Julekalkunen øker mest


Oppdatertdato: 2005-12-07 Tema: Kalkun Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lisa Westgaard


Oslo (NW): Det er bare 25 år siden folk flest begynte å spise kalkun i Norge. Nå velger halvparten av oss kalkun til jul og nyttår.
I store deler av verden er det kalkun som er julematen fremfor noe, og i Norge er det ingen andre kjøttslag som kan vise til tilsvarende økning i popularitet de siste årene.

– Bare de siste fem årene har vi økt kalkunsalget med over 40 prosent, sier direktør salg og marked Arild Husefjeld i Prior til Newswire.
Siden 1980 er salget av kalkun tidoblet.
I desember spiser hver nordmann i gjennomsnitt et halvt kilo kalkunkjøtt. Det vil si at mange har mer enn én kalkunmiddag denne måneden.

For store og små

Selv om vi kjøper stadig mer hel frossen kalkun til jul og nyttår, er de nye produktene som fersk brystfilet og ferdigmarinert kalkunbryst blitt enda mer populære, ifølge Husefjeld.
– De mindre pakkene passer godt når man skal lage middag til færre personer, og når man har mindre tid til matlagingen.

Kalkunkjøtt er det magreste kjøttet som finnes. Brystkjøttet uten skinn inneholder kun 0,5 prosent fett. Kalkunfettet har også en høy andel umettede fettsyrer, som er viktig i kostholdet.
– Kalkun passer godt mellom alle de fete middagene mange har i julen, sier Husefjeld.

Sunn julesylte

Kalkunkjøtt er mildt i smaken, det er et kjøtt de fleste liker, inkludert barna.
– Den milde smaken gjør at kjøttet egner seg ypperlig til marinering, sier Husefjeld.
Prior har de siste årene lansert en rekke norske tradisjonsprodukter med sunn vri. Nå finnes det både julepølse av kylling og kalkun, og en egen julesylte av kalkunkjøtt. Det hvite i sylta er ikke fett, men hvitt kjøtt. Det mørke er kjøtt fra lårene.
– Den største forskjellen fra tradisjonell julesylte og julepølse er at produktene av kalkun har mindre fett. Smaken er veldig lik, sier Husefjeld.

Husk steketermometer

Kalkunene i norske butikker er norske. Det eneste som er importert, er steketermometeret som følger med.
Ønsker du en enda saftigere kalkun, er det lurt å bruke eget steketermometer som stilles inn på 70 grader. Steketermometeret settes skrått inn i den tykkeste delen av brystfileten. Kalkunen stekes på 160-180 grader. La den hvile i 15-20 minutter etter steking, før den skjæres opp.
En kalkun på seks kilo trenger rundt tre timers steketid.

FAKTA OM KALKUN:

 • Indianerne i Mexico var de første til å ale opp kalkuner. Importert til Spania på 1500-tallet.
 • Amerikanerne begynte å spise kalkun til Thanksgiving allerede på 1600-tallet.
 • Kalkunen veier fra 3 til 12 kilo. En vekt på 5-7 kilo er mest vanlig.
 • Kalkun er det magreste kjøttslag som finnes
 • Det tar to døgn å tine en middels stor kalkun, gjør det i kjøleskapet, da reduseres væsketapet.

  Julekalkun med sviske- og eplefyll

  Ingredienser
  1 stk. kalkun, ca. 6 kg
  2 ss smeltet smør
  1 ts salt
  ½ ts pepper

  Sviske- og eplefyll:
  250 g svisker
  4 stk. eple

  Fremgangsmåte

  Tin kalkunen i kjøleskap eller på et annet kjølig sted. Husk at det tar inntil to døgn å tine en kalkun. Når kalkunen er tint, skal innmatposen som ligger inni kalkunen tas ut. Av innmaten koker du kraft, som er en god basis for saus.
  Fyll kalkunen med svisker og eplebåter. Bind den opp ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper.
  Legg kalkunen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha litt vann i pannen under steking, slik at stekesjyen ikke fordamper. Stekesjyen skal brukes i sausen for å gi ekstra god smak. Stek kalkunen i stekeovnen ved 160 °C i en halv time per kilo. En kalkun på 6 kilo trenger altså 3 timers steketid.
  Bruk en spiss, skarp kniv og skjær ned langs hele brystbenet. Likeledes skjærer du et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær den så i ca ½ cm tykke skiver. Samle skivene som til en hel filet igjen, og legg dem tilbake på skroget. Kalkunen er nå klar til servering! Ved annengangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp. Alternativt kan hele kalkunen skjæres opp på forhånd, men da mister du anledningen til å sende rundt festpyntet kalkun med hvite papirmansjetter.

  Koke kraft:

  Brun innmaten i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke 1 - 2 timer. Bland silt sjy og kraft og mål opp hvor mye det blir. Tilsett eventuelt hønsebuljong, det vil si vann og buljongterning, slik at du får nok kraft til sausen. Dette kan du gjerne gjøre på forhånd, så det ikke blir for hektisk i "innspurten".
  Fløtesaus smaker godt til julekalkun med sviske- og eplefyll.

  Annonse
  Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


  Intern:453
 • Norsk mat.Lavkarbo.
  Bananer.

  Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
  Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.