
Julekonfekt hører og med til julebaksten. Men det er vel noe av det som forsvinner først, særlig når man har unger i huset. Det er mye godt en kan lage og her er flere forslag til dette. En marsipan oppskrift er også med, og da kan man lage mange varianter av marsipan godteri.
Marsipan
1/2 kg mandler
1/2 kg melis
1/2 - 1 eggehvite
1 ts sitronsaft
Skåld mandlene. La de helst tørke noen dager. Mandlene males 2 ganger - siste gang med melis. Bland inn eggehvite/sitonsaft til en fast masse.
Punsjboller
100 g mørk kokesjokolade
2 ss mørk rom eller kaffe
noen dråper romessens
25 g mykt smør
1 eggeplomme
100 g malte mandler
100 g kakesmuler/kjekssmuler
50 g sjokoladekrymmel
Smelt sjokoladen i rom og rør inn smør og eggeplommene. Ha i malte mandler og kakesmuler. Bland godt sammen.
Form deigen til kuler og trill dem i sjokoladepynten. Sett kaldt.
Kokosboller
5 dl farin
2 dl vann
9 plater gelatin
1ss vaniljesukker
1 pl. Kokesjokolade
1/2 pk. Delfafett
kokosmasse
Kok opp sukker og vann. Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i noen minutter. Smelt gelatinen i vannbad. Bland den smeltede gelatinen og vaniljesukker i sukkervannet. Avkjøl noe. Pisk til massen er helt stiv. Sett boller på bakepapir med skje. La dem stå i ca. 12 timer. Smelt kokesjokolade og delfafett i en skål, ha kokos i en annen skål. Dypp bollene først i sjokolade, deretter i kokos. Sett dem på papir,og la sjokoladen stivne.
Romkuler
125 gr små havregryn
50 gr smeltet margarin
75 gr sukker
25-35 gr kakao
2 ss vin (kirsebærvin e.l.)
1 ss romessens.
kokosmel
Bland alt bortsett fra kokosmel godt sammen. Sett deigen i kjøleskapet i 1 time. Rulles deretter i små kuler og kokosmasse.
Peppermyntekuler
500 g melis
1/2 ts tragantpulver (fås på apotek)
1 eggehvite
10 dråper peppermynteolje
Glasur:
1 plate kokesjokolade
50 g kokosfett
1. Sikt sammen melis og tragant. Visp eggehviten stiv og drypp i peppermynteolje. Bland eggehviten med melis og elt deigen smidig.
2. Form deigen til en pølse som deles i jevne biter og trilles til kuler.
3. Smelt sjokolade og kokosfett i vannbad. Stikk en pinne i hver kule og dypp i sjokoladeglasuren. La kulene stivne på et kaldt sted og oppbevar dem i tett glass eller boks, helst i kjøleskapet.
Limekarameller
Ca 60 stk
100 gr smør
2 dl kremfløte
1 dl lys sirup
1 ts vaniljesukker
2 stk lime skallet revet
Søte og syrlige karameller. Skallet fra en sitron kan erstatte limeskallet. Massen blir veldig varm når den koker, - voksne må ha ansvaret.
Smelt smøret i en tykkbunnet, vid kjele. Tilsett fløte, sirup og vaniljesukker. Kok uten lokk, rør om av og til inntil røren holder dråpeprøven ( ha en dråpe av røren i kaldt vann og du skal kunne lage en klump av den).
Hell røren i en langpanne med bakepapir, ca. 20 x 30 cm. Avkjøle massen. Klipp eller skjær karamellene.
Fløtekarameller
2,5 dl fløte
3 dl sukker
1 ss sirup
1 ss smør
1 ss vaniljesukker
Kok fløte og sukker til massen tykner. Tilsett det andre.
La det småkoke til massen er seig og tykk. Hell en dråpe i kaldt vann og se om den blir stiv.
Helles ut på en godt smurt plate og avkjøles litt. Skjær så ut små firkanter og pakk de inn i papir.
Sjokoladekarameller
4 dl sukker
1 dl sirup
3/4 dl brunt sukker
3/4 dl kakao
2,5 dl fløte
1 ss vaniljesukker
1 ss smør
75 g hakkede nøtter
Bland alt unntatt smør og nøtter i en liten tykkbunnet gryte. La det småkoke til massen er seig og tykk. Hell en dråpe i kaldt vann og se om den blir stiv. Ta gryten av varmen og tilsett smør og hakkede nøtter. Helles ut på en godt smurt plate og avkjøles litt. Skjær så ut små firkanter og pakk de inn i papir.
Kokosbiter 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
17.12.2008Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
50 g smør
1 dl Sukker
2 dl kremfløte
200 g kokosmasse
Trekk
200 g lys sjokolade
25 g kokosfett
Fremgangsmåte
Bland smør, sukker og fløte i en gryte og kok i 5 minutter. Tilsett kokosmasse. Hell massen ut på bakepapir og sett den kaldt.
Skjær ut små biter.
Smelt sjokolade og olje i vannbad eller på lav effekt i mikrobølgeovn. Dypp kokosbitene i sjokoladen og la dem stivne på et nytt ark bakepapir.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
529,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
28,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
43,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,94.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Baileys kuler
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
05.03.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Ukjent FotografIngredienser
200 g marsipan masse
1/2 dl baileys
Mørk kokesjokolade
O'boy
Fremgangsmåte
Elt marsipan og baileys godt sammen. Evt smak til med mer likør. Trill ut kuler som glaseres i smeltet sjokolade. Trilles i sjokoladepulver mens de er fuktige.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
473,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
46,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
25,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gammeldags julemarsipan
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
15.12.2008Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1 dl kremfløte
1/2 dl hvetemel
50 g mandler
300 g Melis med valgfri smak
Rett og slett skikkelig hjemmelagd marsipan.Fremgangsmåte
Kok opp fløte og mel mens du rører godt. La det avkjøle. Skåld og finmal mandlene. Bland dem med melgrøten. Elt inn melis til det blir en smidig masse.
Form marsipanen til figurer, brød med fyll eller fylte sjokolader.
Forslag til fylte sjokolader:
1. Ta en halv porsjon marsipan og smak til med 5 ss rom. Del marsipanen i 40 biter, som rulles til kuler. Legg en halv valnøtt på hver kule. Dypp kulene i smeltet sjokolade.
2. Ta en halv porsjon marsipan og del den i 40 biter. Trykk bitene flate, legg en liten bit nougat på og rull marsipanen rundt. Dypp bitene i smeltet sjokolade.
3. Ta en tredel av en porsjon marsipan og bland den med finhakket, tørket frukt. Rull små kuler, som dyppes i smeltet sjokolade. Pynt med tynne strimler appelsinskall.
4. Ta en tredel av en porsjon marsipan og rull den til små kuler. Dypp kulene i smeltet sjokolade. Pynt med kakepynt.
5. Ta en tredel av en porsjon med marsipan og tilsett 3 ss likør. Form marsipanen til trekanter og dypp dem i smeltet, mørk sjokolade. Pynt med kakepynt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
408,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
68,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:471