Julegodt med gamle tradisjoner og nye ideer


Oppdatertdato: 2006-11-20 Tema: Godteri Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Danisco


Julen er snart over oss. I adventstiden og i julen kan vi kose oss med å holde gamle tradisjoner i hevd på kjøkkenet, men gjerne også fornye oss litt. Hånd i hånd med marsipan og gløgg følger samhold og gode stunder med barn og familie – og en duft av jul i huset. Gammeldags julemarsipan er lettvint å lage og kos å forme. Prøv å gi julematen en ny tvist en dag med juleskinke á la Chiborn, det vil si med nellik og brun farin. Overraskende enkelt og overraskende godt.

Marsipan er en klassiker som gleder både voksne og barn. Det er enkelt å lage og noe som engasjerer hele familien til samhold på kjøkkenet.

Prøv gjerne denne oppskriften på god gammeldags marsipan:

1 dl kremfløte
1/2 dl hvetemel
50 g mandler
300 g Melis med valgfri smak

Kok opp fløte og mel mens du rører godt. La det avkjøle. Skåld og finmal mandlene. Bland dem med melgrøten. Elt inn melis til det blir en smidig masse.

Form marsipanen til figurer, brød med fyll eller fylte sjokolader.

Forslag til fylte sjokolader:

1. Ta en halv porsjon marsipan og smak til med 5 ss rom. Del marsipanen i 40 biter, som rulles til kuler. Legg en halv valnøtt på hver kule. Dypp kulene i smeltet sjokolade.
2. Ta en halv porsjon marsipan og del den i 40 biter. Trykk bitene flate, legg en liten bit nougat på og rull marsipanen rundt. Dypp bitene i smeltet sjokolade.
3. Ta en tredel av en porsjon marsipan og bland den med finhakket, tørket frukt. Rull små kuler, som dyppes i smeltet sjokolade. Pynt med tynne strimler appelsinskall.
4. Ta en tredel av en porsjon marsipan og rull den til små kuler. Dypp kulene i smeltet sjokolade. Pynt med kakepynt.
5. Ta en tredel av en porsjon med marsipan og tilsett 3 ss likør. Form marsipanen til trekanter og dypp dem i smeltet, mørk sjokolade. Pynt med kakepynt.

Glasurfigurer er en annen sak som barn og barnebarn vil elske.

Bland 1 eggehvite med 4 dl melis – vanlig melis eller med jordbærsmak – og noen dråper med sitronsaft.
Pisk ingrediensene til en fast og glatt masse med en miksmaster.
Bruk deretter fantasien og lag hjerter, sirkler osv på et bakepapir. Legg et bånd dobbelt og fest det til glasurfigurene. Legg deretter et glansbilde oppå og la tørke. Glem heller ikke det tradisjonelle pepperkakehuset og pepperkakefigurene til juletreet. Dekorert med melis og med røde sløyfebånd skaper de tradisjonsrik hygge.

Julepynt-kaker

ca. 150 stk.

2 dl Lys Sirup
2 1/4 dl Strøsukker
200 g smør
1 stort egg
2 ts knust nellik
1 ts knust ingefær
1 ts kanel
ca. 8 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

Glasur
2 dl Melis med smak
2-3 ts vann
1 ts olje eller flytende margarin

Ha det gøy med barna og bak kjempefin julepynt til jul. Dere kan enten bruke pepperkakeformer, sjabloner eller lage egne mønstre i papir. Når nissene, stjernene og hjertene – eller hva dere har lyst til å lage – er ute av ovnen og avkjølt, kommer det som er aller morsomst: la barna dekorere kakene med Melis med smak eller Dekorasjons Perle.

Smelt smør, sukker og sirup. Rør det sammen og la det avkjøles. Rør egget i. Løs opp bakepulveret i litt vann og rør det sammen med de øvrige ingrediensene. Så tilsetter du melet og rører deigen godt sammen. La den stå over natten. Kjevle deigen ut og stans ut figurer. Legg figurene på en stekeplate og stek kakene i ovnen på 200°C i ca. 8 minutter.

Glasur
Bland ingrediensene og ha glasuren over i en plastpose. Klipp av et hjørne og dekorér julepyntkakene.

Sukker som krydder

Mange er ikke klar over at sukker fungerer som krydder på linje med salt og pepper. Profesjonelle kokker bruker sukker også i salt mat. Strør du litt sukker på skinken, i tomatsausen eller i farsen runder du av smaken og fremhever de andre kryddersortene.

Julaften styrer tradisjonene det hele sterkere i Norge enn i de fleste land. Til julefrokostene i romjulen er det imidlertid mange muligheter til å fornye julens hyggelige tradisjoner. Prøv juleskinke á la Chiborn. Dette er juleskinke tilberedt med hele nellik og brun farin. Server det gjerne med sterk julesennep ved siden av. Julesennepen lager du også selv i løpet av bokstavelig talt få minutter. Deretter skal den bare stå i kjøleskapet en ukes tid.

Juleskinke À la chiborn

1 juleskinke
Hele kryddernelliker
Brun Farin

Tilbered skinken etter anvisningen på innpakningen. Ovnen skal være 200°C. Fjern svoren på skinken, men behold spekket. Snitt terninger i spekket og sett hele kryddernelliker ned i hvert kryss. Gni inn så mye farin som mulig. Sett skinken i ovnen i ca. 15 minutter. Farinen skal smelte og karamellisere.

Kan serveres med stuede pastinakker og med sterk, god sennep.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:965Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.