Julens kaker


Oppdatertdato: 2014-12-08 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals, Ragge Strand


Hvem kjenner vel ikke de 7 sortene eller 13 eller 20 som det og heter! Men kakene som tradisjon er nyere enn det som ble lagd fra gammelt av. Man bakte som regel både brød, lefser og flatbrød til jul, men det bakte man jo hele året. Forskjellen var ofte bare at man bruke finere mel enn til hvedags. Skikken som vi kjenner begynte først senere med småkaker og formkaker. Og de eldste sortene som sirupssnipper, fattigmann, sandkaker, julekake blir bakt ennå, og er blant våre mest populære kaker.

Jeg har samlet mange forskjellige julekaker i flere forskjellige artikler som er delt opp i de forskjellige kaketypene.

Småkaker

Småkakene i julen er en tradisjon som vi har her i landet. Tradisjonen er ikke så gammel, men er grundig rotfestet i juletradisjonene. Og for dere som bruker tiden nå før jul til å kose dere over deig og redskaper på kjøkkenet, er det en masse gode oppskrifter på de beste småkakene.

Jeg har under samlet de mest vanlige av disse kakene og jeg håper at det blir en enkel og grei oversikt for dere!

Klikk her for Julens småkaker.

Jeg vil og nevne en artikkel jeg laget tidligere

Klikk her for Julens småkaker. 7, 13 eller 20 slag?

Formkaker

Formkaker til jul er saftige og gode, med mye smak. Man bruker ofte frukt og krydder i disse kakene og det gjør dem veldig smakfulle.

Klikk her for Julens formkaker.

Kaker som kokes i smult

Av våre kjære julekaker er det flere som stekes i smult. Dette er litt styrete, men ingenting er så godt som helt varme smultringer eller fattigmann.

Klikk her for Julens smultkaker.

Kaker som lages i jern.

Krumkaker er nok favoritten hos mange nå til jul. Selv om jeg selv syns det er noe søl å spise, så smaker de godt og julestemningen kommer fort da.

Klikk her for Julens jernkaker.

Julens gjærbakst

En god julekake hører til i julen, og er fast innslag i mange baketradisjoner over hele landet. Det er mange oppskrifter her, avhengig av hvor i landet man er.

Klikk her for Julens gjærbakst.

Julekaker som krever litt

Noen av våre kjente julekaker er litt vanskelige eller litt mer spesielle enn de andre. Noen krever lang tid eller spesielle fremgangsmåter.
Men noen av våre beste kaker hører med her.

Klikk her for Julekaker som krever litt.

Julekonfekt

Julekonfekt hører og med til julebaksten. Men det er vel noe av det som forsvinner først, særlig når man har unger i huset.

Klikk her for Julens konfekt og snop.

En artikkel om julegodter fra ifjor er og her:

Klikk her for Julegodter, ikke bare for rotter!.

Så håper jeg dere får en hyggelig jul med mye godt bakverk.

Annonse



Brune pinner 3


Prøv også Brune pinner 3.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.11.2021
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

200 g romtemperert smør
200 g sukker
1 stk. eggeplomme
1 ss lys sirup
0,5 ts malt kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 g hvetemel

Pensling og dryss:
1 stk. sammenvispet egg
1 dl sukker
1 dl hakkede mandler


Brune pinner er for mange en av julas 7 tradisjonelle slag, og er av de mest lettvinte kakene å bake. Sirup og kanel i deigen er med på å sette den gode smaken. En porsjon av denne oppskriften, gir ca. 50 brune pinner.


Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 175 °C varmluft. Legg bakepapir på to stekebrett.
Rør smør og sukker godt sammen. Bland inn resten av ingrediensene, men pass på å holde igjen litt av melet for justering underveis.
Elt deigen raskt sammen og del den i 6 emner. Trill hvert emne til en tynn pølse og løft over på stekebrettet. Trykk ut til ca 4-5 mm tykkelse med fingrene.
Pensle med egg og dryss på sukker og hakkede mandler. Stek kakene høyt i ovnen i ca. 12-14 minutter.
Skjær i 1,5-2 cm brede stenger på skrå mens de er varme. Avkjøl helt på rist.
Oppbevar de brune pinnene i en tett boks.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 451,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 55,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 22,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,12.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kakemenn 4


Prøv også Kakemenn 4.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Wenche Ulland
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

250 g margarin
6 kopper sukker
2 kopper melk
2 kopper vann
4 ts hjortetakksalt
1 ts bakepulver
Mel til passe deig



Fremgangsmåte

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn det andre.
Tilsett mel til deigen er passe fast til å kjevles ut.
Ha mel på bakebordet og kjevl ut deigen. Ikke for tynt.
Stikk ut figurer.
Settes på smurt plate og stekes ved 200-225 grader til de er lysegule.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 267,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 52,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kokosmakroner 3


Prøv også Kokosmakroner 3.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.01.2010
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

4 stk eggehvite
180 g melis
250 g kokosmasse
½ ts vaniljesukker



Fremgangsmåte

Stivpisk eggehvitene. Bland melis, kokosmasse og vaniljesukker. Vend eggehviten lett inn i blandingen.

Sett kakene med skje på plate. Stek dem midt i ovnen ved 180 °C i 12 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 426,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 28,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++











Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:473
Norsk mat.Vafler.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.