Julens ti på topp


Oppdatertdato: 2004-12-21 Tema: Jul Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Newswire


Oslo (NW): Klementinen tar førsteplassen på listen over frukt og grønnsaker vi spiser mest av i julen. Kålrot er på en sterk femteplass, og vi spiser ti ganger så mye dadler som ellers i året.
Julen er ikke bare høytid for oss mennesker, men også for klementinen. Nå i desember setter vi til livs ti millioner kilo. Det betyr nesten halvparten av det totale årsforbruket.
– Klementinen er julefrukt nummer én. Julen er full av tradisjoner, og det omfatter også valg av frukt og grønnsaker, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.
Appelsiner gjør det best i påsken og må derfor typisk nok nøye seg med en syvendeplass på Bamas liste over julens ti mest spiste frukt og grønnsaker. 1,2 millioner kilo på to juleuker er likevel ikke småtterier.

Rødt til jul

Listen preges også av julemiddagene.
– For eksempel selger vi åtte ganger mer kålrot i juleukene enn i resten av året. Forklaringen ligger i tilbehøret, så og si. Mye av dette skyldes nok pinnekjøttmiddagene, sier Linnert.
Det er heller ikke tilfeldig hvilke farger frukten skal ha i disse dager.
– Rødt er julens farge, og det ser vi også på fruktsalget. Røde epler selger mer enn grønne. I det hele tatt spiller farge en stor rolle når vi komponerer fruktfat, sier hun.
Lille julaften er for øvrig den dagen i året da vi kjøper mest druer.

Dadler til ost

Fiken og dadler må også kunne betegnes som en av julens klassikere, men befinner seg ikke blant de ti mest solgte.
– Dette er frukt som vi ikke spiser i mengder på samme måte som for eksempel epler og pærer. Men i julen spiser vi likevel ti ganger så mye dadler som resten av resten av året. Konsumet av fiken dobler seg. Vi selger våre dadler og fikener i fersk tilstand, noe som har slått svært godt an de siste årene, sier Linnert.
Hun har følgende serveringstips: Mos ferske dadler i hurtigmikseren og server til ost. Den søte smaken passer perfekt til for eksempel camembert eller brie.

Bananer hele året

Som i resten av året spiser vi mye banan også i julen. Det er den frukten vi spiser nest mest av i julen, 2,2 millioner kilo.
– Den gule fargen pynter opp på fruktfatet. Banan er en typisk allrounder, og er populær hele året uavhengig av sesonger, sier Linnert.
Hun ser for øvrig ingen grunn til å legge idealene om ’’5 om dagen’’ til side i julen.
– Det er viktig å huske på inntak av viktig næring og vitaminer, også i julen. Til forskjell fra den andre gode julematen, er frukt og grønnsaker mat du kan spise ubegrenset av uten at det går ut over vekten, sier Hanne Linnert.

Ti på topp uke 51 og 52


1. Klementiner: 5 mill. kg
2. Poteter: 4,5 mill. kg
3. Bananer: 2,2 mill. kg
4. Epler: 1,6 mill. kg
5. Kålrot: 1,3 mill. kg
6. Druer: 1,2 mill. kg
7. Appelsiner: 1,2 mill. kg
8. Tomater: 0,9 mill. kg
9. Salater: 0,7 mill. kg
10. Pærer: 0,6 mill kg

(Tallene er beregnet ut fra Bamas markedsandel.)

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:480
Grillmat.Bananer.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.