilsett sukkeret, og pisk det hele til eggedosis. Bland romtemperert smør og hvetemel vekselvis inn i røren, uten at deigen blir for fast. Avkjøl deigen.
Forvarm stekeovnen til 190 °C.
Trill ut deigen til en 8 mm tykk rull. Del rullen i 10–12 cm lengder, og form dem som kranser. Dypp kransene i eggehvite og ta dem så over i en skål med perlesukker. Legg kransene på smurt brett. Stek i ca 10 minutter.

Pepperkaker

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
1 porsjon gir ca. 25 pepperkaker


Ingredienser:
150 g smør
1 dl lys sirup
2 dl sukker
1 dl kremfløte
450 g hvetemel
½ ts malt ingefær
½ ts malt nellik
½ ts pepper
2 ts malt kanel
1 ts bakepulver

Fremgangsmåte:
Ha smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Rør i fløten. Bland det meste av melet sammen med krydderet og bakepulver, og sikt dette i blandingen. Rør alt sammen til en jevn deig. La deigen stå kaldt til neste dag. Strø litt mel på bordet, og elt og kjevl ut deigen til den er ca 3 mm tykk. Stikk ut forskjellige figurer, og stek dem gyllenbrune ved 175 °C i ca 10 minutter. Avkjøl kakene på rist.

Bordstabel

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
1 porsjon gir ca 50 bordstabel

Ingredienser:
1 stk egg
125 g sukker
1 ss kremfløte
125 g usaltet meierismør
250 g hvetemel

Fyll:
3 stk eggehvite
4 ss perlesukker
125 g skåldede, malt mandler

Fremgangsmåte:
Egg og sukker piskes til eggedosis, tilsett fløten mot slutten av vispingen Tilsett mykt smør og mel vekselvis i eggedosisblandingen. Elt deigen forsiktig sammen og la deigen hvile i kjøleskapet natten over.
Forvarm stekeovnen til 180 °C.
Halvpisk eggehvitene og bland i perlesukker og de malte mandlene. Kjevle ut deigen til en tynn, rektangulær leiv, ca 2 mm tykk. Skjær ut kakene med en bakkelsspore, ca 2 x 12 cm størrelse. Legg på en stripe fyll langs midten av kakene. Stek kakene til de er lys gylne. Avkjøl dem på rist.

Sirupssnipper

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
1 porsjon gir ca 40 sirupssnipper

Ingredienser:
100 g mørk sirup
60 g sukker
½ dl kremfløte
60 g smør
1 stk eggeplomme
250 g hvetemel
¼ ts malt ingefær
½ ts pepper
¾ ts natron
100 g skåldede mandler

Fremgangsmåte:
Kok opp sirup, sukker og fløte. Hell røren over smøret og rør til smøret er smeltet. Avkjøl blandingen til den er lunken og ha i eggeplommen. Sikt litt av melet sammen med krydderet og natron. Bland det i røren. Sikt mer mel i røren til deigen er såpass fast at den kan eltes jevn. Dekk til deigen, og la den stå kaldt til neste dag. Ta små emner av deigen, og kjevl til ganske tynne leiver. Ikke bruk for mye mel til utbakingen. Løst mel på leiven gjør kakene grå.
Skjær ut snipper med en bakkelsspore. En halv skåldet mandel setter en ekstra spiss på snippene. Legg kakene med snittflaten ned like før stekingen. Legg kakene på en stekeplate; smurt eller med bakepapir. Stek snippene lysebrune ved 180 °C i 8 - 10 minutter. Avkjøles flatt på rist.

Fattigmann

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
1 porsjon gir ca 40 fattigmenn

Ingredienser:
2 stk egg
4 stk eggeplomme
80 g sukker
5 ss kremfløte
½ ts malt kardemomme
2 ss konjakk
ca 300 g hvetemel
1 kg smult (til steking)

Fremgangsmåte:
Lag eggedosis av egg, eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn stivpisket krem, og bland inn kardemomme, konjakk og siktet mel. Jobb så lite med deigen som mulig, og sett den kaldt til neste dag.
Kjevl ut tynne leiver, små porsjoner om gangen. Skjær snipper (som til sirupsnipper) med en bakkelsspore. Midt i snippen skjæres et snitt på langs, og man trekker forsiktig den ene enden på snippen igjennom hullet.
Kakene stekes lysebrune i smult, og avkjøles på rist.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1778
Grillmat.Hverdagsmat.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.