
Hvem kjenner vel ikke de 7 sortene eller 13 eller 20 som det og heter! Men kakene som tradisjon er nyere enn det som ble lagd fra gammelt av. Man bakte som regel både brød, lefser og flatbrød til jul, men det bakte man jo hele året. Forskjellen var ofte bare at man bruke finere mel enn til hvedags.
Skikken som vi kjenner begynte først senere med småkaker og formkaker. Og de eldste sortene som sirupssnipper, fattigmann, sandkaker, julekake blir bakt ennå, og er blant våre mest populære kaker.
Jeg har samlet mange forskjellige julekaker i flere forskjellige artikler som er delt opp i de forskjellige kaketypene.
Småkaker
Småkakene i julen er en tradisjon som vi har her i landet. Tradisjonen er ikke så gammel, men er grundig rotfestet i juletradisjonene. Og for dere som bruker tiden nå før jul til å kose dere over deig og redskaper på kjøkkenet, er det en masse gode oppskrifter på de beste småkakene.
Jeg har under samlet de mest vanlige av disse kakene og jeg håper at det blir en enkel og grei oversikt for dere!
Klikk her for Julens småkaker.
Jeg vil og nevne en artikkel jeg laget tidligere
Klikk her for Julens småkaker. 7, 13 eller 20 slag?
Formkaker
Formkaker til jul er saftige og gode, med mye smak. Man bruker ofte frukt og krydder i disse kakene og det gjør dem veldig smakfulle.
Klikk her for Julens formkaker.
Kaker som kokes i smult
Av våre kjære julekaker er det flere som stekes i smult. Dette er litt styrete, men ingenting er så godt som helt varme smultringer eller fattigmann.
Klikk her for Julens smultkaker.
Kaker som lages i jern.
Krumkaker er nok favoritten hos mange nå til jul. Selv om jeg selv syns det er noe søl å spise, så smaker de godt og julestemningen kommer fort da.
Klikk her for Julens jernkaker.
Julens gjærbakst
En god julekake hører til i julen, og er fast innslag i mange baketradisjoner over hele landet. Det er mange oppskrifter her, avhengig av hvor i landet man er.
Klikk her for Julens gjærbakst.
Julekaker som krever litt
Noen av våre kjente julekaker er litt vanskelige eller litt mer spesielle enn de andre. Noen krever lang tid eller spesielle fremgangsmåter.
Men noen av våre beste kaker hører med her.
Klikk her for Julekaker som krever litt.
Julekonfekt
Julekonfekt hører og med til julebaksten. Men det er vel noe av det som forsvinner først, særlig når man har unger i huset.
Klikk her for Julens konfekt og snop.
En artikkel om julegodter fra ifjor er og her:
Klikk her for Julegodter, ikke bare for rotter!.
Så håper jeg dere får en hyggelig jul med mye godt bakverk.
Brune pinner 3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
10.11.2021Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
200 g romtemperert smør
200 g sukker
1 stk. eggeplomme
1 ss lys sirup
0,5 ts malt kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 g hvetemel
Pensling og dryss:
1 stk. sammenvispet egg
1 dl sukker
1 dl hakkede mandler
Brune pinner er for mange en av julas 7 tradisjonelle slag, og er av de mest lettvinte kakene å bake. Sirup og kanel i deigen er med på å sette den gode smaken. En porsjon av denne oppskriften, gir ca. 50 brune pinner.Fremgangsmåte
Forvarm stekeovnen til 175 °C varmluft. Legg bakepapir på to stekebrett.
Rør smør og sukker godt sammen. Bland inn resten av ingrediensene, men pass på å holde igjen litt av melet for justering underveis.
Elt deigen raskt sammen og del den i 6 emner. Trill hvert emne til en tynn pølse og løft over på stekebrettet. Trykk ut til ca 4-5 mm tykkelse med fingrene.
Pensle med egg og dryss på sukker og hakkede mandler. Stek kakene høyt i ovnen i ca. 12-14 minutter.
Skjær i 1,5-2 cm brede stenger på skrå mens de er varme. Avkjøl helt på rist.
Oppbevar de brune pinnene i en tett boks.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
451,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
55,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
22,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,12.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kakemenn 4
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Wenche UllandBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
250 g margarin
6 kopper sukker
2 kopper melk
2 kopper vann
4 ts hjortetakksalt
1 ts bakepulver
Mel til passe deig
Fremgangsmåte
Rør smør og sukker hvitt.
Rør inn det andre.
Tilsett mel til deigen er passe fast til å kjevles ut.
Ha mel på bakebordet og kjevl ut deigen. Ikke for tynt.
Stikk ut figurer.
Settes på smurt plate og stekes ved 200-225 grader til de er lysegule.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
267,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
52,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kokosmakroner 3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.01.2010Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
4 stk eggehvite
180 g melis
250 g kokosmasse
½ ts vaniljesukker
Fremgangsmåte
Stivpisk eggehvitene. Bland melis, kokosmasse og vaniljesukker. Vend eggehviten lett inn i blandingen.
Sett kakene med skje på plate. Stek dem midt i ovnen ved 180 °C i 12 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
426,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
34,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
28,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:473