Julens poteter - velg rett sort.


Oppdatertdato: 2012-12-22 Tema: Jul Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Hvilke potetsort skal jeg velge f.eks. Til lutefisken 1. juledag eller til viltsteken 3. juledag? Valget er jo smak og behag, men her er våre tips til hva som passer best. Og ikke minst hvordan skal de forskjellige potetsortene kokes? Opplysningskontoret for frukt og grønt gir deg svaret.

Lutefisk

Til lutefisk passer en potet med mye smak. Mandelpotet er en sikker vinner, men også Gulløye og Ringerikspoteten er et godt valg.

Ribbe

Til ribbe anbefaler vi også en smaksrik potet, som Mandelpotet eller Pimpernell. Kerrs Pink passer også godt til ribbe men vil du ha en mer smaksnøytral potet, velger du Asterix.

Pinnekjøtt

Til pinnekjøttet passer de samme potetene til som til ribbe, Mandelpotet eller Pimpernell. Smaksnøytrale poteter som Asterix eler Folva passer godt hvis du ikke ønsker en like smaksrik potetsort.

Kalkun

Poteter med mye smak kan lett komme i veien for kalkunen, så velge en mer nøytral potet som Asterix eller Beate.

Torsk

Til torsk er det ekstra godt med poteter som tar opp kraften på tallerkenen. Velg Folva, Asterix eller Beate.

Rakfisk

Ringerikspoteten er det selvfølgelige valget for rakfiskelskere. Ikke bare på grunn av smakskombinasjonen, men også på grunn av de lange tradisjoner med bruk av Ringerikspoteten til rakfisken.

Vilt

Her er Mandelpoteten den store vinneren, eller Rosewald, dersom man vil ha en litt mer nøytral smak. Gulløye er også en potetsort som er kjempegod til vilt.

Kok dem riktig:

For alle potetsorter gjelder at koker du poteter med skall, er det unødvendig å salte vannet. Ingenting trenger igjennom potetskallet. Skrellede poteter derimot kan godt kokes med litt salt i vannet.

Mandelpoteter:

For å unngå at mandelpoteter sprekker, kokes i 5-6 minutter, trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i 5-6 minutter, avhengig av størrelse. Hell av vannet når de knapt er møre og damp litt. Unngå å stikke for mye i dem.

Ringerikspoteter:

Kokes i 10-12 minutter med skallet på. Hell av vannet og la dem dampe litt.

Gulløye:

Kokes i 15-20 minutter. Hell av vannet og damp dem lett.

Kerrs Pink:

En melen potetsort som bør kokes med forsiktighet. Kokes i 8-10 minutter, trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i kokevannet 5-6 minutter. Unngå å stikke for mye i dem.

Pimpernell:

Også en melen sort som bør kokes med forsiktighet. Kokes i 8-10 minutter, trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i kokevannet 5-6 minutter. Unngå å stikke for mye i dem.

Asterix, Folva og Beate:

Kokfaste potetsorter som sjelden eller aldri sprekker under koking. Kokes i ca. 15 minutter til de er møre, hell av vannet og damp.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2596
Norsk mat.Rask mat.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.