Formkaker til jul er saftige og gode, med mye smak. Man bruker ofte frukt og krydder i disse kakene og det gjør dem veldig smakfulle.
4 utvalgte finner du under her.
Julefruktkake
(2 former à 1 1/2 liter)
150 g korinter
150 g mandler
150 g hasselnøtter
150 g tørkede aprikoser
6 dl appelsinjus
7 egg
5 dl sukker
500 g smør
8 dl hvetemel
Finhakk korinter, mandler, hasselnøtter og aprikoser og legg i jus over natten.
Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland inn smeltet smør vekselvis med hvetemel. Sil bort eventuell overflødig jus fra frukt og nøtter og rør alt inn. Hell røren i godt smurte former og stek på nederste rille i stekeovnen ved 150 °C i ca. 2 timer.
Legg matpapir over formene under steking for å bevare den lyse og fine fargen på kaken. Avkjøl kaken i formen. Det gjør at den er lettere å hvelve uten at den går i stykker. Pakk inn kaken i aluminiumsfolie.
Kaken kan også fryses.
Ekte honningkake
250 g honning
250 g sukker
1 1/2 ts nellik
1 ts ingefær
1 ts kanel
1/4 ts pepper
4 egg
Ca 350 g hvetemel
2 ts bakepulver
100 g finskårne sukat
50 g hakkede mandler
Lag karamell av litt av sukkeret. Varm honningen og resten av sukkeret og tilsett karamellen. Tilset så krydder og piskede eggeplommer. Alt arbeides godt og la det kjøle ned. Rør så i de stivpiskede hviter og resten av ingrediensene. Helles i en smurt form som stekes ved middels varme i ca 45 min.
Mor Monsen
300 g meierismør
300 g sukker
8 egg
300 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 sitron, finrevet skall av
100 g korinter
100 g mandler
50 g perlesukker
Langpanne, 20 x 40 cm
I stekeovnen: 175 grader C, ca. 30 minutter
Rør smør og sukker hvitt og luftig. Skill eggene. Bland eggeplommer, mel, bakepulver og sitronskall i smørkremen. Visp eggehvitene stive og bland massen forsiktig i rørn. Smør langpannen og dekk bunnen med bakepapir. Hell røren i formen. Fordel korinter, hakkede mandler og perlesukker over og stek kaken. Avkjøl og del den i små firkanter. Kakene egner seg godt for dypfrysing.
Krydderkake til jul
200 g smeltet smør
1 l kefir
500 g sukker
650 g hvetemel
4 ts natron
2 ts kanel
2 ts kardemomme
2 ts nellik
Smelt smør og rør inn kefir og sukker. Bland sammen resten av ingrediensene og rør inn i deigen. Hell i en smurt/bakepapirkledt liten langpanne og stek i varm stekeovn 175 oC i ca 40 min, på nederste rille. Avkjøl kaken litt før den tas ut av formen. Kaken holder seg saftig og myk uten frysing men egner seg også godt til frysing.
Tips: Skjæres opp i biter og serveres naturell eller med litt pisket krem (eller creme fraiche) og bær ved siden av.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:470