Krumkaker er nok favoritten hos mange nå til jul. Selv om jeg selv syns det er noe søl å spise, så smaker de godt og julestemningen kommer fort da.
Men ett par andre julekaker krever og et jern når en lager de.
Krumkaker
3 egg
150 g smør
150 g sukker
150 g hvetemel
3/4 ts kardemomme
Pisk egg og sukker. Rør inn det tørre. Rør inn smeltet smør til slutt. Stek i krumkakejern og krum de med en gang etterpå. Legges forsiktig på rist.
Krumkaker fra Akershus
5 dl kremfløte
4 store egg
8 ss sukker
1/2 ts kardemomme
7 ss potetmel
14 ss hvetemel
4 ss smeltet smør
Pisk eggene med halvparten av sukkeret til tykk eggedosis. Visp fløten og resten av sukkeret til krem. Bland sammen, sikt i det tørre og rør inn smøret.
Stekes lyse gule i krumkakejern. Kakene stivner fort og må straks de er stekt ferdig rulles rundt en kjegleformet pinne.
Goro
Her bruker en ett gorojern.
250 g smør
175 g sukker
2 egg
2,5 dl fløte
2 ss konjakk
1/4 ts kanel
500 g hvetemel
Visp eggeplommene og halvdelen av sukkeret til eggedosis. Pisk fløten med den andre halvdelen, blandes sammen og tilsettes konjakk og kanel. Legg inn de stivpiskede hvitene vekselvis med melet.
Legg deigen på bakebordet. Smøret som er kaldt bankes forsiktig inn i deigen. Deigen kan godt stå over natten. Strø mel på bordet og kjevl ut deigen tynt.
Deigen skjæres ut og stekes gulbrune i varmt jern som er smurt med olje.
Strull
Her brukes krumkakejernet. Krummes til rør.
2 1/2 fl fløte eller rømme
100 g sukker
100 g hvetemel
1/2 dl kaldt vann
Visp fløte og sukker, rør inn mel og vann. La røren svelle i 30 minutter. Legg en stor teskje røre midt på krumkakejernet og stek løvtynne strull. Rull dem rundt en tynn pinne rett fra jernet.
Til Strull skal røren være ganske tynn, slik at kakene blir tynne og knasende sprø. Rull den mørkeste siden ut, ellers ser kakene grå ut. Disse kakene kan også formes over en kopp.
Kakene skal være lette, tynne og blondeaktig. Bruk svak varme.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:467